Bydlíte v paneláku ? :-)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
23.12.08 12:39

Vesnice ne, chybelo by me vyziti (kultura, parky, obchody, kina, divadla, knihovny, skolky,skoly-vyber, krouzky pro deti - opravdu hojne vyuzivame).
Bydlela jsme v panelaku, pak jsme se k me velike radosti zmohli na domecek - montovany, velikosti jako vesti 3 pokojpovy byt, jenomze s patrem (tedy neco jako mezonet), uklizeni tudiz stejne. Mame 2 deti, zatim maji obr. pokoj spolecny, kdyz povyrostou lze snadno prickou oddelit a udelat kazdemu pokoj samostatne. Domek je 2min. pesky od sidliste, 5min. zastavka MHD do centra mesta kde jsme za dalsi pulhodinku (jsem ze Slovenska-takze pobliz Bratislavy). Nemohu si to vynachvalit. Energeticky hlavne, ty panelaky Farradayova klec, nikdy jsem se tam doopravdy necitila dobre. Taky ten pocit z panelaku: nahore,dole ze vsech stran primo za zdi sousedi - nic moc. Tady v domku mame soukromi, dvorek s krasnymi obrovitymi stromy. Opravdu deti vypustim a hraji si. Stejne casto vyuzivame 3 nejslizsi hriste na sidlisti, velice dobre vybavene. Stejne casto chodime do lesa ktery zacina primo u naseho domu.
Sousedi - starousedlici v domcich kolem koukaji co delame pod drobnohledem - nezajem. V panelaku koukali taky a taky sli o nas reci. Je to stejne. V panalaku jsem vadili vic, nase hlucne deti, porad dupaji, dokonce casto po 22hod., ze vozime spinu kocarkem a pod. A oni rusili nas, pubertaci hlasitou hudbou, party, opily soused tim ze bouchal na nase dvere ktere povazuje po pulnoci za sve, slyset kazdou navstevu WC pod nami nad nami, hadky sousedu - opravdu jsem rada ze jsem pryc…Tady jsem si svymi pany. Sednu na dvur, zpivaji ptaci, v lete se deti uci venku jsme vlastne porad jednou nohou venku. Vybehnu klidne v nocni kosili jak pise nekdo prede mnou. V zime sedime doma u krbu, plapola zivy ohen.
Prace na zahradce, dvorek atd. je sice ono navic nez by bylo v panelaku, ale ne natolik abychom museli omezit navstevy prirody, nejsme typy ze bychom domku otrocky propadli - jake si to udelate takove to mate.

Kazdemu co vyhovuje. Nikdy bych nikoho nepremlouvala k bydleni v domecku, tise se tetelim stestim ze se nam to povedlo, ostatne kdyby byli jen ty domecky nebyla by ta sidliste s dobrym vybavenim, ta centra mest. Vlastne tem lidem z panelaku mohu dekovat za to ze mam vsechno to super vybaveni po ruce, nemusim vsak primo v nem zit.
Pritelkyne/pretele mam vetsinou ze sidliste, nikomu nevesim na nos, co si o panelacich myslim, nemam proc. Ja jsem spokojena..

• Citovat
  • Upravit
2257
23.12.08 13:55

Ahoj, já jsem paneláková..A hlásím, že se mi to líbí..Proti baráčku nic nemám, manžel je manuálně dost zručný, v podstatě umí několik řemesel, takže starost o údržbu baráčku by nebyla tak velká, ale je tu jedno velké ALE..
Bydlím na Jižním Městě, kde mám cca 6 minut metro, asi tak 7 obchodů typu Albert, Penny atd v dosahu, školku cca 2 minuty od baráku a školu asi tak 10 minut. Vyrůstala jsem tu celý život-mám to kousek do lesa, do lesoparku, je tu nespočet hřišť-a to je fakt- a nespočet aktivit pro děti. Krom toho bydlím ve čtyřpatovém domě, kde krom nás (kdy jsme se vyměnili s našima) a ještě jedné rodiny nikdo za 21 let neopustil rodnou hroudu. Sousedi jsou pro mě vesměs tety a strejdové..No a ještě jsou tu spolužáci, kamarádi, hodně maminek a tak.
Taky jsme s manželem uvažovali ( a koupě pozemku je na spadnutí), že jednou budeme stavět. Pozemek jsme sice zakoupili, ale velké naděje na domeček si nedělám a nejsem z toho nešťastná. Prostě jsme uložili peníze, jednou se třeba něco urodí nebo to dostanou holky. Víte, já si totiž vážím jedné věci. A to je místo-místo, kde jsem za chvilku na metru a v práci a tím pádem nestrávím valnou část dne dojížděním. A v tom já třeba vidím velký potenciál. Krom toho z obou stran našich rodin jsou chaty, je tu i spousta nápadů na výlety, rádi kolujeme, takže pro nás je to ideální..
A ano-mám také kamarádku v baráčku, přímo v satelitu. Ano, bydlení je to krásné, ona má ještě tak pěkný vkus a designově vše sladěné, no radost pro návštěvy, ale taky mají VELKOU hypotéku, taky mají jen jedno dítě, protože peníze netisknou a taky nemají za humny les a taky všude musí autem. A co se týče sousedů-tak jedna z jejich sousedek to jednou na horách řekla moc hezky-je to prostě rozkouskovanej panelák..
Já taky nikomu nevnucuju to, kde bydlím, manžel byt udělat mooc pěkně, máme 4+1, takže prostorově dostačující až moc, taky se ale setkávám s názory, jak tady můžu žít, ale já můžu a moje děti taky, takže ať si každý myslí, co chce :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fik
23.12.08 14:34

Pitrisku, je dobre, ze ses vypsala!!

Ono je to vsechno o prioritach..
My momentalne zijeme ve zdenem „panelaku“ - ja jsem vidlak, jak poleno a muzu rict, ze si zvykam hodne pomalu…Do dvou tri let bychom chteli na vesnici zpatky i presto, ze budem za praci dojizdet asi 40 min. po dalnici. Kdyz to reknu na vychazce s kocarkem, tak jsem za exota. Nebudem stavet novostavbu, ale opravovat statek.

Na druhou stranu me mesto poucilo. Chapu, ze je spousta lidi, kterym to vyhovuje. A vubec se nedivim sousedum pod nama, co maji u bytecku i kus zahradky, ze sli sem - maji to bez „starosti“ a grilovat muzou taky :wink:

Oni nechapavi lide, kteri ti budou vnucovat svuj nazor se najdou vsude..v ten okamzik, ja uz vypinam a ani neargumentuju - skoda slov :wink:

• Citovat
  • Upravit
1293
23.12.08 20:40

Tak teď jsem smázla další svůj dlouhý krafací blá blá blá příspěvek :lol:

Sakra - jak to napsat, aby to nevyznělo blbě??? :lol: (ono to totiž potom místy vypadá, jako že si hraju na skromnýho Lenina nebo co :lol: )

No prostě:
U mě se jedná o dvě kamarádky, které se momentálně přesunuly z paneláku do baráku - a prostě teď je jejich hlavní prioritou to bydlení v baráku, a jsou přesvědčené, že od toho se nutně musí odvíjet člověkova spokojenost či nespokojenost v životě.
Nakolik se mě snaží natlačit do pozice, abych jim začala závidět - to nevím, jenomže jim se to dá těžko vysvětlit.

Mně totiž drahý auta a drahý baráky připadají hezký, ale ne nezbytný. Prostě se mi líbí, ale netoužím je mít. (zas to zavání nějakou tou skromnou dívkou z kouta........ no ale prostě já to jinak neumim napsat, zkoušela jsem to už různě :lol: a smáááázla jsem to neboli jsem upravila příspěvek).

Nějak ztrácím naději, že je vůbec možné jim vysvětlit, že já ten barák tak nějak nepotřebuju, stejně tak že mi je jedno, jestli někdo ke mně přijede na návštěvu v uprděný škoďárně nebo v mercedesu za dva melouny - to já třeba zase auto pochválím, když se mi designově líbí - a když se mi nelíbí ( a v tom moc cena nehraje roli), tak prostě mlčim. Například.
No to i má vlastní sestra mi řekla, že jezdíme v plechovce (Felicie :lol: ) no ale ta plechovka jezdí, tak přece ji nevyhodim jen proto, že existujou hežčejší modely (uááááááááááááááá)

Ale schůzky s těma holkama už prostě pravidelně nakonec vyústí v debatu baráček baráček baráček baráček. Baráček ne?? tak jsi divná. tečka.

uááá. jdu spinkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
23.12.08 22:13

No a ještě… Já ty holky znám tak strašně dlouho, že se mi nechce je „odhodit“ jenom kvůli tomuhle, ale to je prostě strašně ubíjející, jak vždycky nakonec stočí hovor na tohle.
Myslela jsem, že to časem odezní, že se nabaží svých baráčků a smíří se s mým pobýváním v panelákové králíkárně. Ony se jako z té králíkárny vymanily a já tam dobrovolně dál přebývám a ony se mě snad rozhodly „zachránit“ a přivést na cestu pravou nebo co.
Ale ony se takhle neptají jen mne. Ptají se vlastně tak nějak skoro na potkání, jakmile padne téma „bydlení“. První otázka je „a nebudete si pořizovat baráček?“
Vlezlo jim to na mozek nebo co??

No ta diskuze je prostě nekonečná. Něco mi našeptává, že kdybych jednou zalhala a řekla, že celou dobu tajně strašně toužím po baráku, a přimyslela bych si k tomu nějaký pádný důvod, proč si ho nemůžu koupit - tak by to možná přestalo.
Jenže z mé huby toto nevyjde, protože proč bych si měla něco vymýšlet kvůli takovéhle směšné kravině???
héžuš pardon, von už je skoro ježíšek :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
23.12.08 22:26

To je teda odpovědí, to jsem dlouho neviděla :-).

Ale když on je panelák a panelák. Malý ve slušné čtvrti, kde nejsou naskládány tak vedle sebe, že si vidíte přímo do oken a pak megasídliště typu Jižní město. Ráno odtud všichni vyrazí na metro, kde si není kam sednout a vůbec sociální složení je všelijaké a večer je to tam dost o hubu, já se tam po setmění bála vždycky.
Ale třeba panelák v menším městě blízko centra - to je něco jiného.

S bytem máš míň starostí, nemsíš furt něco zařizovat, opravovat, je tam pořád teplo atd. Určitě nejsem proti, ale HODNĚ ZÁLEŽÍ NA ČTVRTI.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
23.12.08 22:28

Ale jestli jsou ty kamarádky přestěhovaný do baráčků nově tak to se jim nediv, že jiná témata neznají vydrž ono je to přejde.

• Citovat
  • Upravit
1293
23.12.08 22:29

to jo :lol:
to konkrétně v našem městě bohužel záleží jak u baráku, tak u paneláku. Však jsme se taky z jedné čtvrti fofrem loni stěhovali (do jiného paneláku v jiné čtvrti) - dál to nebudu rozpitvávat jelikož jsem ze severních Čech a tak to myslím asi je jasné, i když to neupřesním....... :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
23.12.08 22:31

myslíš že je to přejde jo…
TAK BUDU DOUFAT!!!!! :lol:
Jedna je tam přestěhovaná tři roky a jedna půl roku. Tak to je asi hodně čerstvý… těch dojmů… :lol:
Víš já si třeba říkám, aby je to náhodou nepřešlo až tak za patnáct let. Až jejich dětičky budou na střední, a jelikož do té jejich vísky nezajíždí MHD, tak budou dojíždět autobusem…
Ony mě totiž ještě přesvědčují o další věci: že musíme mít dvě auta. Protože BUS JE SOCKA. Nejezdíš autobusem, jezdíš SOCKOU. Takže buď budou jejich děti jezdit sockou, nebo jim budou taxikařit. Paradox je, že platově jsou na tom stejně jako já - v tom mezi náma rozdíl není… Já teda občas sockuju tim busem.

No a do té doby se mě možná budou stále snažit spasit a vyrvat ze spárů panelákového bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.12.08 11:36

Ahoj, když ono dřív - když jsem byla malá - byly všechny čtvrti jakž takž :-) no prostě obyvatelné… dneska těch strašidelných dosti přibývá.

V tom je asi největší riziko paneláků, nevíš, jaké budeš mít zakrátko sousedy.

Co se MHD týče, taky se tam štítím čím dál víc (taková večerní pražská tramvaj je fakt chuťovka…) na druholu stranu se zdražením vlaků je tam i čisto.

Ale že bych toužila tahat dítě do autobusu, to fakt ne. Rozhodně si pro:,–(ím své auto, i na nákupu atd.

• Citovat
  • Upravit
1293
24.12.08 13:07

problém je, že s velké děti už nemůžeš pokaždé vozit autem každý den sem a tam do školy. To si teď neuvědomujeme. Ony totiž s náma ani nebudou chtít jezdit, navíc my můžem končit ve čtyři a děti ve dvě, žejo, a tim autobusem si prostě domů budou muset dojet.

Mimochodem- nedovedu si představit, že všichni ti slušní lidé, kteří obývají tady naše docela rozlehlé sídliště (nutno dodat se spoustou zeleně) by se byli schopni přestěhovat do baráčků. To by ty baráčky museli začít stavět na sebe - a byli by zpátky tam, kde jsou teď.
V naší republice není dost pozemků na baráček pro každého - takže bacha na to.
Není nutno to zase tak dramatizovat.
Trošku to přesně zavání tím, s čím bojuju u těch „kamarádek“. Už to asi začínám psát do úvozovek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
24.12.08 13:45

Mimochodem…
když se - v mém konkrétním případě - mám potýkat s obhajobou toho, jestli bydlím důstojně nebo nedůstojně - tak kolem a kolem vzato:
Zasekat se při patnáctce čistýho do dluhu ve výši tři miliony (to mluvím o konkrétním případě) - a potom se klepat, jestli se mi nerozhasí auto nebo jestli ten měsíc můžu jít do divadla nebo nemůžu, protože i dvě stovky jsou moc - a budu si hledat vedlejšáky a dělat od nevidim do nevidim - to zase v mém pojetí taky není úplně ideální.

Takže: každej na co máme. Nejsem radikálně proti úvěrům, ale jsem pro úvěry na věci, na které mohu dosáhnout. to je můj osobní názor.
ale to moje baráčnice nechtějí slyšet. Pořídily si to a teď to budou bránit zuby drápy nehty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
24.12.08 18:32

Já teda žiju taky na Jižním městě, ne teda v paneláku, ale v novostavbě
a zatím jsem tu spokojená. Je pravda, že jsem doma na mateřskýtakže po nocích nikde nechodím, tak nevím, jak bezpečno tu v noci je nebo není.
Když jsme se rozhodovali jestli koupit dům nebo baráček, jednoznačně vyhrál byt, protože lítat kolem domu a zahrady, chodit do práce, starost o děti, nákupy jednou týdně, dvě auta k tomu, děkuju, ale nechci. Navíc na vesnicích většinou nejsou školky, školy, doktoři kvůli všemu aby člověk jezdil do města. Apropo auto vůbec nemáme a ani si ho kupovat zatím nehodláme. Přijde mi ujetý kupovat ojetýmu autu stání za 300000,– , protože tu není kde zaparkovat. Rodiče bydlí na vesnici za Prahou a já bych tam rozhodně žít nechtěla. Jak už tu někdo přede mnou popisoval, lidi si koukají i do talíře, kdo měl co k obědu, takže nic pro moje nervy. Navíc si nedovedu představit, jak bych to zvládala uklízet a ještě obstarávat zahradu.
Já někdy nestíhám ani náš byt :oops: Myslím, že to možná některý tvoje kamarádky přestane časem bavit.
Markéta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.12.08 23:42

Ahoj no jasně že větší děti nemůžeš vozit každý den kam si vzpomenou, právě proto si myslím, že než satelit je lepší byt ve městě, ale v lepší čtvrti.
Až budou větší, tak třeba tu cestu ze školy zvládnou samy pěšky a cestou na odpolední kroužek MHDčkem se jim taky nic nestane :-). Je to velký problém satelitů, někde MHD funguje dobře, někde hůř a třeba se i zlepší, ale pořád tam bude dost málo lidí na to, aby se člověk nebál nechat tam ty děti samotné jít domů.
Když vidím maminky dvouletých capartů, jak je tahají MHD a jejich cílem je nákupní středisko, kde stráví půlden, tak fakt moc nechápu. To už radši udělám velký nákup autem a nechám je hlídat někomu doma a děti vyvezu do přírody, ZOO apod. V Praze je to dost častý jev, přijde mi, že ty maminky se prostě nudí a lepší využití času neznají.

Ohledně financí, panelákové byty jsou v Praze tak drahé, že se nedivím, že leckdo počítá, jestli není lepší připlatit si za baráček a mít tak jistotu, že z toho sídliště nebude za chvíli ghetto. Už jich máme v republice dost, nejen na severu :-).

Já bych třeba na Jižním městě nebydlela ani zadarmo, taková návštěva multikina na Hájích je o život. Ale to je můj názor, samozřejmě, pokud budeš do setmění doma, nic se Ti nejspíš nestane. Ale poslechnou Tě jednou Tvoje děti? Já třeba poslouchala a vždycky buď někdo mě doprovodil, nebo na mě čekal taxík.

• Citovat
  • Upravit
9534
25.12.08 08:43

Ahojky tak jsem se pobavila a dost, Pitrísku nevím jak bych se k tomu stavila já asi bych jim důrazně řekla že jsme to už probrali že na to mám jiný názor a už se o tom nehodlám bavit.
Já jsem z vesnice, manža taky a momentálně bydlíme v podnájmu v paneláku na sídlišti, ale začínáme stavět, a velmi dobře si oba uvědomujeme do čeho jdeme, ale jsme oba pracovníci v zemědělství a máme prostě k té vesnici blíže, naštěstí jsme ve vesnici, kde jezdí každou půlhodinu MHD, a děti hold budou jezdit sockou já jezdila celé dětství a celou dobu do mateřské a jsem tím nějak postižená, myslím že ne.
JInakjak psali holky ano v baráku musíš dát mnohem víc peněz než v „paneláku“ bo opravy, sekačky, topení, atd atd vyjde mnohem víc, ale zase na úkor druhých věcí. Přeci má každý na výběr a má pprávo si vybrat a žít podle toho jak chce. Mám spousty známých kteří se narodili v paneláku a narovinu mi řeknou že bydlet v baráku by pro ně bylo za trest a já to respektuji každý máme právo na svůj názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí