Jak zbavit dítě plen?

59
6.3.16 05:04

Jak zbavit dítě plen?

Hezký den,
možná budu mít triviální dotazy, ale prostě nevím, jak na to…
Syn bude mít 2 roky a 4 měsíce a už bych ho chtěla plen zbavit natrvalo, ale asi dělám někde chybu…Už cca 4 měsíce ho posazuji na nočník, ale ještě si neumí říct, takže to odhaduji, někdy se nestrefím. Pokud je to doma a jde o počurané kalhoty, je to v pohodě (jemu počůrané kalhoty v nejmenším nevadí, příp. jen zahlásí aa, když už jsou mokré, že by to prohlásil „před akcí“ ho nenapadne). Ale mít pokakané oblečení, včetně okolí už taková pohoda není. Takže dávám plenu než se vykaká (je to naštěstí 1×/den, takže když je splněno, už vím, že je pro ten den zelená :-) ) a pak teprve slipy. Jenže někdy kaká až večer, takže má celý den stejně plenu. No a to jsem popsala víkend. Přes týden chodí do jeslí. Nakolik ho tam posazují na nočník nevím, ale má tam normálně plenu, myslím, že to martyrium převlékání a hašení požáru v podobě hnědých kalhot by asi neměly kapacitu absolvovat. Takže nevím, co s tím, přijde mi to neřešitelné do té doby než si prostě bude říkat s jistotou předem…Ale to můžu čekat třeba i rok…Tak holky prosím, co s tím :nevim:. Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6869
6.3.16 06:27

V jeslích ať je bez plen, učitelky jsou zvyklé prevlikat. My taky bojujeme, syn je o chlup starší, ale přichází výrazné zlepšení. Už hodně dlouho ho máme doma bez plen, vysazujeme. Bobek ve slipech, no což. I když kajdi 90% ráno do noční pleny. Nyní je týden už bez plen i na odpolední spaní a bez nehod. Nás kluk přesně ví a to už dávno, co se po něm chce a kde to má udělat… Už si občas i řekl a začal stahovat kalhoty, v miniskolicce ho mám taky bez pleny. Jako vzor tam má sikovnejsi děti.
Jinak do konce března ho má 100% odplenkovat manžel, když to splní, má luxusní večeři u mě. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
6.3.16 06:59

@Jullca co hraci a pohodlny nocnik od fisher price..nejakou motivaci v podobe odmen.? Ale nektere deti nejsou na to jeste zrale. Terno bude az si to spoji v hlavince a bude schopny to umet udrzet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26860
6.3.16 07:11

@Jullca Nehroť to, je ještě malý. Každé dítě je jiné, některé si začne říkat dřív, jiné později. Dej mu čas, nestresuj ho, to přijde. Ty se stresuješ, aniž bys to tušila, tak to přenášíš na něj a tím ho můžeš zabrzdit.
Náš syn si začal sám říkat na čůrání asi až kolem 2 let a možná 8-9 měsíců a kadit do gatí přestal měsíc před třetími narozeninami. Sám od sebe, nenutili jsme ho být bez plen. A v noci odmítal pleny asi od 3,5 roku a od té doby bez nehod.
Znám děti, které byly „nuceny“ být přes den bez plen od 2 let a ve 4 -5 letech měli stále problémy. Takže se přikláním k názoru našeho pediatra nehrotit, nenutit, nechat tomu přirozený vývoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4396
6.3.16 07:15

Ja bych jeste nejaky cas vydrzela. Podle tveho popisu si myslim, ze jeste zcela neovlada a neuvedomuje si svoji potrebu. Proto ti to hlasi az ve chvili kdy uz ma kalhoty pocurane. S dcerou jsem to mela stejne. Dlouhou dobu proste prisla az kdyz byla pocurana. Tak jsem to zkusila za nejaky cas znovu. Nejsem zastancem umeleho denniho a x minutoveho posazovani na nocnik protoze vetsinou si to dite ani moc neuvedomi co se tam vlastne deje a hlavne si neuvedomi a nespoji, ze ono zodpovedne za kontrolu a ovladani techto potreb kdyz to nekdo jiny dela za nej (maminka me tam posadi tak to preci nemusim kontrolovat a hlidat protoze to maminka dela za me).
Taky jsem se hrozne bala, ze se plen snad nezbavime a pak najednou ze dne na den pochopila ze cura, par dni trvalo nez to ovladla uplne a i ted se nehoda obcas stane, ale driv to opravdu nemelo smysl.
Zkus koupit nastavec na wc, chodit na zachod s nim a rikat mu co tam delas a on to casem pochopi. Tohle „tlaceni na pilu“ nema moc vyznam. A neboj do 15 mit plenky nebude :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4396
6.3.16 07:15

Mobil mi vlozil prispevek 2× :think:

Příspěvek upraven 06.03.16 v 07:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
6.3.16 07:17

Nereknu ti co delat, ale jak to bylo u nas. Odnaucila se zhruba ve 2,5 letech. Nocnik mame v obyvaku a jak se ji chtelo, tak proste sla. Umela si i rict, kdyz jsme byli venku. Jen to treba nekdy nestihla, rikala hodne na posledni chvili. Co byl ale problem bylo kakani. Zacala ho zadrzovat a nechtela. Po celou dobu jsme nenutili. Dokonce nabizeli plenku, kdyz zadrzovala, tu ale nechtela. Pak bylo obdobi, kdy to udelala jen do gati. Asi po mesici se to ze dne na den zmenilo a v pohode. Dokonce uz ani na noc plenu nechce a nepotrebuje. Take chodi do skolky. S ucitelkama jsem to probrala a podporovaly me, nevadilo jim, kdyz musely prevlikat. Taky zafungovala pochvala, ktera byla smerovana ale ne primo ji. Kdyz jsem ji prisla vyzvednout, tak mi rikaly, ze byla sikovna a jak si rekla atd.. samozrejme nas poslouchala a videla, ze mam radost. Ted jsme ji koupili i sedatko na zachod, to se ji taky libi. Nikdy jsem ji nenutila, vedela jsem, ze si k tomu musi dojit sama. Takze bylo obdobi odporu, zadrzovani, vymenovani obleceni, ale ono mu to docvakne. Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14064
6.3.16 07:21

Taky si počkám na odpovědi, můj ignorant ma 2 roky a 10 měsíců, pres týden ve školce s plinkou… Tvorime návyky, ráno po snídani je posazen na záchod, ve školce se chytá ostatních děti a bud na pokyn nebo i sam od sebe prý na zachod chodí. Doma nejde sam od sebe skoro nikdy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
6.3.16 07:30

@Jullca ja když jsem s dcerou začala trénovat nocnik, tak jsem ji posazovala preventivně co pul hoďky, vždycky se nevycurala ale brzo ji trklo co po ni chci. Ano je to casove narocnejsi, ale trvá to cca 14dnu a pak už by mel prcek vedet. A pak samozřejmě mala odmenka po spravne vykonané potřebě.
Sice jsou kluci prej poalejsi ale potřebu už prcek citi, tak ho podporte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
6.3.16 07:47
@cecetka píše:
@Jullca Nehroť to, je ještě malý. Každé dítě je jiné, některé si začne říkat dřív, jiné později. Dej mu čas, nestresuj ho, to přijde. Ty se stresuješ, aniž bys to tušila, tak to přenášíš na něj a tím ho můžeš zabrzdit.
Náš syn si začal sám říkat na čůrání asi až kolem 2 let a možná 8-9 měsíců a kadit do gatí přestal měsíc před třetími narozeninami. Sám od sebe, nenutili jsme ho být bez plen. A v noci odmítal pleny asi od 3,5 roku a od té doby bez nehod.
Znám děti, které byly „nuceny“ být přes den bez plen od 2 let a ve 4 -5 letech měli stále problémy. Takže se přikláním k názoru našeho pediatra nehrotit, nenutit, nechat tomu přirozený vývoj.

Mám stejný názor :palec: Syn se to naučil taky takhle pozdě. Ze dne na den, bez jediné nehody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
6.3.16 07:50

Já bych plínu sebrala a nedala. Nejlépe na to najít dobu, kdy jste doma více dní po sobě a nikam nemusíte. Tohle, že ji má a nemá, musí být hrozně matoucí. Přežila bych i ten bobek. Bála bych se, aby si nezafixoval plínu jako zlozvyk a aby pak nečekal, až ji dostane. Přijde mi už dost velký.

• Citovat
  • Upravit
4692
6.3.16 08:26

Já jsem syna posazovala od cca roku před/po spaní. Jinak měl plínu. Nechala jsem mu jeho tempo, odplenkoval se sám prakticky ze dne na den bez nějakého stresu bez ničeho. Copak ty děti musí být za každou cenu honem honem bez plín? Nechápu tohle „chvátání“ fakt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
6.3.16 08:27

@mumisek79 Presne tak, za odplenkovanim stoji velke usili, hodne casu a nervu, chce to vytrvat. Ja mela obdobny postup, take jsem pravidelne posazovala, nocnik byl stale na ocich, kazdy uspech byl velmi pochvalen, cely proces uceni trval take cca 14 dni. Syn je bez plenek od 20ti mesicu, je to parada, kdyz jsem mu sla kupovat chlapecke boxerky a rekla prodavacce, pro jak stare dite je kupuju, tak se nestacila divit, ze v dnesni dobe je to neobvykle mit dite takto brzy odplenkovane. Kazde dite je proste jine. Nekdy je to ale i o pohodlnosti maminky… (tim nemyslim zakladatelku, ale pripady v mem okoli)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
6.3.16 08:27

Hlavne nehrotit. Dite se zbavilo plen na curani pres den i na spani rychle, ale problem byl, ze nedavalo velkou. Nikdy se nepo, ale prosilo o plenku, nechavalo si to na doma. Byli jsme trpelivi, jeste je za akci do pleny chvalili, nastoupilo tak i do skolky. Az jednoho vecera reklo, ze chce radsi na nocnik a od te doby bez problemu. Potrebovalo k tomu dozrat, hrotit to, vykoledujeme si max psychogenni zacpu,

• Citovat
  • Upravit
1993
6.3.16 08:40

Ja mam 2 letaka. no taky s nocnikem bojujeme, dle meho neni pripraven. u jsem zkusila i metodu 14 dni bez pliny, opravdu bez ni, a proste i kdyz jsem ho stale posazovala, vzdy se mi vycural vedle :( jsem z toho taky smutna, ale stale verim, ze jednou k tomu ze dne na den dospeje. navic ted ma sve obdobi vzdoru a kdyz neni po jeho, je to desny :( kdyz nechce posadit na nocnik, vzepre se jak luk a nezlomim ho. nechci mu udelat blok, takze ted jsme zase s nocnikem tak na mesic prestali. na ocich ho ma, kdyby nahodou. ale pochybuji :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí