Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Finančně to dáte v pohodě, u ostatního si musíš rozmyslet co a jak…
jsi mladá, ale když se porozhlédneš kolik ženských se snaží, už mají 40 a nejde to, tak bych řekla, že lepší dříve než nikdy ![]()
@anonymka5 asi bych počkala, až bude stabilní vztah. Jestli se hodně hádáte, tak si to nejdřív dejte dokupy, pak o mrněti uvažujte. Ohledně zbytku -záleží, jaké máte náklady. Ná stojí jen bydlení 15 tis měsíčně, takže mít vaše platy, pojdem hlady atd
ale jako my už děti máme, to je taky fakt.. rozhodně se líp žije s 200 tis na účtu, než jít od výplaty k výplatě a modlit se, aby se něco nepoto..
@anonymka5 drzim palce, pritel ma 30 a ja 22 a cekame prvni miminko
takze si mislim, ze v pohode to date
nasetrene je nejlepe podle me mit tak 30000,– kocarek, vybavicka, postilka,… atd proste vse potrebne pro mimi ![]()
@anonymka5 Práci máte, bydlení taky, sebe už taky nějaký pátek znáte. To jsou fajn základní předpoklady.
Zopakovala bych si shodu podmětu s přísudkem. A našetřeno je fajn něco mít, přece jen příjem vypadne, může se najednou rozbít několik věcí v domácnosti, do toho výbavička, k tomu třeba nemoc,… nikdy člověk neví. Asi bych nebyla klidná bez 50, 70, 100 000 na účtu, podle možností každého. Jste mladí, takže pravděpodobně teď našetřeno nemáte skoro nic. Tak bych aspoň zkusila zrevidovat vaše výdaje, abyste měli představu, jestli to utáhnete s menším příjmem.
Taky jsem otěhotněla, když mi bylo 20. Bylo to chtěné a plánované těhotesntví. Začátky po porodu byly těžké a to se dítě narodilo do harmonického vztahu. Asi hlavně pro ten pevný vztah jsme to ustáli, po dvou letech se nám narodilo druhé dítě a to už jsem si užívala mnohem víc. Já osobně bych počkala, až si budeš jistá, že ten vztah je napořád.
Tak teoreticky byste to z toho, co jsi napsala, nejspíš zvládli. Přítel má věk tak akorát, ale v tvým věku bych já osobně ještě chvilku počkala. Já jsem rodila ve 24 a dřív by se mi asi úplně nechtělo, ale to má samozřejmě každý jinak. Určitě bych nechala trochu času, až se trochu uklidní situace u vás doma a nebudete se hádat skrz blbosti
Finančně je určitě potřeba mít nějaký rezervy. My jsme teď například vysolili 9.000,– za topení a ještě nás čeká příprava aut na zimu a tam půjdou další tisíce.
Pro me osobne je 20 malo, ale zas budes mlada a ve 30 budes mit poměrně samostatné dite. Finance si moc nepohorsis, plat nemas az tak vysoky.Jen si myslim, ze 9 mit nebudes, spis 7 tis, ne? Vybavicka draha neni, vse se da kouoit z druhe ruky, drahe je treba nekojit, ale jinak se to da.
Me treba prijde ze je docela jedno kdo ma kolik penez jsou holky ktere obdivuji co jsou s ditetem sami a ziji jen s materske a zvladnou to i kdyz to maji hodne tezke
Asi bych zartím počkala, až budeš mít odpracovaný rok v kuse, abys měla nárok na mateřskou. Možná do té doby i budete vědět co a jak se vztahem. A určitě něco našetřete, za mě aspon takových 50tisíc plus něco na výbavičku k tomu
k věku se nevyjadřuju, to nejde říct, kdy, co a jak… já rodila v čerstvých 22letech a zpětně jsem ráda ![]()
@B4RC3LON4 píše:
Me treba prijde ze je docela jedno kdo ma kolik penez jsou holky ktere obdivuji co jsou s ditetem sami a ziji jen s materske a zvladnou to i kdyz to maji hodne tezke
Ale proč si to zbytečně ztěžovat, žít ve větším stresu a bát se, že se něco rozbije a nezbyde na jídlo pro matku?
Pokud nejde o nečekané těhotenství a jde o plánování v takto mladém věku, tak by si to mohli trochu připravit, aby dítě mohlo vyrůstat pokud možno v klidu a ne s děravou (nebo žádnou) střechou nad hlavou.
Doporučuju ti počkat, až si budeš jistá, že s chlapem chceš zůstat napořád. První rok mateřství je emocionálně absolutně nejnáročnější období, které jsem doteď zažila, pěkně to se mnou mává a do toho se nedá řešit ještě nestabilní vztah…
@Dasa S. Tak to souhlasim, zvlast pokud budes mit chlapa v praci-jeho úkolem je sice vydělat penize a zabezpečit rodinu, kdyz je zenska bez prijmu, ale je to zkouška vztahu jako zadna jina.My meli dite po 6 letech vztahu-do te doby jsme se pohádali tak třikrát a vubec ne na zásadní tema.
Příspěvek upraven 19.03.17 v 13:54
Tak záleží na tobě jak se cítíš, ale chtělo by to určitě pevný vztah a je dobré mít něco našetřeno, i když výbavička se dá pořídit docela levně, záleží na každém jak moc je náročný a co všechno potřebuje mít nové. My měli postýlku starší a jsme spokojení, kočárek u dcery kupovali mojí rodiče a u syna jsme koupili starší kočárek a taky v poho. Věci jsem dostala od kamarádek nebo koupila levno starší atd. No a po mateřské chodím na brigádu, když je manžel doma(dělá na směny) a tak hlídá děti, aby jsme si něco našetřili.
Ahoj chtěla bych poradit
S přítelem budem v dubnu spolu 3 roky.(on 28 a já 20) Oba máme smlouvy na neurčito. Já jsem tam od dubna tohoto roku a muj už dýl( tak rok asi).Přemýšlíme poslední dobou nad miminkem.Zda by jsme to zvládly finančně a jestli by jsme my dva vydržely spolu (protože jsme se poslední dobou hádaly kvůli každé kravině ale už je to lepší) Bydleli jsme spolu rok v nájmu a teď máme svůj vlastní byt (měsíc). Přítel plat 18000 a já 11-13000. Kolik je potřeba mít našetřeno nejméně kdyby nám to nevycházelo?? vím že to nejde takhle říct ale ptám se nějakých zkušenějších než jsem já. Mateřská by mi podle netu vycházela na 9000.Budu ráda za každou zkušenost ohledně financí a mateřství
děkuji