Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj maminky,
potřebuji poradit. Tenhle problém mám už asi tři roky, akorát s mým těhotenstvím ze dost zvětšil. Mám tří a půl měsíční mimi. Začali se mi dělat různě po těle malé bradavičky. Buď jsou barvy kůže, nebo hnědé, jako znamínko. Udělali se mi hlavně pod prsy a na krku. Těhotenstvím se mi počet zvětšil a já prostě nevím, co to je. Nijak to neškrábu, ani s tím nic jiného nedělám. Nemáte s tím někdo zkušenosti. Popř. nevíte, co by to mohlo být?
Jé,
tak mě se během těhu udělala jedna bradavice na čele a po porodu jsem si ji nechala normálně u kožní ztrhnout a od té doby klid. ale víc jak ty jsem jich neměla takže asi neporadím ale být tebou tak to řeším u odborníka. jinak na odstraňování bradavic zabírá vlaštovičník - nevím jestli jsem to napsala dobře. několikrát denně potírat tou žlutou šťávou a bradavice sama zmizí
mám odskoušeno na sobě
a fungovalo to.
tak hodně štěstí
Tina
No ony jsou právě malilinkaté. Ne velké, jak normální bradavice.
Pepinko, proboha to ničím nepotírej a zajdi na kožní!!!!
Vlaštovičník NESMÍ na takové věci, jako jsou mateřská znaménka přijít.
No ono to právě jak mateřská znaménka nevypadá. Jsou to takové malé bradavičky. Jedny barvy kůže a jedny hnědé barvy. Ale spíš mám dojem, že nikdo takový problém nemá, nebo neměl, tudíž mi asi ani neporadí. Mám smůlu a musím prostě stejně na kožní.
Nebudou to moluska? Ty jsou infekční. Malé bradavičky se nevyřezávají, ale vypalují tekutým dusíkem.
LAURA: no moje máma je má taky. A pořád mě přesvědčuje, že to je v pořádku. A tak jak jsi psala mi vadí, že se do toho někdy škrábnu a povede se mi to i někdy rozškrábnout, a mám dojem, že takhle se šíří. Krví.
ANNY: co je to molouska?
Ahoj Pepinko,
mám pocit, že vím, o čem mluvíš. Mám to taky. I před těhotenstvím, ale teď nějak víc. Mám to hlavně na břiše. A dokonce jednu velkou, která vypadá pomalu jako znamínko. Ty malinké by mě ani tak neotravovali, ale tu velkou jsem zrovna minulý týden ukázala odbornici na znamínka a ta řekla, že to nic není. Tak jsem klidná. Mám ji tam ale léta a mám pocit, že je tou mateřskou bradavicí pro ty malé ostatní. No, ale to je jen moje doměnka. Hlavně, aby to ničemu neškodilo. Pro Tvůj klid si taky zajdi na kožní a uvidíš, že to nic není.
Evča
Ahoj Pepinko ![]()
mám úplně stejný problém. Už asi od mých dvanácti let se mi dělají v podpaží. Někdy rostou a rostou a jak se v podpaží holím, tak to občas někdy odnese tahle bradavička… uschne a upadne. Opravdu to nic není. Mám to prý po babičce, pamatuju se, že to měla taky. Ta dělávala to, že když už byla nějaká bradavička větší, tak jí podvázala vlasem a ona pak taky uschla a upadla. Teď v těhotenství se mi jich udělalo dost pod prsama, v podpaží jich je víc a taky byla jedna v třísle a taky na krku. Občas se mi udělají mezi řasama na víčku, ty mi pak očařka pálí elektrickým kauterem. Kožařka mi řekla, že to nic není. Takže se tím nezabývám, vím, že je mám a když jsou větší, tak se „ošoupají“ uschnou a upadnou. A s těmi drobnými nic nedělám. Akorát když se dělá nová, tak to svědí. Taky se ti třeba stane, že jak si to škrábeš, tak se zatrhne, uschne a upadne. Není to klasická bradavice ani znaménko (piha), tak se neboj, nic to není!
Ahojky,
můžu tě uklidnit. Udělalo se mi to taky. U nás je to spíš dědičná záležitost - moje mamka to má taky a občas se jí to udělá. Mě se udělali v prvním těhu - spíš ty hnědé, když jsem se na to ptala Dr. tak mi řekl, že to nic není a že to vymizí. Některé zmizely, některé ne. Teď čekám druhé mimčo a taky se mi trošku udělaly. Zatím to nebudu řešit a po porodu uvidím. Jako prevenci mi tenkrát doktor radil vyhnout se sluníčku,tak se tím budu řídit i teď.
Ahojky, tak jsem si tohle taky právě objevila, jak jsem si promazávala prsa po spršce, mám jich asi 5 miniaturních v podpaží
takže holky, jsou to bradavičky, nebo ne? Já jsem kdysi zlikvidovala bradavičky (ale to byly ty vrostlé) na chodidle Duofilmem? Abych pravdu řekla, na kožní se mi moc nechce
děkuji za jakýkoli tip, jak to zlikvidovat, nebo nechat být až po porodu?
![]()
Holky popravdě se divím, jaké jste některé kaskadérky. Mě se po porodu taky objevily ve větší míře bradavičky/vystouplé pihy/znaménka, ale jsem objednaná na kožní a budu likvidovat pod dozorem. ![]()
melanka píše:
Holky popravdě se divím, jaké jste některé kaskadérky. Mě se po porodu taky objevily ve větší míře bradavičky/vystouplé pihy/znaménka, ale jsem objednaná na kožní a budu likvidovat pod dozorem.
No asi taky nakonec zajdu na kožní, ale jak jsem těhu, tak mám tendenci vyhnout se jakémukoli zbytečnému kontaktu s nemocnými, o nic jiného mi nejde. Najdu lékaře a zítra si hned vyrazím. chjo
Ahoj, taky se mi jich udělalo v těhu víc, po porodu nějaké vymyzely, ale dost zůstalo. Už jsem s tím byla 2× na kožním, kde mi to tzv. seškrabávali takovou speciální lžičkou. Umrtví se to mastí a pak to mudra seškrabe. I tak to bolí, ale žádná hrůza. A samo, že to trošku krvácí. Mně řekla mudra, že to mám ze slunka a fakt je, že když jsme byli ve Španělsku, tak jsem se tam dost spálila a od té doby to mám. Měla jsem nějaké i před tím ( cca od 10-ti let ) a to bylo prý z toho, že jsem jako malá často chodila na slunko odhalená.
Jo a na tom kožním se to platí
.
Zase s tím půjdu, páč se mi to vůůbec nelíbí
.
Anonymní píše:
Ahoj, taky se mi jich udělalo v těhu víc, po porodu nějaké vymyzely, ale dost zůstalo. Už jsem s tím byla 2× na kožním, kde mi to tzv. seškrabávali takovou speciální lžičkou. Umrtví se to mastí a pak to mudra seškrabe. I tak to bolí, ale žádná hrůza. A samo, že to trošku krvácí. Mně řekla mudra, že to mám ze slunka a fakt je, že když jsme byli ve Španělsku, tak jsem se tam dost spálila a od té doby to mám. Měla jsem nějaké i před tím ( cca od 10-ti let ) a to bylo prý z toho, že jsem jako malá často chodila na slunko odhalená.
Jo a na tom kožním se to platí.
Zase s tím půjdu, páč se mi to vůůbec nelíbí.
Ju, tak jsem právě se vrátila z kožního. Mudra říkala, že to bradavičky nejsou - prý fibromy, kožní výrůstky. Prý se to v těhu stává důsledkem přibírání na váze, ale odstraňovat to bude až po šestinedělí. Prý se to vypaluje vysokofrekvenčním proudem, jo a platí se to - je to vlastně jen estetická záležitost - ale taky se mi to nelíbí. To spíš se mě ptala na křečáky, jestli mám a když jsem jí ukázala nožky, tak mi řekla, že bych měla nosit ty kompresivní punčocháče. No co, hlavně ať bříško roste, že jo?
![]()