Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No maucta,
v tuto nelidskou hodinu zakládám toto téma, protože jsem OPĚT odněkud přišla. A protože bych opravdu nerada zgruntu vyměnila kamarádky, které mám už po dobu 10-20 let. A protože by mě zajímalo, jestli jsem skutečně takový EXOT.
Můj živočišný druh: člověk žijící v paneláku . Jsem na vyhynutí? Jsem normální? ![]()
Mé kamarádky se dělí na dvě skupiny:
Ty S BARÁČKEM (o tom slyším poměrně často), a dále ty, co bydlí V PANELÁČKU (a ty o tom moc nemluví).
No a poslední dobou ty „z baráčku“ nakonec vždycky stočí hovor k bydlení. Takže na závěr našeho sezení (případně procházky) přibližně půl až třičtvrtě hodiny poslouchám monology a dialogy, z kterých vyplývá, že:
Jako by mě vždycky tlačily ke zdi a chtěly slyšet, že si snad taky koupím nějaký ten baráček.
Jenže my jako nechceme koupit baráček. Nepotřebujeme grilovat, nepotřebujeme děti denně vypouštět na zahrádku. Ale ony nechápou, že my nechceme. A já ani necítím potřebu někomu neustále udávat argumenty, že nechceme.
Tudíž se vždycky nabízí dvojí scénář:
A) že já mlčím a poslouchám, jak blbě žijou lidi jako já.
B) zapojím se, ale konverzace probíhá následovně (PINGPONG)
Přesto si nekoupíme baráček. Já nevim, ale je to tak nepochopitelný?? Mám ještě jednu kamarádku, se kterou jsem se ale seznámila až o hodně později a která se těchto SEANCÍ nezúčastňuje. A ta bydlela nejdřív v paneláku, pak je to přestalo bavit a koupili barák (na dluh, ale to je její věc). A prostě ona bydlí v baráku a já v paneláku. A šmitec. Žádný diskuze, žádný výslechy a žádný argumenty.
Takže....... CO VY NATO, jsem NORMÁL???
Promiňte ale mně totiž celá ta záležitost připadá tak strašně směšná, že si vždycky říkám, že jim vůbec za to stojí o tom tu půl hodinu mluvit. A vždycky se vrátím domů rozčarovaná.
Save our souls.
Konec
![]()
....... když to po sobě čtu...... připomíná mi to jeden vtip, kdy katoličtí sousedé chtěli přesvědčit Žida, aby si přestal na zahradě opékat ryby… a tak že z něj jako udělají katolíka......ale radši nebudu dál rozvádět
nehodlám kromě bydlící nenávisti šířit ještě další typy xenofobie
![]()
(jo ještě jeden argument: prý nemůžu vyjít do přírody. Na to jsem položila kamarádce dotaz, kam přesně ona v té jejich vesnici může vyjít do přírody. Jelikož les tam není. Tak nevím, jestli myslela to pole s kukuřicí nebo to pole s pšenicí. Neřekla.)
ahoj,
my jsme bydleli v 1+1 a koupili jsme 3+1 v PANELÁKU a ještě dost starém,ale velmi zachovalém a jsme mooooc spokojeni. mám jen jeden vchod a bezprostředně kolem také žádný panelák
úmyslně jsme koupili byt blízko do centra, na nákup, hřišti apod.
A umyslně jsme nekoupili baráček, protože v centru se žádné nestaví a neprodávají a na úplném kraji města, kde to stejně vypadá jako na vesnici nebo až za městem, kdy v žádném případě nechceme dojíždět ani autem, je to tedy pro nás nesmysl ![]()
pro mne by byla naopak hrůza vyjít si v neděli na procházku a nemoci jít po chodníku, jen po silnici, příp. obejít těch pár baráčků a KONEC… klasická vesnice
nebo si nemoci vyjít na procházku vůbec, protože bydlím na poli a dále je jen ta okreska a další satelitní baráčky.hrůůůůza.
a btw. do přírody to máme autem či MHD cca 10 min, do centra také !!!
ty prachy ,co jsme dali za náš útulný pěkný byteček rozhodně pro nás nebyly vyhozené, jsme spokojeni ![]()
panelákům zdar, Irias
Pitrisku to jsem se po ranu pobavila
My jsme si po dlouhych debatach, kam smerovat nase bydleni, take rekli, ze barakove tipy nejsme, a ze v panelaku to proste vydrzime. Za pripodou budeme jezdit na vylety a grilovat muzeme u tech kamaradu, co maji ty baracky
![]()
Jo a klidne dopoledne ![]()
Ahoj
seš normální
) tvý kamarádky no jsou asi taky normální, ale asi se nachaly moc pohltit faktem že mají baráky:o))) My bydleli v bytě - půdním, před necelým rokem jsme se přestěhovali do baráku.
Argument že nejsi ve svým když máš vlastní byt je blbost. Argument že musíš platit do fondu taky - vždyť i ony pokud jsou trošku předvídavé musí mít finanční rezervu a ne jen v řádu několika tisíc - kterou pohltí případné nečekané události - poláme se kotel, začne protékat střecha… atd..
Jasně barák má své výhody v podobě zahrady a grilovačky - ale zase je tam spousta práce navíc.
Pokud chceš bydlet podle moderních trendů - tak i z panelákového bydlení se dá udělat naprosto trendy bydlení - takže o tom to není -
V podstatě pro nás to znamenalo - přestěhování se - výhody - nešlapu schody do 4 patra - to je obrovská úleva, máme víc prostoru - ale taky víc prostoru na uklízení a celkově víc práce doma. A manžel už není správce - kterým byl v dřívějším bydlení a musel neustále poslouchat stížnosti místních důchodců - které se netýkaly zrovna až tak jeho kompetencí:o))) a hlavně má svou vysněnou dílnu u garáže, kde si lepí modely:o)))
Velké negativum vidím v tom, že byt byl splacený - a ted máme hypotéku…
Naprosto chápu lidi , kteří by do toho nešli a zvolili radši splacené neriskantní bydlení než někilikaleté finanční zatížení. My si vybrali takto a jsme šťastní. Naprosto chápu i ty lidi, kteří i když mají peníze, raději bydlí v bytě - mám spoustu známých který by do baráku prostě nešli.
Jo a add sousedi - pokud nejsi na hájence, tak máš sousedy naprosto všude - vy jich máte jen víc.
Upřímně řečeno - když jsme barák koupili a začli rekonstruovat, tak i já jsem měla tendence to neustále ventilovat - naštěstí hned vedle nás bydlela kámoška co zrovna stavěli a měli se stěhovat ve stejný termín jak my, takže jsme klábosili spolu a na různých diskusích, které jsou pro to založené a kde jsou lidi kteří to chtějí slyšet a chtějí vidět jak vypadá tvoje zrahrada, jaký budete mít plot, jaká okna atd… Ostatní jsem tím pokud se teda sami nezeptali , nezatěžovala.
Tvé kamarádky by měly být prozíravější a poznat kdy je jejich monolog už dlouhý a nudný, to že se tě snaží přesvědčit jak jsem pochopila, že bydlení v paneláku je jaksi „nepřístojné“ a měla bys hledat něco jinýho - to už je od nich docela hloupé. vytahovat fakt že ony mají barák a ty ne, je dětinské … kdybych byla v tvé situaci byla bych asi dost na…aná.
Takže pěkné Vánoce, hodně zdravíčka a štěstí do nového roku a kamarádky jejichž novoroční předsevzetí je, začít uvažovat:o)
Dobre ranko!
to je vazne zajimava diskuse!
Mozna se tady v Praze na to nahlizi nejak jinak, ale z mych kamaradek ze skoly kdo ma byt v panelaku, tak na nej ma na 20 let uver, bydleni v domecku za Prahou je pro cloveka s beznym prijmem neco naprosto nedostupnyho.
My jsme ten rozpor mezi panelakem a domeckem resili s manzelem nekolikrat - i pote, co uz ctyri roky uver mame - a vzdycky jsme dosli k zaveru, ze budeme spokojenejsi v panelaku, prestoze si plne uvedomujeme vsechny vyhody barackoveho bydleni.
Jsme spokojeni, ze nemusime dojizdet do Prahy do prace autem po ucpane dalnici, ale MHDckem jsme v centru za pul hodky. Vikendy a dovci nemusime travit uvazani k domu, sekanim travy…, ale muzeme si vyjet kamkoliv do prirody nebo na chalupu nebo vypomahat kamaradum, ktery domecek maji a spojit tim prijemne s uzitecnym. Kolem sebe mame asi 12 uplne novych hrist, kam muzeme s detickama vyrazit, a ohromny lesopark a kousek denne pristupnou ekologickou farmu se vsemi domacimi zviraty… Jakozto nemobilni matka (moje chyba) si muzu cestovat kamkoliv za kamaradkama, na cviceni, do centra … bezbarierove MHDckem, prakticky zadny den netravim jen sama s Emickou, na to nemam, je dost narocna.
Pitrisku, neboj, nevyhynem a jsme snad docela normalni ![]()
Handulinka píše:
Dobre ranko!
to je vazne zajimava diskuse!
Mozna se tady v Praze na to nahlizi nejak jinak, ale z mych kamaradek ze skoly kdo ma byt v panelaku, tak na nej ma na 20 let uver, bydleni v domecku za Prahou je pro cloveka s beznym prijmem neco naprosto nedostupnyho.
My jsme ten rozpor mezi panelakem a domeckem resili s manzelem nekolikrat - i pote, co uz ctyri roky uver mame - a vzdycky jsme dosli k zaveru, ze budeme spokojenejsi v panelaku, prestoze si plne uvedomujeme vsechny vyhody barackoveho bydleni.
Jsme spokojeni, ze nemusime dojizdet do Prahy do prace autem po ucpane dalnici, ale MHDckem jsme v centru za pul hodky. Vikendy a dovci nemusime travit uvazani k domu, sekanim travy…, ale muzeme si vyjet kamkoliv do prirody nebo na chalupu nebo vypomahat kamaradum, ktery domecek maji a spojit tim prijemne s uzitecnym. Kolem sebe mame asi 12 uplne novych hrist, kam muzeme s detickama vyrazit, a ohromny lesopark a kousek denne pristupnou ekologickou farmu se vsemi domacimi zviraty… Jakozto nemobilni matka (moje chyba) si muzu cestovat kamkoliv za kamaradkama, na cviceni, do centra … bezbarierove MHDckem, prakticky zadny den netravim jen sama s Emickou, na to nemam, je dost narocna.Pitrisku, neboj, nevyhynem a jsme snad docela normalni
prééésne moja reč
(sme z Lužín-PHA 13)
Ahoj,
zajimava diskuze!!
Jako dite vyrostle v dome v panelaku trpim. Absolutne mi nevadi sousedi (pokud nas zrovna nevytopi v pulce bytu
), užívám si zametání chodníku 1týden v zimě a ne každé ráno, kdy napadne sníh, umývání chodby jen 1× za tři týdny na patře a 1× za 3 měsíce u výtahu v přízemí. Chybí mi oplocená zahrada, kterou bych měla hned za domem, dítě vypustila a věděla, že mi nemůže nikam zdrhnout, kam bych si odpoledne sedla s kavickou nebo vecer s vinkem. Ale co mi zoufale chybi je prostor! Vyrustala sem v dome, kde 1 místnost měla 25m a takovych mistnosti jsme meli 5, ted se tu tisnime skoro na pulce. Fajn na uklizeni, ale jinak… ![]()
Bohuzel nehrozi, ze bychom se zmohli na neco jineho, takze si uzivam tech vyhod, ktere jsem vypsala nahore a snazim se nemyslet na nevyhody panelakoveho bydleni.....
Ahoj,
my jsme baráčkoví, ale v životě by mě nenapadlo někomu vnucovat, že si musí taky koupit barák
Nemůžeš kamarádkám říct, že Tě tyhle diskuse neba? Prostě to nějak utnout?
ahoj tak jsem se taky nasmála
jo,jo to znám tyhle diskuze
bydlíme v paneláku .Rozhodli jsme se umyslně máme chajdu a myslím,že jezdit z baráku na chatu nemá smysl.
V paneláku jsem max.spokojená a to jsem byla dítě barákový.Jsem ráda,že můžu přijít domů a nemusím letět obstarávat zahradu a vše okolo baráku ![]()
Takže jseš normální,že jsi spokjoená tam,kde seš
jo a baráky tip satelitní městečko mi příjde horší,jak sídliště nahustěné baráčky vedle sebe nikde nic a bez auta je nemožné se někam dostat.
Ale každého věc ,kddyž je spokojený tam,kde je
![]()
Ahoj
tak odepisuji s prstama černýma od smůly (ráno jsem se vrhla do zdobení panelákového stromečku. V baráčku bychom mohli mít hnedka tři stromečky, že (už jsem taky slyšela), jeden v chodbě, jeden v obýváku a třetí světe div se na zahradě plus milion blikajících světel aneb Griswoldův vánoční domeček.
No… Vpodstatě souhlasím s Váma.
Když přijdu k někomu do domečku, tak se mi tam pochopitelně líbí, líbí se mi i ta zahrada, líbí se mi u nich doma na návštěvě, ale pak se prostě hrozně ráda zase vrátím do toho paneláku a cítím se tam nějak líp.
A rozhodně při nejbližší příležitosti nezačnu „ježiš to s tim máte ale práce, co, a co až se vám podělá střecha, a novou fasádku - to bude zase pálka“ …
Mimochodem - máme taky chatu. A tu občas už použiju jako lepidlo na jejich hubu. Ačkoli mně je to uplně šuma fuk, jestli mám chatu nebo ne (vyvdala jsem si ji spolu se svým manželem) ale když už opravdu bodaj těma žihadlama hodně vehementně, tak prostě řeknu „my máme chatu a tam jsme v přírodě.“
Tuhle jsem se právě kamarádky s baráčkem zeptala, kam asitak ona na té jejich vesnici chodí do přírody. Jelikož les tam není vůbec žádný, tak jestli chodí na to pole s kukuřicí nebo na to pole s pšenicí. Odpověď jsem tedy nedostala.
Ony zkrátka nedokážou pochopit, že pro mě je vrchol útulnosti bydlet v bytě. Manžel vyrostl v bytě, já jsem vyrostla v bytě, a když přijdu do baráku, tak jakoby na mě dýchaly studeně ty zdi, chodba, vchodový dveře - jakoby pocit samoty nebo co… Nedokážu to dost dobře popsat.
Když potom sedím v obýváku v baráku, připadám si jak vystrčená ven z hnízda do nějakého provizorního prostoru, jako kůl v plotě.
Někomu, kdo horuje pro barák, tohle těžko vysvětlíte.
Jo a někdo tady psal o dostupnosti baráků ve městě. My jsme na maloměstě, ale přímo v centru jsou baráky taky dost předražený. A mladí lidé, aby si splnili barákový sen, tak si většinou kupujou staré domy na vsi. Tu mi kamarádka řekla „Podivej se, jak jsou ty baráky předražený, ať se potom nediví, že se " mladý lidi stahujou na vesnice " " - načež jsem jí řekla, že jestli to bere podle těch pár, který se nastěhovali mezi starousedlíky a těžko přetěžko tam budou zapadat.
Mimochodem - o soukromí na vesnici si myslím taky svoje. Jelikož jsem tam jezdívala do volebních komisí, tak jsem zažila, jak na mě koukali divně, že neumím zatopit uhlím (já to fakt neumím
) a jak si tam ženské říkaly, kdo kdy věší prádlo a kdy se jim kouří z komína tak maj asi letos víc peněz nebo někde nakradli dřevo protože loni tolika netopili.
No prostě no comment… (teď mluvím vysloveně o takový tý "tradiční lize“, víte co myslím)
Pro mě je naprosto nepředstavitelný už jenom PRO TEN POCIT, že trvale bydlím na venkově.
Takže kolem a kolem: bydlím si, jak si bydlím.
Do práce i z práce chodím pěšky a cestou i vrznu holku do školky a cestou zpět ji zase vezmu zpět.
To není lenost - ale proč pro každou blbinu hnedka vytahovat auto??? Prostě nic pro mě.
Ahoj, moc jsem se pobavila. Neboj Pitrisku, jsi uplně normalni.
My bydlíme taky v panelaku, ve 2kk. Máme sice barák jako hrom kousek za Prahou, ale bydlí tam taky tchýně a tak raději zatím pokud to trochu jde, jsme v mém bytě. Hrozně náročné to je hlavně pro manžela, který chudák musí obstarávat byt i barák.
Rozdíl v tom jestli máš barák nebo ne nevidím, já bydlím celý život v paneláku a nevadí mi to a rozhodně si nepřijdu jako exot(to by těch paneláků nesmělo být tolik).
Tak klid a užij si krásné Vánoce.
Já jsem z vesnice, manžel z malého města a dost dlouho jsme bydleli ve velkém městě v paneláku. Tedy, on to byl údajně cihlák, ale já v tom valný rozdíl nevidím. A byli jsme tam moc spokojení, byli jsme v dobré čtvrti, kolem spousta zeleně, přitom do obchodů kousíček. Bylo tam dětské hřiště, školy, kroužky, bazén - veškeré pohodlí. A my si mohli jen dorazit s práce a hodit nožky na trnož - bylo to bez starostí…
Jenže nám vadilo, že se musíme omezovat - ať to nevyzní špatně, prostě jsme noční sovy a lezlo mi na nervy hlídání si času - aby od nás nešel žádný hluk večer. Vadil nám způsob správy domu, podle našeho názoru se zbytečně vyhazovaly peníze za nesmyslné drobné opravy místo důkladné větší, vadilo nám, že sousedé odmítají větší rekostrukci. Vadilo nám málo prostoru a vadilo nám, že si vyjít v pyžamu ven prostě nejde. Zvažovali jsme i chatičku, ale nejsme typy, co se každý týden v klidu přemisťují na chatu a zpátky…
Takže i my máme domeček. Je to mnohem větší svoboda, andělské hábity jsem v klidu holkám šila v noci a neměla jsem z toho špatný pocit. V klidu peru nebo vysávám po desáté nebo jdu ráno v pyžamu na zahradu. Ale je tu hrabání listí, sekání trávy, plení, musíme šetřit na opravy a když se někde něco vyštětí je to jen a pouze na nás. Ono není ani jedno ideál. Jo, ideální by bylo, kdybych měli k domečku domovníka a sponzora ![]()
Další nevýhoda je hypotéka - nemít ji, jsme asi náramně prachatí, zvlášť je to kruté teď, co jsem na mateřské, do toho se svět bojí krize… Říkám si, že to snad zvládneme a že bude dobře.
L.
Ahojky tak já to mám teda uplně obráceně:) Od malinka bydlím v baráčku a neumím si ani představit bydlet v paneláku:( Ale mám spoustu kamarádu a přátel kteří v paneláku bydlí a nikdy by mě ani nenapdalo jim vnucovat barák.. každej má rád něco jiného… já nemám ráda stísněnost a málo prostoru a to v paneláku je.. ale na druhou stranu zase nemusíte sekat trávu zbírat jablka hrušlky no prostě to co na té zahradě vyroste:) ale zase nemusím poslouchat ožralého souseda kterej je slyšet jak kdyby byl u mě doma:) no prostě každej má své plus a mínus:) a at je každej tam kde je spokojenej none:)