Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo, a ještě ti jde v 7,30 ráno znovu spát? Tak to je můj sen - dát si v klidu kafíčko, přečíst noviny, nachystat si vaření… Věř, že by mohlo být mnohem hůř ![]()
Krásně spí to Vaše miminko. Já mám 4 měs. slečnu, která spinka tak od 19 hod do 22:00 pak se nají a spinká do 1:45 pak se opět nadlábne a spinká do 2:55, opět se nají a spinká do 3:40 a dále stejně tak do 4:55 a pak už si pořádně dáchne do 6:00. Vstáváme a zvesela jdeme dělat snídani pro moji malou školačku.
Co bych za to dala, kdyby moje zlatíčko spinkalo tak jak to Vaše. Ještě před měsícem dala alespoň tu první pauzu tak do té jedné, ale teď ani náhodou. Nevím moc co s tim počít, stále plně kojím, zkusila jsem kaši na noc, ale nechce ji, zdlábne lžičkou trošku a opět se dožaduje svého oblíbeného mlíčka od maminky.
Mám to stejné u obou kluků. Oba jdou spát nejdéle po večerníčku a vstávají kolem půl šesté. Já jsem teda s tímhle režimem spokojená, neměnila bych.Štěpánek ještě spí 3× denně, takže první spaní má už tak kolem půl osmé a spí tak do půl deváté. Já se mezitím věnuju staršímu, máme to takovou hodinku jen pro sebe. No a další spaní vychází tak na půl jedenáctou a to jde spát společně s bráchou, takže si zase v klidu uvařím, najím se a když kolem poledne vstávají,nejsem ve stresu, že je doma bordel a já hladová. No a poslední spaní je kolem půl třetí, to spí tak do půl čtvré, do čtyř, jak kdy, a to mám zase klídek na kávičku a většinou dodělám to, co je potřeba. Když se vzbudí, akorát většinou přijede manžel z práce, takže můžem všichni na procházku a nebo něco dělat venku (teď, když je hezky). No a večer, když už v sedm spí, tak zase máme čas jen sami na sebe.
K mému prckovi jsem do 11.měsíců vstávala v noci 3×.Teď už se to zlepšilo a je to jen 1×.Když ji rostli zoubky,tak jsme vstávali taky kolem 3-4 hod.,většinou po hodině usnula. Pak se budila kolem 5:30.Dávám ji spát trošku déle,abych se vyspala já, po 20 hod.,někdy usne až ve 21:30.Za chvíli se bude měnit čas,tak jsem zvědavá ![]()
My jsme asi do deseti měsíců vstávali minimálně 5× za noc (a to jsem asi od osmi měsíců v noci nekojila, budil se stejně
), chodil spát po 20h a vstával před 5, přes den spal 2×20minut.
Od těch cca 10 měsíců chodí spát kolem 20.30 a vstává kolem 6h, v noci se občas vzbudí, ale už k němu nevstávám, jen prostrčím ruku k němu do postýlky, pohladím a čekám, až usne sám. Přes den spí jednou, po obědě, hodinu až hodinu a půl.
dajina:
u nás byl zase toník na tu kaši hodně unavený…takže jsem ji začala připravovat do flašky, zatím jenom nutrilon rýžovou, má to být na lžičku, ale dám 140 ml a tak tři polévkové lž. a mají být čtyři, malý to vypije spokojeně a pak si dá prso a vytuhne…
já mam 10 m holčičku chodí spát brzo tak před půl 7.ale taky brzo vstává mezy 4-5h je to děs.někdy se vbudí ještě mezy někdy spí až do těch 4.je to nehorázně brzo kort když je zima,ale zas večer je brzo kid a naberu sílu,nebo dělám resty co přes den nestíhám pač ona vůbec nespí už od mala.
ale pořád věřim že bude líp.jednou určitě.a pro to mohlo bejt i hůř.takže nestěžuji si ![]()
Díky, dneska to zkusím dát také do lahvičky. Jen jsem se obávala, zda se neodnaučí na prso, když ji dám láhev. ![]()
nám to vzniklo, tím, že malý měl koliku, to byla hrůza, pak rostl zub a mezi tím, jsem dostala brzo měsíčky a on večer před spaním hrozně řval…rady tchýní, lidí apod. nemáš mlíko, tak jsem se nasr..a a odstříkala jsem mlíko do flašky a ejhle, malý byl zdechlý, ne že nemám mlíko a já abych měla jistotu a klid, tak jsem si to tak naučila…nevadí mi to, co bych pro něj neudělala…teď čekám, až budu moci začít od sedmého měsíce dělat klasickou krupici z mého odstříkaného mlíka…ale malý se začal budit, né v jednu, ale už třeba v jedenáct a říkala jsem si, asi mu to už nestačí, tak jsem zkusila dát kaši, první dny jedl pěkně, ale jde pak vidět, že je unavený a na lžičku prdí…tak jsem zkusila flašku a řidší kaši, a funguje, a už skoro měsíc a prso chce pořád…to je jeho favorit …tak myslím, že se nemáš čeho bát…
než já se vyprdolím, co chci říci, tak to je zase román… ![]()
Já mám totálního nespavce…usne sice kolem 19h, ale další buzení je už i ve 23h, pak třeba po hodině, dvou, někdy se vzbudí tak, že vydrží křičet, řádit, prostě cokoli dělat (jen ne spát) v postýlce až dvě hodiny, v pět či půl šestý končí spánek a takhle už to jeden jedenáctý měsíc…
Říkám si zombie, ale vím, že dokud budu kojit, tak to tak bude asi pořád…bylo to tak i s mým prvním prckem, po vyloučení kojení jsme spali celou noc. ![]()
Jééé, my to máme stejně, akorát s tím rozdílem, že malé bude zítra osm měsíců. A usíá někdy s šíleným řevem. A taky přes den nespí vůůůbec, teď už začíná bojkotovat i spaní v kočárku, protože chce sedět a čumákovat. Taky jsem úplně mrtvá, protože za noc kojím asi 2-3× ![]()
No, když jsem ještě kojila, tak mi taky pěkně spal…od půl 8 až do 2h ráno, pak ve 4, v pů6 a na druhou stranu klidně spal až do půl 8. Teď už měsíc a půl papká Nutrilon a spinká pěkně až do těch 3-4, nekdy až do půl 5. Takže asi to vážně není tak hrozný ![]()
Lasicka píše:
V jedné příručce o spaní dětí psali, jak vstávání posunout. Praktikovala jsem to u mladšího syna a fakt to zabralo. Vtip je v tom, že na něj v těch 5 nereaguješ - asi ho jen položíš a jdeš si lehnout a pak ho nesmíš nechat jít spát už v těch půl osmé, ale až po 10 hod. První dny budou strašný - nejdřív se zlobí, že chce vstávat, pak že chce jít spát, ale po několika dnech se to fakt spravilo a vstával až tak po sedmé.
Lasičko, nevím, jestli sis všimla, že mimču je 4,5 měsíce. Jestli vstává v 5 a chceš ho nechat spát až v 10, tak to je 5 hodin bdění. Nevím jak ostatní, ale náš kluk v tomto věku byl vzhůru 2, maximálně 3 hodiny, pak už jen řval, řval řval. Další 2 hodiny bych to teda já nevydržela, to už snad hraničí s týráním. Představ si, že normálně usínáš po 16 hodinách bdění a nědo by ti nutil bdít více než vojnásobek - tedy 32-40 hodin.
No, naše malá teda usne dejme tomu v těch sedm, ale na kojení je vzhůru tak v rozmezí od 22-23:00, pak zase tak v jednu, ve dvě a okolo pátý je vzhůru úplně. Nemáte někdo představu, kolik hodin by mělo mimi spát přes noc?
Momentálně máme budíček před pátou s Marečkem, ten se napije, hodinku si povídá, pak šťastně usne… a mně nejpozději ve čtvrt na sedm vyhupsne z postýlky Helenka… ![]()
Buď ráda, že máš ještě klid v půl osmé… ![]()