Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, včera nám volali z hygieny, že malému (2roky)našli ve výtěrech campylobakterii. Týden měl průjem, pak i hlen s příměsí krve s furt si stěžuje na bolesti bříška. Říkali, že to je z kuřecího, ale to my v poslední době vůbec neměli ![]()
Chci se zeptat, kdo máte s touto potvorou zkušenost, čím dítko léčili? A jak dlouho to trvalo? Nám napsali Hylax forte a dneska jsem dokoupila lactobacily Nutrolin-B sirup.
A ještě jeden dotaz, co jste dětem vařili? Mě už dochází po týdnu nápady a malej už tu jednotvárnou stravu nechce ani vidět
Díky moc za reakce.
u dětí nevím, ale já ho před pár lety taky měla, kromě hylaku a diety nic nepomáhá…jen to nějak přežít ![]()
a co si pamatuju, tak asi po týdnu už sem mohla pozřít leccos, ale nemastné…ale přesněji ti to neřeknu, sem hlava děravá… ![]()
Tak my s tím ležely 2krát na infekčním,dávali ji ATB a Nutrolin,po dvou dnech byla bez průjmu,ale na co si dobře pamatuju byla ta děsná dieta.Všechno na vodě a mléčné mi snesla až po měsíci a půl
Pokud se potíže zmírňují, vydržela bych. ATB se běžně na toto nedávají, používají se léky běžně dostupné v lékarně. Bakterie se musí z organismu vyloučit a to právě stolicí. A není to hned, může to klidně trvat i 3 týdny (i když už nebude mít zjevně potíže). Domlouvali jste si u Dr. kontrolní výtěr stolice?
S jídelníčkem moc neporadím - mrkev, rýže, zkusila bych i libové maso. Hlavně nemastné a vynechat mléčné výrobky.
alichi zrovna dneska jsem měli první kontrolní výtěr, v pondělí budou výsledky. Ale dobré to určitě nebude, průjem má stále tak na půl.
když sedí na nočníku, udělá normální tuhý h******, pak ještě chvíli sedí a přidá trochu řídkého ![]()
Náš malej měl před 14 dny rotaviry. Taky slast.. dieta, vařila jsem mu rýži s mrkvičkou, piškoty, rohlíky, dr. říkala, že může i přesnídávku, banány, brambory s masem, těstoviny se šunkou (tou nejlepší). Hlavně aby ty mrchy rychle zmizely!
Fakt se někdy divím, proč některý dr. kontrolní odběr dělá ještě v době potíží…
Výsledek je jasný. Nejdřív bych na něho šla tak za 14 dní po odeznění potíží…
Alik - tak pokud je zlepšení patrné, vydržela bych na Hylaku a laktobacilech. Jen ta dieta je blbá, rýže a mrkev se přejí ryvhle…
alichi - přesně, taky se divim, že když má průjem, je jasný, že zdravej neni
zbytečně vyhazujou peníze. ![]()
Ahoj, my jsme naší desetiměsíční léčili Enterolem, dietou a čajem ze sušených borůvek - prý pomáhá na vyloučení těch bakterií. Průjem měla skoro tři týdny, ale postupně se zlepšoval. Po týdnu průjmu měla dva dny vysoké horečky. Po druhém kontrolním výtěru už byla bez bakterií, ale některé děti jsou prý bacilonosičem i několik měsíců. Co vařit neporadím, naše to radostně zvládala s rýžovou kaší:)
andul, děkuji za zkušenosti. s jídlem je to děs, jak už zná normální jídla, tak už má mlsnej jazýček a tohle mu nejede. Chudák furt stojí u ledničky a že by chtěl něco jiného ![]()
Campylobacter je alimentární nákaza,nakazíš se z jakéhokoliv masa,není to nutně kuřeci,prostě všechno maso co je nedostatečně tepelně upravené,třeba i párek,u nás měl camplylobactera ve výtěru prcek jako 2 měsíční miminko a k tomu jen kojené,ptala jsem se mudry a bacilonosičství zde není,jen může dlouho dělat problémy(bolesti bříška,řídké stolice),pokud Hylak nezabere zkus ještě Enterol,my dokonce neměli ani Hylak jen laktobacily,no ahned první výter byl OK,druhý nám nedělala
sic ná ve škole kladli na
negativní=3×negativní výtěr
holt se šetří všude
Jinak zkus i brambory a libové maso vařené,těstoviny,pečivo nečerstvé,piškoty,banány......
Alíku,já mám právě zkušenost jenom s ATB,to trvalo těch pět dnů(hleny a krev).Občas se pak stalo že ho měla tuhý a pak hned jednu řídkou.Důležitá je ta dieta,ta mě taky štvala nejvíc,protože když jsem dala něco blbého,tak tam ta krev byla znovu.
AHoj, já jsem tohle nepříjemné onemocnění měla před pár lety, už jako dospělá. Doktorka mi tehdy nenaordinovala nic, ale řekla, ať kromě diety užívám česnek. Koupila jsem si ho v sušené podobě, v tabletkách (syrový mi nedělá dobře) a užívala jsem ho a je fakt, že brzy byly kontrolní výtěry v pořádku. Tak se zkus poradit v lékárně, jestli takhle malé dítě může česnekové tablety. Je to přírodní cesta, žádná chemie… tak snad ano. Hlavně ať je to co nejdříve pryč a dítě je opět zdravé. K