Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj, čekáme druhého prcka a já přemýšlím jak si to co nejvíce potom ulehčit. Takže bych mimčo ráda nosila pokud k tomu bude svolné. Mám doma manducu ale pro novoše mi to nepřijde jako to pravé ořechové. Našla jsem teď na netu vak Haipa daipa http://www.baby-eshop.cz/…pa-daipa-bio a přijde mi to jako fajn varianta na nošení na doma. Pak mě ještě zaujalo nosítko caboo http://www.pliny-plinky.cz/…o-caboo.html ale nevím jestli to už není zbytečná investice když mám doma manducu. Poradíte? Nějaké zkušenosti? Díky.
@audik Ahoj, používala jsem doma haipa daipu. Využila jsem ji hodně, malej byl a je uřvané mimi, takže jsem nosila často, ale po hodině mi mohlo upadout rameno a musela jsem střídat. Caboo neznám, ale podle obrázku vypadá k zádům a ramenům šetrnější.
A Manduca je na ven k nezaplacení, ale na takové to domácí mazlonošení to není ![]()
Mela jsem Haipa Daipa a spokojenost moje i dcery. Na dlouhe noseni ven to asi neni ideal, ale na doma nebo na kratkou prochazku si myslim, ze vyhovuje.
A az mimco odroste, tak prechod do Manducy. Kupovat jeste extra nositko, co je ji hodne podobne mi prijde zbytecne ![]()
Já si nejdřív koupila Haipu-daipu, a docela pomohla (malá byla dost uplakaná), ale je blbý, že ikdyž jsem měla správnou velikost, nedalo se s ní hýbat úplně svobodně, a přece jen mi přijde, že je lepší na krátkodobé nošení. Taky jsem ji s sebou nosila na návštěvy kvůli uspávání, je dobře skladná. Pak jsem si pořídila manducu, a tam bylo super, že jsem jí na sobě mohla mít i relativně dlouho, a dělat s malou v ní úplně všechno. Na druhé mimčo ji určitě chci používat od začátku, pokud bude taky tak uplakané. A je tam ta novorozenecká vložka, takže pokud se nenarodí úplný trpaslíček, tak bych v tom neviděla problém.
Nosítko Caboo neznám.
S vakem nemám zkušenosti, ale přijde mi blbé, že ho máš jen na jednom rameni, to je dost zátěž na záda. Na občasné poponášení doma by mi to přišlo v pohodě, ale na ven nebo na delší dobu bych to moc neviděla. Taky nevím, jak moc pevně se v něm dá dítě přitáhnout, abys mohla mít opravdu volné ruce a nemusela ho jistit. Jestli jsem dobře pochopila, tak má pevnou velikost, to znamená, že se nemůžou střídat nosiči rozdílných postav.
Caboo mám a jsem s ním hodně spokojená. Oproti ergo nosítkům je výhoda, že malé miminko se v něm dá nosit i v kolíbce, podobně jako v šátku. Manduca prý ne každému novorozeněti sedí, co jsem tak četla po internetu, tak i s tou vložkou se v ní hroutí do strany a není to úplně ideál na páteř. Caboo je z elastické šátkoviny a přizpůsobí se perfektně. Tím, že je dotahovací, tak ani není problém, když se střídají různí nosiči různých postav. Já teď doma nosím v kolíbce, venku už vertikálně, protože přes mrně v kolíbce už nedopnu bundu. Akorát je fakt tak do těch 10 kilo max, možná spíš míň. Moje dcera má teď něco přes 5 kilo a zatím je to v pohodě, ale na jaro už plánuju koupit Manducu, protože ještě tak 3 kila a už se to caboo bude asi moc vytahovat. Takže záleží, jak moc a jak často chceš nosit, jestli se ti vyplatí do toho investovat.
@Kassy Haipa daipa se prodává tuším ve třech velikostech a máš pravdu, že se nosiči různých postav nemůžou střídat. Malého jsem dobře unesla do jeho asi šesti kil a pak už jsem nosit přestala. Zaprvé kvůli mým zádům a zadruhé kvůli tomu, že tam byl malý moc zmáčknutý a už se mu to nelíbilo. Takže se nošení stalo kontraproduktivní. Pak jsme nasadili Manducu na ven a doma jsme nošení prakticky zrušili. V případě nejvyšší nouze dodneška uhoupávám v hluboké korbě kočárku (i když už jezdíme ve sporťáku).
POřídila jsem haipa daipa a předpokládám, že pokud se bude chtít mimčo nosit, tak jen po domě, na ven to moc nebude. Až uvidím, jestli se nosí rádo, pořídím později na ven manducu. Velikost mám naštěstí stejnou s manželem, takže se to dá, ale jinak je to nedořešené.
Mam vak Haipa Daipa a manducu a naprosta spokojenost. To druhe nositko mi prijde jako zbytecnost, kdyz uz manducu mas. Novoska dej do vaku a az trochu povyroste, tak do manducy. Ja byla s tim vakem moc a moc spokojena. A to byl syn velkej a po porodu vazil uz 4 kila a rychle nabiral dalsi.
Super holky děkuju moc za utvrzení a zkušenosti pořídím jen vak. ![]()
Ja mam jen manducu a prvni dceru jsem v ni nosila v te novorozenecke vlozce od 5 tydnu (a to byla lehce nedonosena, v 5 tydnech mohla mit kolem 3,5 kilo)
Nejak v tom nevidim problem ji hodit rovnou do manducy, dcera v ni kolem 2 mesicu spala i pri mem lehu na gauci a klido 2 hodinky
![]()
To druhe bych asi neporizovala, prijde mi to zbytecna investice. To uz maximalne ten vak. Ale jak pisu, prvni dcera se nosila od zacatku na vertikal, i v satku, mela lehce reflux a taky by se v kolibce ujecela ![]()