Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj, chtěla bych se zeptat zkušených nosiček ![]()
Uvažuju o Manduce, byla jsem ji už vyzkoušet v obchodě, ale nějak nám (snad zatím) nesedla ![]()
Malé je 9týdnů, má 5,5 kila, ale nějak pořádně neroztáhla nožičky-paní mi říkala, že děti je v té Manduce roztahují automaticky, dala jí i do té novorozenecké vložky, ale prostě to bylo blbé. Prý by ještě počkala, až bude větší… Mě ale napadlo-není chyba ve mě? Jsem spíše XXL postavy
Takže může to být tím, že mě prostě těma nožkama nemá nikdy šanci „obejmout“? Nebo jsem jí tam měla blbě? Nebo má ona problém s kyčlema (byli jsem někdy ve 4týdnech na kontrole a OK)…
Za tu chvilku co jsem jí na sobě měla mi byla strašně pohodlná, tak bych jí ráda koupila, pokud jí někde uvidím levně, tak jen aby mi k něčemu byla…
Díky ![]()
Máte zkušenost s Wickelkinder Manduca?
Přidejte zkušenost s Wickelkinder Manduca@martr Takhle,když byl malý muj syn tak neměl nohy kolem mě, ale měl nohy u břicha.
Ahoj taky nejsem twigi
malý má 5600 a nožky docela dobře už roztáhne je mu 10 týdnů, když jsem testovala v 8 týdnech tak nožky od sebe nedostal
Nám taky Manduca nesedla, nakonec jsem koupila Alpino ve 4 měsících dcery, máme ho na příležitostné nošení, OK, 1,5krát levnější ![]()
Taky jsem silnější postavy(velká prsa a po porodu mi zůstalo převislé břicho) a dcerka byla jako miminko cvalík. Do novorozenecké vložky se už nevlezla a na normální velikost ještě neroztáhla nohy. Tak jsem na nějakou dobu od nosítka upustili a v půlroce už bych ty prachy do Manducy nedala. Ten účel už splní jakékoliv levnější ergonomické nosítko.
Já jsem tenkrát k vůli tomu psala i na odborný server o nošení a sama paní mi odpověděla, že dítě do 4 měsíců nemá v Manduce(nebo jiném ergonomickém nosítku) co dělat, pokud není v novorozenecké vložce..Naše malá měla 5,5 kg v 6 týdnech, takže bez šance ji tam procpat.
Co se týče kyčlí, malá měla hraniční nález, takže by neměla být v šátku na kolíbku, ale já stejně nejsem šátkovací typ.
Nosítko jsme hodně využívali asi do toho půl roku doma, když byl nějaký neduh a plakala a potřebovala jsem obsloužit starší děti..A na výlety místo kočárku. Teď má 8 měsíců, sedí, leze, takže nepoužíváme. Ale je schované a v létě na výlety určitě vezmem. Dá se v tom nosit i starší dítě na zádech - zkoušeli jsme čtyřletou a šestiletého ![]()
My teda taky máme manducu a to nošení nám začalo vyhovovat až tak kolem půl roku, když už byla větší, taky mi vždycky přišla hrozně rozčapená
nosili jsme oba, já i přítel, a u obou byla rozčapená úplně stejně, i když tatínek je samozřejmě mnohem mohutnější ![]()
Mě se nikdy nepovedlo dát malý mimino uspokojivě do manduky, až tak od 5m
Na takhle malý mimčo se mi nejvíc osvědčil šátek, je nejvariabilnější. Pokud bys chtěla manduku, tak bych řekla, že nejlepší asi koupit nějaký elastik šátek a na manduku přesedlat později, šátek klidně z druhé ruky, vydrží ti bez prověšování tak do půlroka a pak vyměníš za manduku. (a nebo třeba zůstaneš u šátků, jen koupíš pevný
)
Jo a ještě bych chtěla podotknout, že Manducu jsem byla vyzkoušet v jednom pevném obchodě u nás a tam mě vehementně přesvědčovali, že za chvíli nohy roztáhne, že to chce natrénovat doma, že Manduca se prodává i na tak malé děti, že je to dobré a jak mi krásně sedí ![]()
Až paní z toho serveru mi ochotně poradila(jsem za to ráda, snad tu nedělám špatnou reklamu jim a neodrazuju potencionální zákazníky), že do 4 měsíců není vhodné podobné nosítko, protože tam dítě nemůže být přirozeně(kyčle, záda).
A dala mi typy na jiná nosítka, mezi nimi bylo i takové, které je ergonomické a mělo by mít ten sedák posunovací, nastavovací. Nevím ale název, musela bych to vyhrabat v mailu, pokud jsem to už nesmazala.
No, na rovinu…Šátku se bojím - asi bych se do něj celá zamotala a už nerozmotala
Takže leda ten elastik, ale to se zas bojím, že se bude prověšovat
Který je tedy kvalitní?
@annaei a to může mít nohy u břicha?
@Jana206 o tom alpinu toho moc nevím, navíc jsem chtěla něco na nošení teď, ona sice není pijavice, co by u mne potřebovala furt být, ale taky jí to někdy chytne…a hlavně potřebuju něco na červen, kdy jedem na hory (sice je ještě čas, ale abych to pak neřešila na poslední chvíli:)
@martr Nevadlo mi to a přišlo mi dost brutální mu ty nohy roztahovat, když byl maly tak to mě nevadilo a až tak od pul roka jsem mu je dala kolem sebe
@Jana206 Tak to mě paní nijak nepřesvědčovala, jen řekla, e by ještě počkala, že je ještě malá..
Tak furt lepší, než když mi v jednom velkém obchodě doporučovali klokanku za 499 (na nátlak manžela kvůli ceně jsem jí zkusila a jako děs), a pak nějaký nosítko Lascal nebo co to bylo, za 2tis a malá v tom visela a ještě to bylo děsný na záda (i když, malá v tom byla docela spokojená
), a pak si ze mě ještě dělali srandu, ať si teda nastuduju ty svoje ergo nosítka a že jsem chytrá z netu
Slečna byla fakt odbornice…
@martr nosím v manduce malou od 3 týdnů a nožky na široko má až tak od 5.měsíce… Do té doby byla zapnutá v novorozenecké vložce a nožky měla na žabičku vevnitř
Naše Aduš manducu miluje ![]()
Kdyžtak pisni, já ti to nafotím s panenkou ![]()
Já jsem taky v manduce začala víc nosit kolem čtvrtého měsíce. Do té doby se mi zdálo, že je tam malá divně pokroucená a nějak nám to nesedlo oběma. Teď má pět měsíců (a tipuju tak necelých 7kg) a nosí se mi úplně jinak. Nosím ji teda víc doma, když je protivná a chce se chovat (dejme tomu hodinu až dvě týdně, víc asi ne), v kombinéze se mi tam blbě cpe a ani jí samotné se to moc nelíbí, tak se těším na teplo, kdy ji nebudu muset tolik navlíkat.
Takže jo, asi se to věkem upraví ![]()
V manduce jsem už v 5,5 kilech nosila, ale nějak jsem ji tam nedokázala s tou novovložkou porovnat, tak jsem konzultovala s laktační poradkyní, co mi ukazovala jednotlivé polohy na nošení na rukou. Takže manducu už pro takhle malé dítě jednoznačně ano, ale umístit ho tam do klubíčka, kolínka pěkně pokrčená před sebou. Nosila jsem ji tak v tomhle věku sice minimálně, ale byla tam pěkně schoulená a líbilo se.
Já šátkovala. Také jsem XXL a po pravdě na některé úvazy je nám 5m šátek malý. =) Jinak nožičky jsme roztahovali až kolem 3 měsíce. Jinak měla dcera nožíčky u sebe kolínka pokrčené na bříšku.
Já jsem taky postavy XXL, a syna jsem nosila v manduce asi od 3 týdnů, samozřejmě v norozenecké vložce. A to i měl problémy s kyčlemi, nosil široké balení a později i Marwellovi kalhotky. Do manducy jsem mu to teda nedávala, tam měl nožky hodně od sebe i bez balení. Pokud jsi ji zkoušela v obchodě, tak personál by měl umět umístit správně dítě do manducy, ale člověk nikdy neví. Dětě by mělo mít stehna kolem tvého těla a kolínka výš, než zadeček. Nožky by měli tvořit písmenko M.Zkus vyzkoušet ještě třeba Beco nebo Ergo, jsou to také ergonomická nosítka, jsou podobná manduce, ale trošku jiná, třeba vám lépe sednou.