Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mám doma osmi měsíční holčičku a máme problémy se spánkem. Vůbec neumí usínat - usne jenom při kojení (stačí jí když si prso jen tak dudlá) nebo v kočárku, dudlík nepřichází v úvahu ten nás jenom rozčílý no a poslední tak měsíc a půl se v noci budí tak 5× - 10× za noc. Myslím, že má někdy noční můry, protože se občas ani nevzbudí, ale ze spaní začne strašně plakat a zbudí se až tím pláčem.. a uklidní jí zase jen prso
.
No a jak jsem to tady tak pročítala zjistila jsem, že problém s častým buzením má spousta miminek a tak mě napadlo jestli by tomu klidnějšímu spaní nepomohl nějaký ten čaj na dobré spaní. Chtěla bych se zeptat jestli někdo z vás s tím nemá nějakou zkušenost..
Ahoj, Katko,
já si bohužel myslím, že žádný čaj nepomůže… Naše Ella je taky nespavec. Uspáváme na balóně a teď se trošku zlepšil stav - budí se až po třech hodinách (jinak to bylo 1-2 hodiny). Taky bych si moc přála nějaký zázračný čaj
Ale jedna moje známá se občas uchýlila k drsnému řešení a dětem podala prášek, který braly na alergie a po kterém jsou spavé. Nevím, co to bylo, ale děti spaly…
Hm, no v zoufalství po týdnu totálního nespaní při nemoci holky ve 3letech a mém 20tt těhu jsem po dohodě s pediatrem dala sirup na spaní tři noci po sobě, ale měli jsme za sebou doma fakt peklo.
Ale v tomhle věku? Tam to nedělat. Variant je podle mě víc - buď nějaký problém (je dost najedená? Nebo naopak přejedená? Bolení? ), co třeba zuby? Touhle dobou nám rostly…dál pohlídej, jak je oblečená, jestli není horko. No a pak umí být „vyčůránci“ - chtěj být zkrátka u mámy. Starší je taková dosud - když se v noci vzbudí, už usne jen u nás. Ona teda pořád usíná u nás
Mladší je zatím OK, usíná ve své postýlce a doufám, že se to nezlomí.
Každopádně nejdřív pátrám, jestli jí něco není.
Na spaní - od roka se může sirup Sedalia (homeo, nám nepomohlo). Dávala jsem nějakou směj na spaní pro děti od 6měs (tuším Megafyt dětské čaje) a nepamatuju si, v kolika měs jsem to zkoušela, možná po roce, dostávala meduňkový čaj. Ale jestli je v hodný v 8měs, to těžko říct
Taky si myslím, že žádný čaj asi nepomůže, ale znáte to .. člověk se snaží uvělat všechno možné aby těm mrňatům bylo dobře. Díky moc za názory.. a možná to vážně budou ty zoubky, protože dneska ráno jsem měla pocit, že se tam jeden prořezává. Tak uvidíme jak to bude dál.