Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Smolim si tu nejaky dopis do televizie, ale s dvoma kriklunmi na krku je to takmer nadludska uloha. Prida sa niekto, kto by napisal do novin, televizie, bulvaru?
Coho sa drzat?
Popravde, moje body zatial su:
2210 miest v skolkach pre 5357 deti. To znamena 3147 deti bez nadeje na skolku.
408 predskolakov, 1031 stvorrocnych a 3581 trojrocnych deti, co znamena 2810 ukoncenych rodicakov a potencialnych kandidatok na urad prace.
Statna skolka stoji 600 korun na mesiac, sukromna od 7000 vyssie. Kazdy uplatok rozdiel za 10 mesiacov pri tychto cenach cini 64000… kazdy uplatok minimalne pod tuto hranicu je pre rodinu vyhodny - je tu 3147-krat priestor pre korupciu.
Právní předpisy nijak nerozlišují ani nezvýhodňují děti zaměstnaných a nezaměstnaných rodičů. Základním úkolem MŠ je je poskytování předškolního vzdělávání - napriek tomu ze v ustave ma kazdy ustanovene pravo na vzdelavanie, cez tritisic deti v Brne je diskriminovanych vekom a predskolske vzdelavanie im nie je umoznene. (Nie kazda rodina si moze dovolit platit predskolske vzdelavanie, ktore je vyssie ako skolne za vysokoskolaka)
Zacalo sa hovorit o nadmernom vyuzivani odkladu skolskej dochadzky pre prvacikov… nie je divu ze deti nie su zrele do skoly, ked je im odopreta predskolska priprava - detom s odkladom ocividne jeden rok v skolke nestacil.
Nie je to ucesane, obe slecny mam chore, prudne, s nudli u nosu a dozadujuce sa materinej pozornosti.
Tiez som v Brne „naplava“ absolutne apoliticka a bez prava volit, nemam prehlad v sluboch zastupitelov, ani v zrusenych skolickach… ak sa niektora do toho pustite, ucesete, pripojite vlastne skusenosti z mestskej casti a bojov s radnicou, budem len vdacna.
Zatial som len dohlada emaily do televizie ![]()
reporteri@iprima.cz
navlastnioci@nova.cz
obcanske. judo@nova.cz
dalibor. bartek@ceskatelevize.cz
rebeka. bartunkova@ceskatelevize.cz
filip. cerny@ceskatelevize.cz
michael. fiala@ceskatelevize.cz
david. havlik@ceskatelevize.cz
david. machacek@ceskatelevize.cz
andrea. maslova@ceskatelevize.cz
iva. sarecova@ceskatelevize.cz
aneta. vojtechova@ceskatelevize.cz
dotazy@barrandov.tv
Nezávidím…
Jen jedna poznámka k zastupitelům - na ty bych nespoléhal. Takže jsi vlastně o nic nepřišla.
Babi, mas to napsano pekne, ale ty cisla nejsou za Brno uplna, nebot v tom neni zapocitan Brno stred a to bude nejmene dalsich 500 deti co se nedostalo. Navic alepson v mem okoli uz neni dostatecna ani kapacita soukromych skolek..Bohuzel za Brno stred nejsou znama presna cisla, tak jak je to pro zbytek Brna
Mně se teda dítě letos dostalo v Bytrci (čtyřleťák), ale já se klidně připojím k podpisu. Mám kamarádku, která zná hafo novinářů, zkusím jí přeposlat tento odkaz (mimochodem její chlapeček má čtxři v říjnu a moc to zatím nevypadá, že by se dostal). Hlavně jsme se teda včera bavili s maminkama, že ty čísla na webu absolutně nesedí a třeba kámoška včera přišla s tím, že se u zápisu potkala s maminkou v Bystrci, která prý volala na magistrát a tam jí řekli, že čtxřletý děti nemusí vůbec dávat víc přihlášek, protože jich je v Bystrci pouze 40 (!) a na webu je jich přes 80. I kdyby tam bylo pár dětí z jiných MČ, tak se mi těžko věří, že jich je 40 a víc.
Tak do hviezdicky pod ciaru ze mimo Brno stred ![]()
Aj preto som to hodila sem… nemam komplet prehlad a ostanem s malou v pastelacku, na rodicaku s druhou mi na sukromne skolkovne neostane.
A tiez skrze ten druhy rodicak mi „o nic nejde“
Ale tak tajne som dufala ze ked aspon desat dvadsat mamiciek niekde napise, tak sa v tom niekto moze zacat rypat
A hlavne skrze tie slubovane nove miesta v skolkach kontra zrusene skolky.
Přidala bych něco o sociální exkluzi, máme nejdelší RD v Evropě, pro stát je neúměrně finančně nákladné zařazovat po 4 letech matky, které kvůli školce přijdou o práci, zpět do pracovního procesu, ztráta zaměstnání po 4 leté RD je téměř jistá (zaměstnavatel v naprosté většině případů se rád bez následků zbaví matky s dítětem/dětmi, kde je větší pravděpodobnost absence - komplikací v zaměstnání).
Následná podpora v nezaměstnanosti, rekvalifikační kurzy aj. jsou pro stát zbytečnými náklady. Je třeba se na problematiku podívat také z jiného úhlu pohledu - prudké snížení životní úrovně rodiny, psychická zátěž všech zúčastněných může vést až k rozpadu manželství - vztahů. Postiženy jsou právě ty rodiny, které se snaží vychovávat zodpovědné daňové poplatníky.
něco si z toho klidně vyber, jdu dělat večeři
Dle mě je hlavně neskutečné to, že nedávno začal platit zákon, že děti se do mš mohou přijímat už od 2 let a přitom do mš se v Brně dostanou až ve 4 letech, pokud nemají sourozence!
Kdyby aspon upřednostnili samoživitelky, ale takhle spoustu matek, které samy vychovávají své děti uvrhnou do hmotné nouze - protože mají li práci a po 3 letech RD nenastoupí, zaměstanavatel milerád s nimi rozváže pracovní poměr! Žena pak zůstane dlouhou dobu, mnohdy i několik let nezaměstnaná, než práci v dnešní době nějakou zase sežene.
At tedy udělají zákon, že zaměstnavatel musí držet místo do 4 let dítěte!
Zofii: třeba čínské firmy na české zákony zvysoka kašlou. tam nějaká změna zákona nepomůže.
Pomůže jediné: obklopit se lidma, kteří v případě potřeby přiloží ruku k dílu (myšleno v přeneseném smyslu slova).
@vlastovka385 píše:
Mně se teda dítě letos dostalo v Bytrci (čtyřleťák), ale já se klidně připojím k podpisu. Mám kamarádku, která zná hafo novinářů, zkusím jí přeposlat tento odkaz (mimochodem její chlapeček má čtxři v říjnu a moc to zatím nevypadá, že by se dostal).
Určitě ji řekni, mělo by se to někde rozmáznout, přece není možné, aby se v Brně více dětí do mš nedostalo, než dostalo!! Kdyby jich bylo nějaká ta stovka, ale 2 500 dětí - rodin, které musí bud platit šílené peníze za soukromou mš, nebo ztratit práci!
@zofii píše:
Určitě ji řekni, mělo by se to někde rozmáznout, přece není možné, aby se v Brně více dětí do mš nedostalo, než dostalo!! Kdyby jich bylo nějaká ta stovka, ale 2 500 dětí - rodin, které musí bud platit šílené peníze za soukromou mš, nebo ztratit práci!
jenže už nejsou volná místa ani v těch soukromých MŠ. ![]()
SMOLÍM TU TAKÉ DOPIS…ALE JDE TO POMALU, MALÉ ROSTOU ZUBY A POŘÁD SE TU PO MNĚ VĚŠÍ… ![]()
Také by chtělo rýpnout do toho, proč už druhý rok neplatí el. přijímání dětí i pro Brno střed. Slyšela jsem, že udajně proto, aby si všichni ti uředníci a jiní proteční, měli kam dávat co nejblíže k místu, kde pracují, své děti a vnuky…
Těm každá ředitelka ráda pomůže, ono se jí to vyplatí a mnohdy ji asi ani nic nezbývá… Divím se, že rodinám bydlícím v centru tahle situace nevadí, že se nebouří…
@Jura007 píše:
Zofii: třeba čínské firmy na české zákony zvysoka kašlou. tam nějaká změna zákona nepomůže.
Pomůže jediné: obklopit se lidma, kteří v případě potřeby přiloží ruku k dílu (myšleno v přeneseném smyslu slova).
No, zas tolik matek v Brně v čínské firmě nepracuje…a myslím, že i oni musí dodržovat naše zákony..
Ale otázkou je, kým se obklopit? Jsou li tací?
Zofii: i když se rodiny z centra budou bouřit, tak moc nezmůžou. Je to nerovné soupeření.
S tou prací jsem měl na mysli Černovickou terasu. Pracovat v takových firmách znamená většinou odložení mateřství, případně se smířit s následnou evidencí na pracáku…
Aasi mám štěstí, ale třeba maminky z Lesné (a okolo Lesné) mně přijdou docela fajn. A v jejich okolí se pohybujou další zajímaví lidi.
@zofii píše:
Také by chtělo rýpnout do toho, proč už druhý rok neplatí el. přijímání dětí i pro Brno střed. Slyšela jsem, že udajně proto, aby si všichni ti uředníci a jiní proteční, měli kam dávat co nejblíže k místu, kde pracují, své děti a vnuky…
Těm každá ředitelka ráda pomůže, ono se jí to vyplatí a mnohdy ji asi ani nic nezbývá… Divím se, že rodinám bydlícím v centru tahle situace nevadí, že se nebouří…
Já jsem se jedné paní ředitelky ve školce Brna střed zeptala, jak to, že neúčastní el. zápisu…no žádnou kloudnou odpověď neměla ale doslova nadskočila nad stůl leknutím
![]()
Tady je predpokladany rozvoj ms z roku 2010 a mesto vedelo, ze tech mist bude nedostatek.
http://www.brno.cz/…ten_2010.pdf
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.