Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
hledáme bydlení a naskytnul se nám nový dům s hezkým pozemkem, ale v řadovce.
Jsem zvyklá bydlet v domě kde jsou sousedi dál od plotu
, rok jsme bydleli v bytě. Je to podobné jako byt? Je tam vše slyšet?
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 Řadovku beru spíš jako typ domu který je úplně nalepený na druhý. Nicméně v tomhle bych žít nechtěla. Je to příliš blízko. Taky mám ráda prostor a sousedy dál ![]()
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 píše: Více
Já bych do toho nešla, především proto, že je tam u toho skoro vždy pole (chemické postřiky, prach), žádná vztostlá zeleň,. A pak ta ztráta soukromí mi přijde šílená. A je to prostě ošklivý…To už radši byt s balkoném. Tady to budeš vždy mít drahé jako u domu (energie), ale benefity domu mít moc nebudeš. To už fakt radši ten byt. Mně se to nelíbí ![]()
@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 tohle není typická řadovka, to jsou domy nalepené na sobě, to je o dost horší a tam je někdy slyšet i přes stěnu, telka apod. jako v paneláku…
tenhle dům vypadá hezky a prostorně, bude vevnitř spousta světla
pozemek je ok, kolem plotu se dá vysázet zeleň, která to odhluční… řešila bych úplně jiné věci - cenu, celkové finance, lokalitu, dojíždění, jak je dům řešen vevnitř (abys např. nemusela xkrát denně nahoru po schodech)..
a jinak samozřejmě záleží, na jakého souseda narazíš.. někdy se i vybuduje přátelství, někdy je řevnivost, může se najít dost třecích ploch - od štěkajícího psa až po parkování a noční mejdany, to nikdy nevíš dopředu…
edit : pokud to je ale dvojdomek pro dvě rodiny, tak za mne vůbec!! nulové soukromí.
Příspěvek upraven 02.09.26 v 10:00
Řadovky beru jako řadu domů nalepených na sebe…zdílející zeď se sousedním domem buď z jedné nebo z obou stran. Dříve dokonce se rádiovkou nazývaly domy které byly i vyloženě stejné a bylo jich třeba 10 v řadě u sebe. Tohle jsou dva domy nalepené k sobě, Takže dvojdomek…no ne že by to bylo stejný jako v bytě, je to trochu trochu lepší, protože máš přecejen nějaký prostor a zahradu si můžete oddělit nějakým vyšším nepruhlednymmplotem…záleží co to je za dům, jaké jsou materiály, jak tlustý jsou zdi. Ale v zásadě si se sousedy učíte do talíře a když si spolu nesednete budete nešťastný…
Za mne cajk, pokud budeš mít dobré sousedy. Typická hláška : „No s tebou bych fakt chtěl mít dvojdomek“ ![]()
Mi by to nevadilo. Hlavní je, že je k tomu zelený obývák venku (vlastní zahrada).
Známý loni koupil řadovku 5+1 patrový dům u Prahy. Mají k tomu větší oplocenou zahrado-terasu. Jim to úplně stačí. On potřeboval garáž na motorku. Chtěli prostor na sezení venku a grilování, hraní pro děti. Žádný byt neodpovídal jejich požadavkům. Cenově to vycházelo stejně. Takže koupili barák v řadovce.
Za sebe raději tohle, než žít v bytě.
Co by na tom mělo být tak hrozně špatně, abych raději měla xy sousedů a malý balkon v paneláku. ![]()
Záleží na sousedech a celkem bych řekla, že v budoucnu i to okolí se ještě změní.
Plot se dá oddělit.
My aktuálně žijeme v něčem podobném. Máme tedy kliku na sousedy, děti si spolu rozumí, atd… Mezi máme dokonce branku.
Tohle je ale polořadovka ka a ne řadovka?
Jinak mě by to nevadilo, netrávím na zahradě zrovna moc času, takže mi to nevadí, protože pro mě není zahrada relaxační prostor.
Je pravda, že když bude mít člověk moně ohleduplné sousedy, tak to asi pocítí víc, než v odděleném domě.
Nevím, co od bydlení očekáváš ty.
Bydlíme v řadovce, náš dům sdílí zdi se sousedy z obou stran, jde o zástavbu cca 150 let starou. Na dvoře je slyšet, když se hlasitěji mluví, naše děcka sousedi slyší určitě, my sousedy už méně, jsou starší. Na zahradě máme jen pletivové ploty, takže tam jsme vedle sebe, ale vztahy máme přátelské, takže nám to nevadí, sousedi jsou tolerantní a ani když děcka jezdí s tatrovkama, tak nic neříkají. Vevnitř je občas slyšet pračku od některého ze sousedů, mám ale podezření, že se to nese nějakými konstrukcemi, protože přímá sousedka popírala, že by zrovna prala a druzí sousedi v pračku nemají (používají jako chatu).
U tohoto typu zástavby bych spíš řešila orientaci pozemku, dostupnost služeb a pod, a samozřejmě pak to riziko nekompatibilních sousedů.
Dum jako takovy asi v pohode, ale nikdy nepochopim, jak muzou lidi zit v tehle příšernejch satelitech, kde si bez auta ani neuprdneš ![]()
@Yasmen píše: Více
Vůbec to nemusí být satelit. U nás se takové baráky staví na okraji Prahy, je PID 1 s normální městskou vybaveností v místě. Bez auta se tam dá žít naprosto normálně.
Každý to má pocitově jinak. Já to tak mám s bytem. Ani zdarma. Tady bude jeden soused/jedna rodina. V paneláku nebo činžáku je jich víc a miniaturní prostor k životu. To je děs běs.
@Kelsey1 Asi tak. Taky bych mohl psát jak nepobírám, jak někdo může žít v paneláku o 20-40 bytech a slyšet každý prd sousedů (žili jsme a opravdu tam bylo slyšet naprosto vše včetně chrápání souseda v noci nad námi ), v létě rozpálené sídliště… Bojovat o místo při parkování, protože sídliště často s tím mají problém. Samostatně tam dítě člověk nevypustí. A to jsme měli kliku na opravdu pěkné sídliště, řekla bych velmi hezké se zelení. Tedy chápu, je to jeho volba
, takže si ušetřím kecy o tom jak bych v tom nebydlela ani zadarmo a podobně. ![]()