Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s bradavičkami u malého dítěte. Náš syn si je donesl v 1,5 roce z dětského hřiště. Má dvě na takovém blbém místě - mezi 1. a 2. článkem na ukazováčku levé ruky. Přesně v ohybu z dlaňové strany. Byli jsme na kožním, dostal Verumal. Natíráme, natíráme a nic. Nijak se to nelepší, spíš horší. Už je to půl roku. Dusík nám nedoporučila mudr, že je ještě malý a nechce mu dělat bolest.
Máte někdo zkušenost? My zajdeme na kožní znovu, ale chtěla se podělit o zkušenosti.
Navíc jedna babička to s Verumalem přehnala a malý měl natřený celý prst. Od té doby je aplikace boj, bojí se.
Díky, V.
Ahoj, nechci strasit, ale ja sem mela bradavicky od mych tri let cca. do trinacti. Nejdriv jednu na prostrednicku ruky a pak na obou rukou snad 10. Nastesti byly drobne, takze si jich nikdo temer nevsimnul, pokud mi nesahnul na ruce. Moje mamka zkousela snad vsechno, ruzne kremy a masticky, 3× mi je vyrezavali na chirurgii, 1× vypalovali a nic, to bylo jeste horsi. Po kazdem chir. zasahu se mi jeste rozsirily. Nakonec zabrala lecba sokem, babuccina kamaradka, kosmeticka, mi jednou ukazala takove spesl nastroje, ze mi to s nimi odstrani, ja sem se priserne lekla, utekla ze salonu, bezela az domu a do mesice uplne a snad navzdy zmizeli. Uz je to 13 let a zadne nemam ![]()
Ahoj, taky by mne zajímalo, starší si bradavičku přitýhl „z neznáma“ vloni na jaře, jedou se vypalovala - nepomohlo - už čtvrt roku mažeme Verrumalem a taky nic… Chvilku to vypadalo že mizí, ale ne e. Má ji na bříšku palce na ruce.
No mě právě přijde, že ten Verumal je na prd. Jenže si neumím představit, že natáhne prstík a vypálí se to dusíkem. To ho neudržíme ani ve třech lidech.
Má dvě pidi bradavice vedle sebe. Díky Verumalu je to místo celý olezlý a nehezký.
Nevím už si rady.
V.
Ahoj,
mně samotné léčila moje maminka v dětství bradavice propolisem. Stačí malinký kousek promnout v ruce, udělat z něj malinkatou kuličku, přiložit na bradavičku a zalepit náplastí. Propolis bradavičku bezbolestně „vyžere“ i s kořeny. Je to ovšem zdlouhavější záležitost. Tímhle způsobem si bradavičky léčím i v dospělosti.
Vendulo, dusík nebolí v okamžiku aplikace. Už to mám za sebou třikrát. To začne pálit až po dvaceti minutách, jak ta tkáň odumírá. Ale je pravda, že by ti bolestí řval celý den.....
Juro, když má odumřít a vypalovala nám ji 2× tak jakto že ji pořád máme? To ji vypálila blbě? když vypalovali mně předloni cca 8 let starou na chodidle nohy tak se udělal puchýř který jsem dala pryč a tím byla pryč bradavice… Ale u Kuby nám doktorka řekla na ten puchýř nesahat…
Permo, jaký druh propolisu? Jako to úplně čistý od včel? Mi máma vozívala jen takovou tekutinu, on se dá sehnat i tuhý?
Ahoj, my jsme si donesli 2 bradavičky na kloubech prstů ruky z bazénu. Někde jsem vyčetla, jak dítko usne, pevně chytit prstík, bradavici propíchnout jehličkou - sterilní, nejlépe oranžovou, je nejmenší (lékárna, dr) a po objevení se kapky krve otřít betadine (desinfekce - lékárna). Propich nebolí, Peťka se u toho neprobudila. Měla asi rok nebo rok a půl. Bradavice jsme měli malé a opravdu zmizely, ne hned, ale po určité době, a už se neobjevily. Zkus tohle, ale myslím, že to zabírá, pokud jsou malé, u švagrové jsem to zkoušela taky, ale měla velkou a pak musela na vyřezání.
![]()
Hanule, problém je v tom, že bradavice není parazit, ale virová (nebo snad bakteriální?) nákaza. Pokud v hlubších vrstvách kůže nebo v přetvořených vlásečnicích (to jsou ty černé „kořínky“) zůstane zbytek nákazy, tak se bradavice obnoví…
Tak mně to vysvětlovala kožařka.
Juro, aha, tak to asi bude ono :-/ Já si veškerý ty kořínky vyškubala pinzetou dokud byla kůže poraněná, necitlivá z toho vypálení… Tohle prckovi udělat nemůžu, už jen proto že by nedržel (myslím v případě že by taky měl zas vypálení a puchýřek pod tím. ne živý maso). Navíc je nemá tak silný.
Vendulo, držím pěsti ať brzo vyhrajete ten boj s bradavičkama ![]()
Jen si tak říkám - jak může vypálení zabít vir?
Když v podstatě nejúčinnější je to aby ta bradavice celá vypadla… A to (dle mých zkušeností) sama od sebe asi nedělá moc ráda, ani po vypalování a mazání těmi kyselinami…
Bradavice opravdu není samostatný organismus, bradavice je lidská tkáň zasažená nákazou…
Ahoj, díky za všechny info.
Mám pocit, že nejjistějš bude trvat na dusíku nebo chirurgickém odstranění.
Permo, propolis by byl asi fajn. Ale trápí už nás to dlouho a chtěla bych něco „rychlejšího efektivnějšího“.
Liško, bála bych se zanesení infekce. Navíc by mě manžel asi praštil, kdyby o tom věděl a viděl mě s jehlou.
Juro, bradavice jsou virové. Proto se tak chytají v bazénech apod. Někde jsem načetla, že se dobře chytají i při snížení imunity, což náš malý má.
Sama jsem měla bradavici asi dvakrát v životě, na noze. Dusík bolí jako ďas, pokud ti to mudr udělá pořádně. A ta naše kožařka je pečlivka.
Zmražení dusíkem udělá lokální poranění a nastartuje organismus. Navíc se tím odstraní to ložisko, ale musí se to udělat pořádně, aby se zasáhli i ty kořínky.
Což o to, teorii bradavic zvládám, ale praxe nám nejde.
V.
http://www.vasedeti.cz/…ti-bradavic/
Ahoj, k tomu propíchnutí mě pomohl tento článek, na netu je toho dost, myslím, že k zanesení infekce nedojde, jsem zdravotní sestra. Taky jsem se bála.
Držím palce, ať se bradavic zbavíte! ![]()
Hanulo: ano ten tuhý. On se propolis nakládá např. do vodky nebo líhu (podle toho, jestli budeš používat zevně nebo vnitřně
) Já si s propolisem naloženým ve vodce po scedění i kloktám při bolesti v krku.
Přeji hezký den,
rada na bradavice: naložit na jemné plátky nařezaný česnek do octu, přes jednu noc.
Přikládáme na bradavici,přesně na ni,podle toho uzpůsobíme velikost česneku, přelepíme náplastí.
Provádět přes noc po dobu 3-4 dnů. Bradavice pomalu vyleze a odpadne. Nesmí se nic ukvapit,jakmile vznikne krev,chceme třeba bradavici nadzvednout jehlou a kořínek se natrhne,je to špatně. Bradavice se tak množí, takže držím palce! Dodržovat maximální hygienu! Prstíky nechat ráno odmočit s mýdlem a lehce přelepit a večer začít s procedurou znova.