Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, potřebuju poradit. Malá nám včera vyblinkala všechno jídlo i pití, stolice žádná. Dneska ráno jsme do ni dostali poloviční dávku nutrilonu, pak zpapala půlku dávky ovoce a odpoledne celou dávku nutrilonu. Po tom se nám dvakrát pokakala - průjem. Teď jsme jí udělali rýžový vývar s mrkví, ale jakmile snědla první lžičku, natáhlo ji a vyblinkala nám i to mléko
Teplotu nemáme. Nevím, co dál
Mám pocit, že když jí dáváme cokoli na lžičce, tak nevím, jestli má psychický blok, ale natahuje ji z toho
Teď mi ze lžičky vzala aspoň 5 lžiček Coca-Coly, co nám radila rodina, že máme dát na uklidnění žaludku. Uvařili jsme i černý čaj, ale toho moc nevypila
Máte nějaký návrh, co dál? Mám počkat do zítřka a jít každopádně k doktorce nebo jet ještě dneska na pohotovost? Dneska v noci nám spala celou noc. Měli jsme ji sice mezi sebou, abychom ji hlídali, kdyby spala na zádech, ale spala klidně…Jo a je nám 10 měsíců - nevím, jestli je ještě vidět náš metřík, tak to radši píšu…Prosím poraďte mi, protože já už začínám být bezradná ![]()
Pokud nema teplotu, dr Ti nerekne nic jineho, nez dietu.. prave jsme to absolvovaly..
Takze, activie + 1/2 sáčku smecty (pul sacku 3× denne ), banany, jablicka, suchou ryzi, mrkev, brambor, nemlecne kase ( davam i jako mleko, udelam ji ridsi ) a vydrzet tak 2 dny. Pokud to nezabere, tak k Dr na vytery. urcite zadne mleko!!!
jinak jak cerny caj s glukopurem nebo vodu, colu bych teda nedavala, ale zoufalstvi je zoufalstvi ![]()
Na dehydrataci je pak Kulisek.
Hodne sil a brzke uzdraveni!!
Mišutko, takhle malýmu dítěti colu nedávej. Pokud nechce jíst, tak ji nech. Hlavně ať pije a to čaj, nebo my jsme dávali vodu s glukopurem. Mlíčko pokud zvrací určitě vynechat. Vydrží bez jídla, neboj. Musí se jí zklidnit žaludek, hlavně ať pije. Může to být střevní chřipka, to teď lítá. Zítra odpo bych zkusila suchý rohlík. Mlíko několik dní určitě vynech. Pokud by nechtěla moc pít a opakovaně zvracela a měla vodnatý průjem, tak hned k doktorce. Tak držím palce.
Pro jistotu na pohotovost zavolej, pro svuj klid.. my byly dneska na pohotovosti a rekli nam, ze kdyz nema teplotu, jsme tam zbytecne, ze stejne vyter neudelaji, nebot se ela kultivace rano. rekli, ze jsme meli volat, ze by poradili po tel a my nemuseli mezi opravdu nemocne ![]()
Každopádně pokuď by se to nějak rozjelo, možná by to chtělo i na pohotovost, ale zatím si myslím, že to jde. Už jsem pár střevních viróz s dětma absolvovala, ale jednou jsme měli rotavirovou infekci a to jsme skončili v nemocnici. Ale určitě tě nechci strašit. Jinak základ je vše v malých dávkách a studené (z lednice). My dáváme černý čaj trochu oslazený po lžičkách, studený. Ale lžičku a čekat. Pak další, ale až za chvíli. Zdá se ti to, že ji lžička nevytrhne, ale musí se pomalu. Jako další dáváme studený banán, ale úplně rozmixovaný, bez kousků. Zase třeba půl lžičky a postupně. Hlavně aby něco udržela. Určitě ne mlíko. Blbý je, že má i ten průjem, to se děti hodně odvodní. Mě už doktorka tu colu moc nedoporučovala. Určitě je dobré dávat třeba do toho banánu lactobacily. Pro prcky je to v prášku, tak to dobře komzumují. Přeji hodně trpělivosti.
Děkuju moc všem za rady. Vím, že ta Cola byla spíše ze zoufalství, to uznávám. Normálně bych jí to nedávala, ale když jsem viděla, že mi vyblinkává i pití, už jsem fakt nevěděla, co dál
Absolvujeme něco takového poprvé a mám pocit, že cokoli do sebe dostane, tak z ní pak později letí ven. Jediné, co od včerejška do sebe dokázala dostat a udržet, byl Nutrilon z láhve, ale když píšete, že mlíčko ne, tak tahle varianta asi padá. Je fakt, že my s polykáním větších kousků dost bojujeme. Malé jsme dali zatím všeho všudy 2 půlky rohlíků a v obou případech ukousla větší kusy a začala se nám z toho dusit
Vím, že jsme takoví komplikovaní
Zkusíme ten černý čaj, už ho mám s glukopurem uvařený, malá spinká, tak až se probudí, budu jí zkoušet dávat ten čajít. Zatím párkrát usrkla před spaním, nic světoborného to ale nebylo…Tak pak zkusíme po lžičkách…Zítra zkusíme ještě ten banánek z ledničky, nevím, jestli třeba ho nerozmixovat v Activii? Nebo jen samotný banánek? A k doktorce asi stejně zajdeme, ale snad to bude stačit teda až zítra…
Ja jsem ho mixovala bez jogurtu, ale urco ho muzes dat i do jogurtu, je tam kultivace, trochu to to strivko podpori. A dr nic nezkazis, do zitra to pocka ![]()
Určitě bych ho dala bez jogurtu. To mlíko na tyhle problémy není dobré. Jasné je, že až bude dobrá tak na tu obnovu té střevní mikroflory možná, ale to je fakt lepší něco z lékárny
Akutní průjem, který vede k dehydrataci organismu se bere počet 7 řidkých stolic denně.
Taky když ti ení dobře tak se necpeš vším možným. Doporučuju rozmačkaný banán do rýžové vodové kaše. Nijak zvláštní mňamina to není, ale u nás to fungovalo. A klidně 6× denně.
Musím ještě reagovat. Rozhodně bych nebyla, tak kategorická s tím 7 řidkých stolic. Kluk bylo mu v té době 3 roky, nebyl žádné tintítko, začal zvracet a mít průjem v půl noci a v děvět ráno, jsem šla k dr. a už byl vyřízenej. Měl nízký tlak, hned mu píchale kortikoidy do žíly a volala sanitu a s kapačkou rovnou do nemocnice. Měl ty rotaviry, fakt ho to vyřídilo, za tři dny byl v pohodě. Ale musím říct, že ta rychlost mě zarazila a od té doby mám k jakému koliv zvracení a průjmu veliký respekt.