Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Zeoli píše:
Ano, jsi úplně normální.![]()
No, oni si potřebují sami pro sebe vnutit pocit, že je jim v baráčku líp než v paneláčku, a že panelacek je fujky, a domeček jupí. Kdyby o žití v baráku byli přesvědčeni, tak se přece o tom nebaví, ne?
Tak jim řekni, že můžou barák prodat a jít do paneláku. Že nejsou jediní, komu byt nakonec vyhovuje líp.
Edit: diskuze z roku 2008, ale nevadí
Jeden manzeluv kamarad prohlasil, ze vsichni zijou v dome a ze krome nas nezna nikoho, kdo zije v byte. Takze asi vsude ty bytovky a panelaky, tak tam asi nikdo nezije. No a kdyz budem chtit vsichni do domecku, tak zastavime vsechnu zemedelskou plochu, vsechnu zelen, tak nam bude urcite vsem lip. Nekteri lidi asi nevidi dal, nez za ten svuj dvorecek.
Celý život je jeden velký pronájem, vše je propůjčeno na dobu neurčitou. Maximálně to propůjčíte o generaci dál. A tak bych k tomu přistupoval. Takže bych do každé odpovědi zakomponoval větu: „Ale zemřeš!“
@pitrisek píše:
No maucta,
v tuto nelidskou hodinu zakládám toto téma, protože jsem OPĚT odněkud přišla. A protože bych opravdu nerada zgruntu vyměnila kamarádky, které mám už po dobu 10-20 let. A protože by mě zajímalo, jestli jsem skutečně takový EXOT.
Můj živočišný druh: člověk žijící v paneláku . Jsem na vyhynutí? Jsem normální?
Mé kamarádky se dělí na dvě skupiny:
Ty S BARÁČKEM (o tom slyším poměrně často), a dále ty, co bydlí V PANELÁČKU (a ty o tom moc nemluví).
No a poslední dobou ty „z baráčku“ nakonec vždycky stočí hovor k bydlení. Takže na závěr našeho sezení (případně procházky) přibližně půl až třičtvrtě hodiny poslouchám monology a dialogy, z kterých vyplývá, že:
- důstojně se dá bydlet pouze v baráčku
- pouze v baráčku je člověk ve svém
- dětičky můžou vyrazit ven na zahrádku
- v létě se tam dá před baráčkem grilovat, pít káva a klábosit s kamarády
- kupovat byt v paneláku jsou vyhozené peníze.
Jako by mě vždycky tlačily ke zdi a chtěly slyšet, že si snad taky koupím nějaký ten baráček.
Jenže my jako nechceme koupit baráček. Nepotřebujeme grilovat, nepotřebujeme děti denně vypouštět na zahrádku. Ale ony nechápou, že my nechceme. A já ani necítím potřebu někomu neustále udávat argumenty, že nechceme.
Tudíž se vždycky nabízí dvojí scénář:
A) že já mlčím a poslouchám, jak blbě žijou lidi jako já.
B) zapojím se, ale konverzace probíhá následovně (PINGPONG)
- „Nechci se zadlužit na třicet let jako vy.“ - „Ale zase bys byla ve svém!“ - „Já jsem ve svém.“ - „Ale platíš tam do fondu oprav!“ - „To jo, ale Ty taky udržuješ svůj barák v obyvatelném stavu.“ - „No jo ale investuju do svýho!“ - „Já taky investuju do svýho, když to obývám. (pochopitelně to není JEN MOJE.) - "No ale máš tam sousedy.“ - „I ve vedlejším baráku můžeš chytit blbý sousedy.“ - „No ale nemáš je nad hlavou.A nemůžeš vyjít na zahrádku…“ - A TAK DÁLE A TAK POŘÁD DOKOLA.
Přesto si nekoupíme baráček. Já nevim, ale je to tak nepochopitelný?? Mám ještě jednu kamarádku, se kterou jsem se ale seznámila až o hodně později a která se těchto SEANCÍ nezúčastňuje. A ta bydlela nejdřív v paneláku, pak je to přestalo bavit a koupili barák (na dluh, ale to je její věc). A prostě ona bydlí v baráku a já v paneláku. A šmitec. Žádný diskuze, žádný výslechy a žádný argumenty.
JEŽIŠ MARJA JO. MÁM SOUSEDY NAD HLAVOU (I POD HLAVOU, VEDLE SEBE, NAD SEBOU, POD SEBOU, VŠUDE KOLEM DOKOLA![]()
![]()
, NEVÍM CO SE MI SEM NASTĚHUJE, PLATÍM DO SPOLEČNÉHO FONDU OPRAV, NEJSEM JEN VE SVYM, MÁME PŘED BARÁKEM POČŮRANOU TRÁVU OD PSŮ, MÁME TADY ŠPINAVÝ PÍSKOVIŠTĚ, JE TADY SUCHEJ VZDUCH OD ÚSTŘEĎÁKU.
Takže....... CO VY NATO, jsem NORMÁL???
Promiňte ale mně totiž celá ta záležitost připadá tak strašně směšná, že si vždycky říkám, že jim vůbec za to stojí o tom tu půl hodinu mluvit. A vždycky se vrátím domů rozčarovaná.
Save our souls.
Konec![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@Bytsamsebou píše:
U mé babičky v paneláku na chodbě normálně visí obrazy, velké kytky a botníky. Nikomu nepřekáží.
Dokud nezačne hořet.
Aniž bych četla reakce, dělit lidi na panelákové a ty z domků není úplně optimální a přesné, aby se jim podle toho přiřadily vlastnosti. Mně známá řekla, že si musí pořídit auto, aby se před bližšími lidmi necítila trapně. Povídám, to máš zvláštní kamarády, že tě posuzují podle auta. Koupila starý model čehosi. Netroufá si ale na dálky a složitější trasy. Tak jezdí na nákupy, ale jinak sousedi vidí, že parkuje, kamarádi ji v autě vídají, a všechno je v pořádku. Řekla bych, že je velký rozdíl, když někdo sice barák má, ale má na dvoře binec a zahradu samý plevel, odfouklou omítku a rok nemytá okna. A když někdo má byt, kde udržuje pořádek a dodržuje noční klid.
Takže já lidi podle baráku a bytu nedělím. Každý má to, na co má. Je fakt, že když vidím hogo fogo dům, většinou k němu patří hogo fogo majitel. A já jako obyčejný člověk tihnu k obyčejným lidem. A tak se mu vyhnu, protože nespadá do okruhu mého zájmu. Ale když vidím cizího člověka, jak opravuje ruinu nebo vytváří něco zajímavého na zahradě, plotě nebo domku, to se s chutí zastavím na kus řeči a pochválím mu jeho dílo…
Nevím, vyrostla jsem v baráčku, ten s manželem jsme v bytě 3+1, a spokojení. Hrajeme si s myšlenkou, že bychom časem řešili dům (klid od sousedů), ale zase ty starosti, dřevo, opravy, brrr, cel dětství mi zatím stačilo a z paneláku se nechystám.
![]()
Pokud chceš kámošku, která takové kraviny neřeší, napiš
…
Já si to kafe dám, jak na zahradě, tak na balkoně na plastovém ubrusu ![]()
Bydlím v paneláku. Kdyby mi někdo dal zadarmo zrekonstruovaný domek ve stejné lokalitě, tak bych se nezlobila (u nás je to tak 30 milionů). Ale v paneláku jsem spokojená, vadí mi jen jedna jediná věc, a to nedostatek úložného prostoru nebo prostoru v bytě obecně.
Kdyby mi někdo nabídl výměnu mého 3+1 v naší lokalitě za barák někde za Prahou (asi ani na okraji Prahy), tak do toho nejdu, lokalita (a dopravní dostupnost) je pro mě důležitější, než barák. A určitě bych nechtěla dům, na kterém je potřeba pracovat, takže cokoliv, do čeho je potřeba ještě investovat, ani náhodou!
@Zumpa píše:Že bych celý život potkávala jen ty tolerantní a neznalé? Nevím.
@vokishka @inkakřivák Tak je hasič a hasič. Už jsem viděl i dveře v únikové trase, které se otvíraly dovnitř. A také to nikdo neřešil.
@g.sandova Dávala jsem odkaz, kde je přesně určeno, co smí být.
@Bytsamsebou píše:
U mé babičky v paneláku na chodbě normálně visí obrazy, velké kytky a botníky. Nikomu nepřekáží.
O to nejde, nesmí tam být.
@inkakřivák píše: Že bych celý život potkávala jen ty tolerantní a neznalé? Nevím.
Příloha č. 6 vyhlášky č. 23/2008 Sb. o tom mluví jasně, co vše lze umístit na chráněné únikové cestě. Takže ne, nebyli to tolerantní požárníci, ale znali předpisů.
Aha, já už tuším, jak jsem k tomu došel - u tchýně mají v bytovce dřevěné schodiště, technik hasičů prohlásil, že tam nesmí být nic hořlavého - a já tohle přenesl do paneláku. Ještě žes nebyla na schůzi, všichni to vzali jako fakt
Alespoň od té doby nejsou na chodbě odpadky, které tam k velké nelibosti všech ostatních odkládaly dvě rodiny.
@Zumpa no tak zrovna na odpadky se tohle nevztahuje. Nesmí se snížit šířka únikové cesty daně výpočtem, což pytle s odpadem určitě dělají. Ale něco jiného je obrázek na zdi.
Spíš mě překvapila ta možnost umístit na stěnu automat na nápoje. Ten je přece hodně hluboký. Anebo plastové kytky.
A dřevěné schodiště v bytovce? V nějakém starém domě? To už nesmělo být ani za 1. republiky myslím.
@Zumpa píše:
Nesmí tam být vůbec nic, je to požární úniková trasa. Jestli tohle někdo nechápe, tak ať zkusí třeba v deseti lidech sejít poslepu schodiště. Někdo stropro shodí nástěnku na zem, druhý u ni zakopne a nastane chaos. Ve výsledku se pak tito lidé v případě požáru udusí.
Správně nesmí být na zemi ani rohožky.
Ono jde i o to, že ty třeba ty nástěnky a obrazy jsou hořlavé, v případě požáru ho podpoří. My letos nedostali požární revizi skrz tyhle věci.
@renduli píše:
Dokud nezačne hořet.
Znám se s několika hasiči a věř, že kraviny na chodbě je to nejmenší, co by chtěli řešit.
@jkra píše:
O to nejde, nesmí tam být.
A kdo to zakáže, když jednatel, či dokonce majitel paneláku se tam neukazuje a je jim to u zadku? ![]()