Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím o radu:
pracovala jsem od 11/2012 a v lednu 2013 pynule přešla do stávající práce kde končím k 31.7. konec smlouvy, poslední ms jsem měla 12.6. takže jsem cca v 6tt, termín porodu vychází dle pm na 19.3.2014 budu mít nárok na ppm když nastoupím na mateřskou 8týdnu před porodem? k 31.ý. budu mít odpracováno 273 dnů co jsem nemoc. pojištěna dle mých výpočtů ano, ale chci se ujistit jestli nepočítám špatně
děkuji ![]()
@Lenisska Jo, nárok mít budeš, ale musíš jít těch 8 týdnů před TP, ale je to tedy sakra na dny ![]()
No pokud budeš mít odpracovaný dny, tak ano, počítat to nebudu
Musíš se prostě vlízt do 270 dnů za posl. 2 roky ![]()
Nárok mít budeš, ale nastup na mateřskou co nejdřív to jde, jinak by se ti asi vyplatilo jít marodit, než na pracák ![]()
Ochranná lhůta ti vychází fakt těsně, snad ti neposunou termín porodu. Držím palce ať to vyjde ![]()
To kdy nastoupím na mateřskou si domlouvám s doktorem nebo to určuje on, já? bude to naše druhý, ale první dcery mi to nevyšlo, tak ted bych byla moc ráda. ![]()
@Tarinka píše:
Nárok mít budeš, ale nastup na mateřskou co nejdřív to jde, jinak by se ti asi vyplatilo jít marodit, než na pracák
A na neschopenku se chodí aby se to vyplatilo? ![]()
@Lenisska píše:
To kdy nastoupím na mateřskou si domlouvám s doktorem nebo to určuje on, já? bude to naše druhý, ale první dcery mi to nevyšlo, tak ted bych byla moc ráda.
Doktor určuje termín porodu a ty určuje kdy v rozmezí 6-8 týdnů před tímhle termínem nastoupíš.
@j.a.n.i1 píše:
A na neschopenku se chodí aby se to vyplatilo?
No vlastně asi ne, protože ono by to finančně možná vyšlo o malinko líp, než bát na pracáku, ale zase když už máš dítě, tak s nim musíš asi ven a takhle bys měla vycházky
a k tvojí otázce: na ppm máš nárok ![]()
Omlouvám se za anonym, Zadařilo se nám druhé mimi, ale bohužel jsme to nestihly jak jsme chtěli. tará varianta Rodičáku na první mi skončí a já mám termín až 14dní poté( únor 2014).Pracovní smlouva na dobu určitou mi skončila už během první rodičovské, co bude se mnou těch 14dní? Myslíte že mě zaevidují na úřadu práce? a pak po porodu nastoupím hned na rodičák a naplánuji si ho z těch 220 000,–? děkuji moc za vaše postřehy ![]()
Na 14 dní není důvod se hlásit na UP, protože odvody do konce jednoho měsíce máš pokryté tím starým rodičákem a celý další zas tím novým. A hned od porodu budeš mít nový rodičák, ale je možné, že budeš muset volit částku přes partnera, protože v zákoně je, že pokud navazuje další rodičák, tak můžeš volit i bez ároku na mateřskou, ale přiznám se, že nevím, co přesně berou jako návaznost
jestli přesně nebo stačí na měsíce, tedy tak jak to vychází tobě.
Děkuji moc, trochu mě to uklidnilo
ale na běhání po úřadech se moc těším
a ještě se zkusím optat, nevíte jak je to nyní se školkou? prý se může dítě dávat už od dvou let, je to pravda? syn hrozně prahne po dětech, a jsme přijatí, tak bych ho tam cca od nového roku chtěla občas dát.. nepřijdu o rodičák i přesto, že mám starou variantu?
@Tarinka píše:
Nárok mít budeš, ale nastup na mateřskou co nejdřív to jde, jinak by se ti asi vyplatilo jít marodit, než na pracák
na neschopenku se snad chodí v případě zdravotních potíží, ne proto, aby se to člověku vyplatilo…
@Anonymní píše:
Děkuji moc, trochu mě to uklidniloale na běhání po úřadech se moc těším
a ještě se zkusím optat, nevíte jak je to nyní se školkou? prý se může dítě dávat už od dvou let, je to pravda? syn hrozně prahne po dětech, a jsme přijatí, tak bych ho tam cca od nového roku chtěla občas dát.. nepřijdu o rodičák i přesto, že mám starou variantu?
Nene, od dvou let se docházka nesleduje, takže klidně může chodit a na rodičák to nemá vliv ![]()