Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kluk to dělá, neřeším, nereaguju
tedy dělal, jednou se křapnul fakt silně, od té doby dělá jen náznaky ![]()
@martina.se náš se klidně bouchne i 30× za den, další den zase třeba vůbec. Má na hlavě modřiny a boule. Rozhodně se nešetří. A trvá to už 10 měsíců. Křápne se klidně ve vedlejší místnosti, nepotřebuje publikum, takže ignorace u nás nic neřeší.
@Anonymní píše:
@martina.se náš se klidně bouchne i 30× za den, další den zase třeba vůbec. Má na hlavě modřiny a boule. Rozhodně se nešetří. A trvá to už 10 měsíců. Křápne se klidně ve vedlejší místnosti, nepotřebuje publikum, takže ignorace u nás nic neřeší.
tak to je potom jiná ![]()
@Anonymní píše:
Jak byste vnímali a řešili následující situaci?
Batole 21 měsíců od 11 měsíců bouchá ve vzteku hlavou do země. Někdy více, někdy méně a tu a tam období, kdy vůbec. Postupně se k bouchání hlavou v záchvatech vzteku přidalo bouchání hlavou i v dalších situacích. Hraje si, něco se nepovede, tak zařve, lehne, bouchne, chvíli popláče, protože se nešetří a bolí ho to a hraje si dál. Stejně reaguje na ne, kárání, přebalování, když dojde jídlo a další pro něj nepříjemné situace, se kterými se neumí vyrovnat. Zatím nemluví, takže to bude částečně i tím.
Když to jde, tak zabráním, ale není v mých silách u něj být pořád na dosah. Snažím se předcházet stresovým situacím. Vím, že to zhoršuje hlad a únava, takže i tady se snažím dělat opatření, ale nemůže pořád jíst/pít nebo mít dudlík, protože to není efektivní a dlouhodobé řešení.
Přiznávám, že mi ho je líto a ráda bych mu nějak pomohla, protože se bojím, jak to bude pokračovat.
Nějaké nápady a rady?
Všem děkuji za reakce.
Ty uz jsi tu zakladala diskuzi vcera ne?
Nas syn to dela taky, ma obdobi kdy vic a obdobi kdy min. Ted je mu 20 mesicu, driv si ji nandal taky poradne, mel modriny, ted uz je to lepsi. Neresim to, protoze to nejde. sapoleham na to ze az zacne poradne mluvit tak tak rekne treba „do haje“ a ne ze zacne mlatit hlavou o zem. ![]()
@Madam-Owl píše:
Ty uz jsi tu zakladala diskuzi vcera ne?
Obnovovala, tak zkouším, jestli nebude víc reakcí, protože tonoucí se stébla chytá. ![]()
No mě to obě děti taky párkrát zkusily, ale když nebyla odezva ode mě a zabolelo to, tak toho rychle nechaly
Co takhle pořídit mu tu dětskou helmičku? Třeba se mu to nebude líbit a aspoň mu tak vysvětlíš, že dokud se bude mlátit, tak jí mít musí, jinak by si ublížil a byl hloupej?
Jestli se mydlí až tak, že má boule a modřiny, tak to podle mě není od věci. I když na druhou stranu, aby si pak nenašel nějaký jiný způsob, jak se mrzačit
Je to zvláštní, tohle obvykle děti dělají pro to publikum…
Ahoj,
přesně tohle dělal můj synovec, když byl ve stejném věku a byly to pořádné rány! Nepomohlo nic: prostě z toho vyrostl = jak se naučil lépe komunikovat a domluvit s okolím tak nepotřeboval na sebe upozorňovat takto drastickým způsobem. ![]()
Můj o půlroku mladší syn to bouchání hlavou od něj odkoukal a při vzteku a v situacích, které popisuješ takto reagoval. Pomohlo to, jak jsem psala u synovce, psychicky dozrát a komunikovat. Teď si místo bouchnutím uleví slovem doprčic ![]()
Vydrž, vím jak je to nepříjemné, lepší radu nemám, promiň. ![]()
H.
@Lutonka - nas to dela protoze chce vyjadrit vztek, ne kvuli nam. Taky se majzne ve vzteku kdyz nejsem v mistnosti. ![]()
@kacikhanz píše:
@Lutonka - nas to dela protoze chce vyjadrit vztek, ne kvuli nam. Taky se majzne ve vzteku kdyz nejsem v mistnosti.
Pak bych klidne tu helmu dala-prece se nezmrzaci treba protoze mu nejde postavit lego?
Nebo me jeste napada koupit treba box. pytel nebo nejakeho velkeho oskliveho plysaka a naucit dite, ze kdyz je nastvane a potrebuje do neceho bouchnout, tak ze tam si muze „ulevit“.Temer dvoulete uz by to mohlo pochopit.
@Lutonka o helme jsem uz uvazovala, ale doma mi to rozmlouvaji, ze to neni reseni a je to castecne pravda, protoze se nauci, ze to neboli a pak si rozkrapne hlavu venku na chodniku. Jinak moc chapavy neni, takze nepobere, ze nekam bouchat jo a nekam ne. Dodnes nechape, proc micem hazet muze, aje kdyz hodi autem, tak se zlobime.
@Lutonka - tak bouchat ho do plysaka teda urcite ucit nebudu, to mi neprijde moc dobry reseni. To je spis dobrej zacatek jak ho naucit bouchat do deti a zvirat. A ze by se zmrzacil, to se rozhodne nebojim. Bavila jsem se o tom s doktorem a ten mi taky rekl, at to neresim, ze to to prejde. Na modrinu na cele jeste nikdo neumrel. ![]()
@kacikhanz No jak myslíš, já úrazy hlavy (a tím myslím i boule a modřiny) neberu na lehkou váhu. A plyšáka jsem schválně napsala „ošklivého“-podat to stylem medvěd vztekloun. Tam si rozhodně dítě neudělá asociaci s mlácením dětí. Mimochodem, co děláš ty, když si ptřebuješ zchladit žáhu? Já, když je nejhůř a nemůžu si jít zrovna zaběhat, tak třísknu do něčeho nerozbitného
A to jsem normální dospělý, vyrovnaný jedinec
Dítě, které několikrát denně mlátí hlavou o zem, až si způsobí modřiny, to se mi nomální nezdá.
Zakladatelko, fakt je, že s tou helmou je to takové naprd - právě z toho důvodu, že to není úplně výchovné. Jenže tvoje dítě asi na běžné výchovné metody zatím nereaguje (autíčky se nehází, hlavou o zem se nebije), takže já bych to aspoň zkusila. Ale je to samozřejmě na tobě ![]()
Jak byste vnímali a řešili následující situaci?
Batole 21 měsíců od 11 měsíců bouchá ve vzteku hlavou do země. Někdy více, někdy méně a tu a tam období, kdy vůbec. Postupně se k bouchání hlavou v záchvatech vzteku přidalo bouchání hlavou i v dalších situacích. Hraje si, něco se nepovede, tak zařve, lehne, bouchne, chvíli popláče, protože se nešetří a bolí ho to a hraje si dál. Stejně reaguje na ne, kárání, přebalování, když dojde jídlo a další pro něj nepříjemné situace, se kterými se neumí vyrovnat. Zatím nemluví, takže to bude částečně i tím.
Když to jde, tak zabráním, ale není v mých silách u něj být pořád na dosah. Snažím se předcházet stresovým situacím. Vím, že to zhoršuje hlad a únava, takže i tady se snažím dělat opatření, ale nemůže pořád jíst/pít nebo mít dudlík, protože to není efektivní a dlouhodobé řešení.
Přiznávám, že mi ho je líto a ráda bych mu nějak pomohla, protože se bojím, jak to bude pokračovat.
Nějaké nápady a rady?
Všem děkuji za reakce.