Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bud rada ze umi ukazovat, rict tolik slov a delat zvirata.. Synovcovi jsou ted 3 roky a umi akorat jak dela pes -hau hau, mama tata a gotoe (jit na wc) nevim jestli na nej doma prdej, furt si hraje sam nebo mu poustej tv, doktorkou asi taky resej kulovy, slovo foniatrie vzivote neslyseli… Neumi si ani sundat nebo oblect bundu sam, ani strcit ruku do rukavu, kdyz to nastavujes, lzici take neumi drzet a jist s ni…Jako kluci jsou vsobecne linejsi, tvuj ma cas, hezky pilujte. Tenhle je na tom hur, nevim ci vinou. Jen jsem ti to chtela srovnat at se nebojis
Moje dcera delala presne to same - cca v roce a pul, po dotazu, kde ma panenka, plysak…usi, ukazovala na sve. Jako by slysela jen ty „usi“. Ve dvou to uz myslim ukazovala spravne. Cili chce to jenom cas, je to podle me normalni, za pul roku to uz bude ok.
Ty jsi maminka a sama nejlepe poznas, jestli neco neni v poradku..Pokud z toho mas spatny pocit, muzete si jeste vyzadat dalsi vysetreni, ale ono uprimne neni moc co. I kdyby tam nejaky problem byl, do tech tri let se to vetsinou moc neresi..
Ja bych se mu holt vice venovala v tech „kritickych“ vecech a uvidis casem.
Neboj, i nase mala to dela. Ale kdyz ji rekneme:" Ne ty, ale PANENKA kde ma usi" tak uz ukaze spravne.
@Anonymní píše:
Jdu si přečíst vás názor na mého syna. Budou mu dva roky, aktivne používá 12 slov + asi 10 zvuků zvířat. Když na něj mluvim, ne vždy reaguje. A ja nevím, jestli mi rozumí nebo ne… v knížce umí ukazovat spoustu věcí, když po něm chci, aby udělal něco, co ho baví, tak reaguje okamžitě, umí třeba ukázat, kde má uši, pusu, vlásky a pupík, někdy ukáže i nohy. Ale když drží třeba plysaka a ja se ho zeptám, kde má např. Pejsek uši, nechápe, co po něm chci a začne mi ukazovat svoje uši. Už jsem to řešila s mudr na 18 mesicni prohlídce, byli jsme na foniatrii a neurologii a vše dopadlo dobře a bylo nám řečeno, že do 3 let má čas. Ale mně se přece jen nezdá, že by bylo vše ok. Jak to měli Vaše děti s tim porozuměním?
muj douletak je na tom podobne, prvni taky byl, akorat druhy byl trochu napred. nezneklidnuji se. nekdy rozumi, nekdy ne.
Na 2 roky to je tak akorat. podstatne je, ze rozumi neco a plni nejake pokyny.
Jak poznat, že dítě hůř rozumí?
Základní věci jsou v pohodě, ale někdy mi přijde, že neví. Psycholožka na něj zkouší jen základy a tam se chytá.
@Anonymní píše:
Jak poznat, že dítě hůř rozumí?
Základní věci jsou v pohodě, ale někdy mi přijde, že neví. Psycholožka na něj zkouší jen základy a tam se chytá.
Kolik mu je a na co se ptas, jak, co po nem chces? Treba jen nechce delat cvicenou opici. ![]()
@Micaella22 je mu 5 let. Jde o takové jiné věci. Ne ten základ. To už umí. Spíš máme problém s tím, že se neorientuje větší/menší. Líbí/nelíbí. Nevzpomenu se na konkrétní věci. Často mi přijde, že o něčem mluvíme a on je mimo. Když mu chci něco ukázat, nebo říct, že má něco přinést a je to někde schované, tak to je rébus.
@Anonymní píše:
@Micaella22 je mu 5 let. Jde o takové jiné věci. Ne ten základ. To už umí. Spíš máme problém s tím, že se neorientuje větší/menší. Líbí/nelíbí. Nevzpomenu se na konkrétní věci. Často mi přijde, že o něčem mluvíme a on je mimo. Když mu chci něco ukázat, nebo říct, že má něco přinést a je to někde schované, tak to je rébus.
Tak to asi chápe hůř, mám skoro 5lete dítě a rozumí všemu… Ale asi proto chodíte k psycholozce a ta vám poví nejlépe jestli je to v normě.
Tohle mi v pohodě rozumí ani ne tříletý. Občas si teda plete později/dřív.
Pětiletý už by měl sám umět dojít i do obchodu, poznat pravou, levou, základně! se orientovat ve dnech v týdnu, ročních obdobích, příbuzných… Zkus něco konkrétního, čemu má rozumět a nerozumí, takhle těžko něco radit.
@Anonymní píše:
Tohle mi v pohodě rozumí ani ne tříletý. Občas si teda plete později/dřív.Pětiletý už by měl sám umět dojít i do obchodu, poznat pravou, levou, základně! se orientovat ve dnech v týdnu, ročních obdobích, příbuzných… Zkus něco konkrétního, čemu má rozumět a nerozumí, takhle těžko něco radit.
Do obchodu nedojde, protože by mu nikdo nerozuměl ![]()
Dny v týdnu a další jsou věci, co se pořád opakují, tak tam se celkem orienuje. Mně jde o věci, co se nenacvici.
Příbuzné umí, zvládá ráno, poledne… Pravou levou neumím ani já. Ve škole to umí málo dětí.
Vím, co by měl umět, ale jde mi vyloženě o porozumění. Jestli existuje způsob, jak takové dítě vyzkoušet.
Na to je logopedie. Nezabyva se jen vyslovnosti, ale prave i celkovou komunikaci. Ja ted chodim s dvouletym nemluvicim ditetem, prave aby se zjistilo, jestli ma problem s pochopenim celkoveho konceptu dorozumivani, bez ohledu na jazyk.
Jdu si přečíst vás názor na mého syna. Budou mu dva roky, aktivne používá 12 slov + asi 10 zvuků zvířat. Když na něj mluvim, ne vždy reaguje. A ja nevím, jestli mi rozumí nebo ne… v knížce umí ukazovat spoustu věcí, když po něm chci, aby udělal něco, co ho baví, tak reaguje okamžitě, umí třeba ukázat, kde má uši, pusu, vlásky a pupík, někdy ukáže i nohy. Ale když drží třeba plysaka a ja se ho zeptám, kde má např. Pejsek uši, nechápe, co po něm chci a začne mi ukazovat svoje uši. Už jsem to řešila s mudr na 18 mesicni prohlídce, byli jsme na foniatrii a neurologii a vše dopadlo dobře a bylo nám řečeno, že do 3 let má čas. Ale mně se přece jen nezdá, že by bylo vše ok. Jak to měli Vaše děti s tim porozuměním?