Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, co obouvat doma 10měsíčnímu lezounovi. Objevil nožičky a teď jak může, tak si pořád stoupá a sedá(v postýlce, ohrádce,u stolu…), furt dokola. Chodidla při tom různě kroutí, na špičku a na strany, nestojí ještě úplně pevně.Někdy má jen ponožky, někdy ty malé měkké zavazovací capáčky. Ale v nich ty chodidla taky kroutí, tak nevím, co je lepší. V ponožce mi noha přijde taková nestabilní a zranitelná, ale bojím se, abych mu botičkama spíš neuškodila. Vydržet jen s ponožkama, než bude stát úplně pevně a své nožky ovládat, nebo ho doma obouvat? Dík za rady
Ahoj, uz sem na Emi precetla spoustu nazoru ale taky i clanku ohledne tohoto a vytvorila sem si z toho vseho zaver a to takovy: mala chodi od 10m samostatne a prvni botky sme poridili az ted v jejich 13m ktere dostava jen ven, doma chodi jen v ponozkach a uz to asi tak zustane. Sany.
můj synek má také 10 měsíců, také popochází u nábydku, většinou stojí a já mu zatím žádné botky nepořídila… Mám za to, že je budou potřebovat, až později, až budou více chodit . Já je budu pořizovat okolo 1 roku - což není daleko.
Věra
Ahojky,
také jsem si na základě spousty přečtených článků a spousty různých názorů udělala svůj
a to: dokud nechodí převážnou většinu dne po svých, botičky nedávat. V případě, že leze botičky při tom překáží a nutí nohy se stáčet do nepřirozeného úhlu, což vadí. My je dávali pořád jen co měl malej takový to období - HURÁ já CHODÍM a neustále běhal a nebyl k zastavení. Teď, když už si hraje v sedě a nebo i zase leze mu je moc nedávám.
Sendy
Ahoj , já jsem se na to ptala ortopeda a ten jednoznačně doporučuje bez bot. Pokud však již chodí a „používá“ nožičky déle než 45 min (orientačně
), ale na jeden zátah
( třeba procházka ) , tak botičky. Jde prý o to, že při delší námaze svalů si snaží ulevit a potom není nožička zpevněna. Proto první botičky na chůzi šněrovací a kotníčková
Jinak doma i když jsou starší tak jen ponožky - chvíli chodí, pak se po:,–(í ,tudíž ty nožičky tak nezatěžuje. Bohužel my musíme mít bačkůrky - moc studená podlaha ![]()
http://www.gify.nou.cz/…bory/200.gif
Zkus si přečíst tento dotaz, je tam i odkaz na článek na toto téma