Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám stejnou zkušenost, moje opatření byla zamčená diskuze a velké omezení příspěvků na veřejném fóru, nicméně ještě jsem si zamkla profil, tak doufám, že to funguje. Při dvou dětech jsem ráda, že si přečtu naší diskuzi, ale i tak je to hodně nepříjemné a rozhodně bych to nepodceňovala ![]()
Já jsem zjitila, že na jednom foru si mě našel tchán a čte si veškěré moje příspěvky. tak jsme se s ostatníma maminkama sbalily, zaregistrovaly tady na e-miminu v uzavřený skupině a když píšu někam mimo na emimino, tak jen bez metříku a anonynmně.
..hmmm, a jak vlastně zjistíte, že vás někdo( tchán, tchýně) našel a čte si to???
Asi jim to někdo řekne… Mne takto špehoval kdysi manžel, tehdy ještě přítel, tak si pak stěžoval jak ho pomlouvám a že takový a takový věci co se mi nelíbí že nemusí okolí přece vědět… Tak jsem ho sjela jestli mám radši řvát na něj, než se vykecat na emiminu, tak sklapnul a byl klid… Nejlepší je fakt psát jen to co lidem nevadí když si o nich přečte někdo jiný, závidět a pomlouvat budou i tak… A zbytek psát jako anonym.
kolozubka píše:
Mě vypátrala tchýně na koníkovi podle jména naší malé. Normálně si to vygůglila a hodilo jí to ten odkaz. A to se vždy tváří, jako že neumí do pěti napočítat a že s tím netem vůbec neumí a dokola chtějí od manžela vysvětlovat to samé
Fakt, hned první nahoře ![]()
Jestli oni se jen tak nedělají
![]()
Lisbeth-myslím, že málokterý člověk, který o sobě něco čte někde na veřejných fórech si to nechá pro sebe. V lepším případě si dotyčného pisálka vezme stranou a vysvětlí mu to, že tohle mu není příjemné nebo že se mu to nelíbí, v tom horším ( a to je můj případ) se to přetřásá před celou rodinou a příbuzenstvem včetně sousedů a ty máš všude prima pohodu. A to nepíšu, jak jsme se v té době měli rádi s manželem, který byl atakován ze všech stran a do dneška mi to nemůže zapomenout. Pro mě je to ponaučení, že některé věci se prostě nemohou a nesmějí ventilovat veřejně a nebo prostě čelit té možnosti, že se na něj přijde. Což byl můj případ ![]()
v našem případě se tchán přede mnou prokecl. Ne, že by řekl, že si to čte,ale řekl prostě věci, které jsem psala jen na forum a tudíž o nich nemohl vědět a nikdo z rodiny mu to nemohl říct, protože kromě manžela o tom nikdo neví (manžel by to nikdy neřekl, to vím). Bylo to o mých zdr. problémech…jinak já manžela jen chválím, takže i to si mohl přečíst, že o něm pořád píšu jako o zlatíčku. Ale vadilo mi, že ví, jak jsem na tom zdravotně po ztrátě miminka. A kdy mám menzes a tak…a to mi bylo nepříjemný. Já to tušila, že si to čte,ale nemohla jsem nic dokázat, až potom se prořekl…
Já se trošičku musím zastat těch,o kterých „bylo psáno“..Mě by taky nebylo v žádném případě příjemné,kdybych se o sobě dočetla na veřejném foru,ještě bych se v tom poznala a bylo by jasné,že mě v tom poznají i ostatní ![]()
Ať by to bylo cokoliv,rozhodně bych to nenechala jen tak.Protože VEŘEJNÉ forum může číst opravdu kdokoliv a právo na vyjádření názoru má i druhá strana.Nebavím se o soukromých skupinách nebo osobních zprávách..
Tady na emimi je většina stálých diskuzí zamčená,ale jsou fora,kde to stále nejde.A já hledím,co tam lidé - většinou maminky,dokáží napsat
.Kdybych byla tím dotyčným,o kterém je psáno,tak snad podám žalobu pro trestný čin pomluvy..Proto se i já snažím nepsat v záchvatu vzteku něco,co by mě pak mohlo mrzet.Věci ze soukromí píšu jen do uzamčené diskuze.
Teda,ne,že bych měla tolik času pročítat diskuze.Ale hledala jsem něco konkrétního.
Jani, v rovině čistě věcné - pomluva už není trestným činem. Očištění svého jména se můžeš domáhat jedině v občanskoprávním soudním řízení - a tam je tvoje pozice o dost jiná než v trestním řízení.
Jinak k situaci zakladatelky - já docela chápu, že se asi cítí být pod tlakem, zvlášť když tchyně šmejdí… Ale myslím, že od začátku byla hodně otevřená. A to se zvlášť ve věcech majetkových nevyplácí.
Proč o tom píšu: sám jsem na sobě pocítil chování typu „máš peníze - tak davaj“. Nebo „jsi schopný vydělávat - musíš mě živit, je to tvoje morální povinnost“ (Tak tuhle morální povinnost bych uznal u manželky na mateřské…). Proto chápu, jak se cítí…
Juro,díky
To jsem nevěděla nebo nezaregistrova
Myslela jsem to obrazně,já „snad“ nepomlouvám a ani jsem nebyla pomluvena,nebo o tom aspoň nevím ![]()
Máš pravdu,zakladatelka byla otevřená.Ale ona tu svou o..,však víte,založila anonymně a pak to podle mého zapoměla při další odpovědi zatrhnout jako anonymní
To ji prozradilo..Prostě je mi jí líto,chápu ji..Ona nikoho nepomlouvala.Taky jsem to myslela obecně,bez vztahu zrovna k ní..
Ale pomluva je snad když někdo řekne o někom něco co není pravda ne? ![]()
kolozubka: pravda je velmi diskutabilní pojem. Nechci fušovat do řemesla filozofům, pro náš účel bych spíš citoval jednoho nejmenovaného generála naší předlistopadové Státní bezpečnosti: „Šikovně pohozená polopravda může být pro nás užitečnější než záměrně podstrčená dezinformace.“ Potud citát.
kolozubko,jenže jsou situace,kdy „pravda“ dokázat nejde
Jak se ten dotyčný,který je „pomlouván“ má bránit?A ještě,když si to může kdokoliv přečíst
?
Já to myslím jen teroreticky,zainteresovaná do toho nejsem..Ale neměla bych žaludek,abych řešila např.on-line manželskou krizi do všech detailů
Jednak by mi bylo nepříjemné,že to může někdo číst,a taky,ten druhý se může bránit.
Ok, beriem.
Asi som to od teba nepochopila správne
(A už fakt končím.
)