Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak mám právě angínu - čtvrtou za poslední půlrok a pátá ATB
mezitím byla jedna chřipka nebo viróza a jeden zánět nosohrtanu, s tím jsem ani nešla za mudr. Je to celkem často a už mě to štve. A to se láduju Imunoklukanem pro dospélé, multivitamínama, ovoce i zeleniny jím myslím dost. Měli jste někdo stejné obtíže? Jak jste to řešili, resp. jak to řešili vaši doktoři? Ještě než se zeptám mudr co s tím, tak bych ráda znala nějaké alternativy, ať mám pěkně čas si to promyslet.
A co výtěr? Mě se angína vrátila v létě dvakrát.. V krku prý nic.. Takže když se mi začala vracet potřetí, tak jsem koupila jen cucací Septisan no a nakonec zabral.. A to jsem měla krk plný čepů.. Já to teda přikládám dlouhodobému kojení, pro tělo je to záhul, i když se cítím ok.. No a shodou náhod jsem tu první dostala týden po tom, co jsem v létě přestala brát mamavit s tím, že přeci jím spoustu ovoce.. Nevěřím, že by to bylo tím, ale i tak jsem si ho zase šupajdila koupit ![]()
Měla jsem několikrát po sobě, ATB nezabíraly, byly to alergické angíny (ale jsem alergik).
@gabriela82 Výtěr mi dělala po druhé angíně, to tam našla hemofila, takže další ATB a pak už jsem měla strach tam jít znovu, i když jsem se necítila, abych nedostala třetí ATB. A vyléčila jsem se, ale za měsíc zas něco chytla ![]()
No vpodstatě mám za sebou 4 roky nepřetržitýho těhotenství a kojení, kvůli druhé angíně jsem vlastně kojit přestala, páč už mi mudr nechtěla dát penicilín podruhý a stejně už jsem se na odstavení i cítila.
@-Evka- a o té alergii jsi věděla předem, nebo se na ni přišlo až díky těm angínám? Mně ATB celkem jakž takž zabíraj, teď je jím 2. den a je to mnohem lepší, včera jsem byla na umření, blbý je, že to asi nikdy nevymýtěj všechno. ![]()
Výtěry jsem měla negativní, ale na první pohled v krku byla hrůza.
Alergická jsem byla už předtím, ale až později mi došlo, že to bylo tím, že jsem neužívala léky na alergii (jako, že přes zimu mi to vadit nemělo).
Jak se prokazala angina, odebirali krev? Ja od leta co mesic, to zanet nosohltanu. Pokazde jsem k doktorovi nesla. V lete jsem sla na ORL, radeji i s malou, taky v te dobe stonala - myslela jsem, ze mam anginu, bala jsem se, aby ji nemela taky (i kdyz trpim na ten nosohltan), opet jen nosohltan, vytery ciste. V zari me to chytlo na dovolene v Tatrach - bylo mi tak bidne, ze jsem sla k doktorovi. Dostala jsem ATB - bez odberu. Pote pravidelne kazdy mesic - mala mela virozu, ryma, kasel, ja po tydnu padla na nosohltan. Pred Vanocemi jsem odpadla uplne, vyrazila k doktorce, kdyz videla, jak vypadam, chtela dat ATB, ja si radsi pockala na krev - nic tam nebylo, tri dny klid na luzku a pomohlo to. Nicmene po konzultaci a informaci o caste nemocnosti mi napsala Luivac - imunoterapeutikum. Brala jsem prvni davku mesic do puli ledna, ted zacinam druhou. Ucinek zatim zadny, v lednu jsem lehla, ted lezim zas. Pokazde ale lehnu v navaznosti na virozu u male. Uz jsem zoufala, co mesic, to neco. Jesteze mam zlatou tchynku a ta hlida u nas, zatimco ja se potim. Taky by me zajimalo, co s tim… PS: kojila jsem jen mesic…
@kroutilka Nikdy mi nědělala odběry krve - dvakrát teda výtěr, to se jí potvrdil nějakej streptokok, ale měly ho zahubit ty ATB, co mi napsala, ovšem na další kontrolním výtěru byl hemofylus.
Ty jo, fakt za 3 dny to vyležíš? Já to cítím, že to tentokrát není nosohltan, krční mandle mám nateklé jak balóny, včera jsem valila na pohotovost, do pondělí bych to fakt nedala, i když o děti bylo postaráno. No zkusím též mudr říct o nějaké imunoterapeutikum ![]()
@poučená píše:
Použij dubovky. „Bez dubovek nelze žít.“
Co to je?
@Gina108 Moje priznaky - nemuzu polykat, jak kdyby mi nekdo nastrouhal krk a nasypal do nej sul, mandle si zvenci krasne nahmatam, dle doktorky silne prosakle. Hlava jak strep, dutiny boli. Lehce zvysena teplota. Ryma, ze zacatku nesmrkam, jakmile se spusti, prichazi uleva. Jako pubertak jsem co dva mesice skoncila na ATB, nakonec i pichanych, pendepon, penicilin. Po prechodu k dospelacke doktorce a prvni „angine“ mi rekla - to neni angina, ale nosohltan, lehnout, kloktat, teple tekutiny, klid na luzku. Od te doby to ustoupilo na cca 4× do roka. Hodne mi vzdy pomohl bioparox - na ten uz si ale asi moje telo zvyklo. Jenze s prichodem male a vetsim pobytu v infekcnim kolektivu se to vsechno zase zhorsuje. Jinak to jsou tri dny intenzivniho klidu a horkeho caje - ten pomaha. Nevim, jestli nekecam, ale angine by naopak melo ulevovat chladne? Ale citim se hrozne, zacinam z toho byt v p..eli psychicky. Nemuzeme normalne funhovat, pomalu nic planovat, je to hrozny
pisu z postele z mobilu, tak se omlouvam za prip. preklepy.
No ty odbery krve zminuju hlavne proto, ze se stejne jako u deti odlisi bakterie od viru. Pokud je neco v krku, je to jasne, pak ATB jsou logicka, ale bezne bych asi minimalne na krvi trvala. Ja mam po kazdych ATB jeste gynekologicke problemy, ktere si nemuzu dovolit (konizaci vyreseny pokrocily nalez na cipku), takze se jim branim co to jde.
@poučená píše:
Použij dubovky. „Bez dubovek nelze žít.“
Po vyhledani to zni jako maly zazrak… je to z vlastni zkusenosti?
@kroutilka Aha, to já mám trochu jiné - horečky tak 39 a rýma kašel nic. No v pátek na mne něco lezlo, vypadalo to na nosohltan, kašel jsem měla, tak jsem si dala syrový česnek, kašlat jsem teda přestala, ale vrazilo se to na ty mandle ![]()
No člověče, vím jakej je to vopruz
Já neviděla ségru s neteří snad půl roku, páč když už jsem byla zdravá, tak oni zas nachcípaný a spousta odřeknutých akcí ![]()
No nechtěla jsem sice tady pátrat po nějaký alternativní medicíně, ale znám jednu bábu kořenářku. Já jí to říkala už před vánoci, ale ona mi dala jen mooc dobrej čaj, že prej na pohodu, že mě nechce zatěžovat přes svátky a že ať přijdu pak. No tak teda přijdu, to mi dá asi nějakej dryák
ale moc tomu teda nevěřím. ![]()
@kroutilka píše:
No ty odbery krve zminuju hlavne proto, ze se stejne jako u deti odlisi bakterie od viru. Pokud je neco v krku, je to jasne, pak ATB jsou logicka, ale bezne bych asi minimalne na krvi trvala. Ja mam po kazdych ATB jeste gynekologicke problemy, ktere si nemuzu dovolit (konizaci vyreseny pokrocily nalez na cipku), takze se jim branim co to jde.
To by mělo stačit udělat CRP, že?
Pediatr ho má v ordinaci, ale dospělácká nevím. Mně je teda pokaždý tak zle, že jsem ráda, když mi něco napíše hned a ne čekat byť jeden den na výsledky.