Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pritel to ma, ale ne takovou formu co popisujes. Projevuje se to u nej ve stresu, puvodne jsme mysleli, ze ma syndrom vyhoreni. Jemu se to projevuje v praci, neumi neco udelat jen tak, pak mu vse dlouho trva, tim se nervuje a je to jeste horsi. Kdyz na tom byl zle, chodil umyvat linku v kuchyni, i nekolikrat zasebou. Dvere kontroluje, ale jen uz tak bezne, rukou zkusi zda jsou zavrene, totez auto. Jeho pracovni stul je bez jedine zbytecnosti, srovnany.
K lekari chodil rok, dalsi pak vysazoval leky. Prestehovali jsme se a musel prestat podnikat, ted uz tolik stresu nema, tak je to fajn, uz ani nebere leky. Kdyz je bral, prvni tydny byly hrozne, sexualne ok, ale strasne mu to trvalo..
Jeho mama to ma taky, u ni se to projevuje, ze pere pradlo..
Anonym1
Ahojjj, bohužel má…ikdyž už myslím, že je to teď už trošku lepší…Před otěhotněním jsem brala Citalec, pak jsem plánovala těhotenství, tak jsem to postupně vysadila, ale kolikrát mám pocit, že bych asi je měla zase začít brát…ikdyž jak říkám, je to o trošku lepší…Já zase pořád kontroluju sporák a kohoutky
je to naprd, al manžel kontroluje se mnou, jinak by mi to trvalo dobu, než bychom odešli
…Vím, že je to těžký, žít s takovým člověkem, a le vím, že když si z toho někdo děla srandu, tak se ještě víc bloknu a je to pro mě větší stres, nebo stres celkově…a je to v háji
Přeju pevné nervy, vím, že to není snadný…Monika
Zakl.
To je přesně ono - taky „běžně“ kontroluje hmatem, zda jsou dveře zavřené apod. Už byl téměř v pořádku po těch letech, ale v lednu byl nějaký stres a je tu tu zase, sice to není tak hrozné, jako zpočátku nemoci, než jsem na to přišla, ale obtěžuje nám to život. Tomu mému už to ani dlouho netrvá při sexu, tělo si už zvyklo na ant. Jeho matka právě pořád umývala a čistila, pořád viděla bacily a bála se infekce. Já jsem se s tím nikdy před tím nesetkala a jeho máma ani nevěděla, jak se její nemoc jmenuje. Všechno jsem našla na netu a objednala muže k psych. Jinak by asi skončil v bohnicích, byl na tom zpočátku dost zle.
Anonym1
U mas se na to prislo nahodou, tchyne mela nejake problemy s podnikanim a oni meli sklony k sebevrazdam v rodine, takhle ji zjistili tohle. Pak se mi slozil pritel, hned se objednal k psychiatrovi a mel to same. Jeho mama ale trochu lecbu flaka, ten muj je dusledny ve vsem co dela, takze tam i chodil rad ![]()
Me nynejsi stav vyhovuje, dost mi pomaha s uklidem doma
na muj natlak zmenil praci a moc mu to ted vyhovuje, ale treba kdyz mel pohovor a mel udelat domaci ukol, neumi to udelat normalne, chtel to mit nejlepsi a nejdokonalejsi, delal to celou noc a uplne zbytecne, stacil zaklad. Musim ho proste brzdit.
@Anonymní píše:
Ahojjj, bohužel má…ikdyž už myslím, že je to teď už trošku lepší…Před otěhotněním jsem brala Citalec, pak jsem plánovala těhotenství, tak jsem to postupně vysadila, ale kolikrát mám pocit, že bych asi je měla zase začít brát…ikdyž jak říkám, je to o trošku lepší…Já zase pořád kontroluju sporák a kohoutky![]()
![]()
![]()
je to naprd, al manžel kontroluje se mnou, jinak by mi to trvalo dobu, než bychom odešli
![]()
![]()
…Vím, že je to těžký, žít s takovým člověkem, a le vím, že když si z toho někdo děla srandu, tak se ještě víc bloknu a je to pro mě větší stres, nebo stres celkově…a je to v háji
![]()
![]()
![]()
Přeju pevné nervy, vím, že to není snadný…Monika
Toho se taky bojím, že nebude manžel při stresu schopen podnikat. Nebude moct změnit svou profesi, podnikáme řadu let a teď si rozvíjí svou vlastní aktivitu.. když to ale vidím, tak se fakt bojím ![]()
Nejhorší na tom je, že já mnohdy nevím, zda opravdu musí kontrolovat tak dlouho - jedná se o tepelné spotřebiče, kterým moc nerozumím a s kterýma jsme měli problém - nebo už do toho zasahuje ta nemoc ![]()
@Anonymní píše:
Anonym1
U mas se na to prislo nahodou, tchyne mela nejake problemy s podnikanim a oni meli sklony k sebevrazdam v rodine, takhle ji zjistili tohle. Pak se mi slozil pritel, hned se objednal k psychiatrovi a mel to same. Jeho mama ale trochu lecbu flaka, ten muj je dusledny ve vsem co dela, takze tam i chodil rad
Me nynejsi stav vyhovuje, dost mi pomaha s uklidem domana muj natlak zmenil praci a moc mu to ted vyhovuje, ale treba kdyz mel pohovor a mel udelat domaci ukol, neumi to udelat normalne, chtel to mit nejlepsi a nejdokonalejsi, delal to celou noc a uplne zbytecne, stacil zaklad. Musim ho proste brzdit.
A v praci se mu to neprojevuje? Muj podnikal skoro 10let, ale ze zakazky na mesic dokazal udelat na rok..
Ted je zamestnany, dela to, co mu nekdo prideli a nemusi se starat o veci okolo. Tudiz mene stresu, prace ho bavi, ma kamarady.
Zkousel uz nejake terapie?? Treba CBT nebo jinou? Muze i pomoci hypnoza
To je právě to, že na provozovně (podnikáme asi 6 let) zkontroluje záchod, jestli neteče, ale jinak nic. moc často v práci není, máme zaměstnance a administrativu s managmentem dělám já. zvládne služební cestu, nakoupit zboží apod. ale teď rozvíjí svou aktivitu, která ho bude bavit, ale už teď se stresuje, zda ho to nebude omezovat. zdá se mi, že čím víc se toho děsí, tak tím víc tomu podléhá. přitom jak říkám už to bylo zcela pod kontrolou, začalo to stresem až nyní v lednu ![]()
@Anonymní píše:
A v praci se mu to neprojevuje? Muj podnikal skoro 10let, ale ze zakazky na mesic dokazal udelat na rok..
Ted je zamestnany, dela to, co mu nekdo prideli a nemusi se starat o veci okolo. Tudiz mene stresu, prace ho bavi, ma kamarady.
@rachel55 léčí se s tím přes 3 roky, měl první rok sezení každý týden, bylo to náročné. terapie také. o hypnoze neuvažoval, máš s tím zkušenosti?
Zkusenosti nemam, ale dcera studuje psychologii, tak to ted tu s ni probiram
@rachel55
to jsi hodná
psych. mi řekl, že to je většinou nemoc na celý život, člověk mmůže přestat brát postupně ad, ale pak při stresu, nebo nějakém větším rozrušení se to stejně vrací ![]()
Je to pravda, stres je nejhorsi, s hypnozou je to slozity nekdo tvrdi, ze mu to pomohlo, nekdo, ze ne, kazdopadne to chce velmi dobreho hypnotizera, nekdy se musi jit i na operaci (mozkova stimulace),nebo se dela magneticka stimulace mozku(ale obe metody jsou pomerne nove), ale to uz je samozrejme hodne vazne reseni
OCD je imbalanc neurotransmitru v mozku, GABA, serotonin, domapine, adrenalin.
Takze mozna zmenit/zvysit leky?
Mám takové trápení, o kterém si nemohu popovídat s nikým, protože to není téma ke svěřování. Můj manžel, se kterým jsme spolu 13 let trpí nemocí OCD, neboli obsedantně kompulzivní poruchou, léčí se již přes 3 roky, užívá zoloft. Začátkem roku se mu to opět začalo zhoršovat a začal vše kontrolovat, tzn. několikrát ohmatá dveře, zda jsou zavřené, ledničku, kontroluje auto, prostě má svoje „předměty“ u kterých tuto kontrolovací činnost dělá, stráví u toho leckdy i mnoho hodin. Má to dědičné, jeho matka dělala neustálé šílené rituály, když byly s jeho bratrem ještě děti, bohužel se to projevilo u obou, hůř u jeho bratra, který se ani s tím neléčí. Trápí mně to holky tak moc, vidí ho při tom naše dcera (12), která ví o co jde a je z něj kolikrát otrávená, ale já se bojím, že to bude mít na ni tak negativní dopad a bude tím stejně postižená v dospělosti, jako on.
Nejhorší na tom je, že i když se to snažím nevidět, tak mě to sžírá, cítím takovou nejistotu a už z výrazu jeho tváře poznám, že se necítí dobře a já následně na to jsem v háji, léčila jsem se kvůli tomu s depresí asi 2 roky, kdy jeho nemoc byla nejhorší a chodil kontrolovat auto i 20× denně, pak jsem jej kontrolovala já, aby měl jistotu, bylo to šílené, nebo jsme jeli na nákup a on zůstával u auta ještě 20 minut a několikrát se tam vracel, zda jej zamknul.
Prosím, pokud máte někdo zkušenosti a žijete s někým, kdo touto nemocí trpí, napište, jak to prožíváte vy a jak to ovlivňuje váš život, vaše myšlení, vaši psychiku a v důsledku i sexuální život s takovým partnerem.
Děkuji všem.
Pokud s touto nemocí nemáte zkušenosti, prosím nepříspívejte.