Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj poradíte mi kam se obrátit když chci sehnat brigádu pro chlapce, kterému je 14 let? Hrozně moc by si chtěl vydělat přes prázdniny na kolo a nový prut na ryby. Už jsem zkoušela McDonald’s nebo úklid v supermarketech, ale čtrnáctileté nechtějí.
@Duhovka12 píše: Více
Ne, už je od 14 lehké práce přes prázdniny.
To měl hledat v zimě, ne měsíc před prázdninami. To už mají studenti dávno vše rozebrané. Jinak bohužel vždy to bylo a vždy bude po známosti. Poptat se sousedů, známých, příbuzných jestli někdo nechce úklidy do kanclu nebo nějaké pomocné práce.
Zkusit hospody a obchody (nesmí pracovat s penězi, ale práci jako takovou provádět může - nějaké roznášení nápojů, chystání stolů, pomoc ve skladu apod.)
Roznos letáků, pomocné práce na zahradách nebo v hospodě (tam je i jiná práce než jen kasírovat). Popř na festivalech by se taky mohl poptat.
Našla bych mu pomoc u nějakých známých starších lidí, co nezvládají. Nákup, prádlo, léky, doprovod, úklid, zahrada. Vydělal by si taky, měl by to na ruku a bylo by to výchovné. Své dítě bych na brigádu jako takovou v tomhle věku do žádné organizace nepustila. Z bezpečnostních důvodů. Strčí někam ruku, zrání se, nikdo ho tam nebude hlídat.
Teda nesháníte to zrovna brzo, to se řeší v zimě. Poptat se známých, obejít restaurace a obchody no. ![]()
Sběr nějakých plodin u velkopěstitelů. Tam by snad věk nemusel vadit. A kluk je moc šikovný, držím mu palce.
Hodně štěstí, syn 15,5 se pokoušel sehnat brigádu na léto už od února, zkoušel různé velké supermarkety, doplňování zboží aj, ale nikde nechtějí neplnoleté, je pro ně jednodušší nemít rozdělenou práci pro ty co smějí vše a ty co nesmí k penězům, alkoholu atd.
@Pe.M.1 píše: Více
tahle rada se tu často opakuje, ve skutečnosti takové lidi neznám, starší lidé i když nezvládají, tak poručí pomáhat svým dětem nebo vnukům a hlavně ZADARMO, oni bývají velmi šetřiví, ti nikomu nezaplatí za donos nákupu nebo úklid, buď si to udělají sami, i kdyby měli duši vypustit, nebo to prostě nemají udělané - úklid např.
U nás děti v tomhle věku brali na sklizně ovoce, ostatní práce byly bez šance, i po patnáctém roce byl velký problém sehnat brigádu.
@stinga píše: Více
Zrovna kolegyně mi včera říkala, že byla se syny v neděli u tchanovcu, kde jim kluci pomáhali na zahradě (sekání trávy apod.) a oba dostali po 500,– za pomoc, takže to jde, jen se musí chtít ![]()
@izabe píše: Více
Tak to je zase něco jiného. Je to babička s dědou a ty rádi vnoučatům dopřejí.
@Hanina píše: Více
Reagovala jsem ale na příspěvek, který se týkal pomoci rodině, kde bylo uvedeno, že tam k tomu tak nedochází, protože např starší lidi jsou šetřiví a očekávají práci zadarmo ![]()
@stinga píše: Více
Taky to tady často čtu, ale v reálném životě to tak černobílé není. Syn si zrovna domlouvá brigádu na zahradě u babiččiny sousedky. Ta už na všechno nestačí, peněz má dostatek, ale nerada si pouští do domu a na svoji zahradu cizí lidi. Syna od vidění zná, tak to nejspíš vyjde. A tipuju, že by takto mohl posbírat ještě další jejich sousedy a známé.