Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojík
Omlouvám se, jestli to téma už tady je, ale nenanšla jsem ho.
V pátek jsem si čistila uší a od té doby mě bolí, a svědí. Dneska jsem byla na ORL s klukem na kontrole, ten měl zánět uší, takže pohotovost a dneska kontrola. A dr se dívala i na mě, že si nemám VŮBEC čistit uší. že jsem si to asi podráždila. Mázla mi tam atb mastičku a šla jsem.
Měl to někdo? Jak dlouho trvá než se to tam zase všechno " urovná " ?
A čím si čistíte uší??
Šema píše:
AhojíkOmlouvám se, jestli to téma už tady je, ale nenanšla jsem ho.
V pátek jsem si čistila uší a od té doby mě bolí, a svědí. Dneska jsem byla na ORL s klukem na kontrole, ten měl zánět uší, takže pohotovost a dneska kontrola. A dr se dívala i na mě, že si nemám VŮBEC čistit uší. že jsem si to asi podráždila. Mázla mi tam atb mastičku a šla jsem.
Měl to někdo? Jak dlouho trvá než se to tam zase všechno " urovná " ?
A čím si čistíte uší??
vatovyma tycinkama, ale nestrkam nijak hluboko.
Já to měla taky, vždy po koupeli jsem si čistila uči, třeba jen lsabě, vadila mi tam voda. A pak mi v jednom uchu zašlo šumět a pobolívalo. Mě to za den dva přešlo. Dr mi říkala ať di tam kapu roztok z vody a octa 9:1 a hlavně ať nečistím. No týden jsem kapala a nečistila a teď zas čitím tak co druhý třetí den a pohoda.
Kapsárečku Dr se mě právě ptala čím si čístím uší a že ty tyčinky nejsou dobré. A zase jsem slyšela, né teda od ní, že ty spreje jsou na nic, takže já se v tom fakt nevyznám.. ![]()
Tejchi a taky tě to pobolívalo a svědělo? Já nevim jestli mám vnímat bolest nebo svědění. A že v těhu jsou ty uší ještě citlivější. ![]()
ahoj, zánět jsem neměla, ale odpovím ti na to čištění.
Po každém mytí hlavy si vysuším tyčinkou asi půl cm plochy v uchu, víc ne. Jednou za čas, když mě po ránu jakoby ucho svědí, ho vyčistím hlouběji, tak jednou za 14 dnů, cca. Obecně bych se hluboko v uších nikdy nevrtala, tak max na délku té vatičky na tyčince.
Manžel si uši nečistí nijak, nikdy a ničím a cca jednou za rok mu tak zalehnou uši, že musí na ušní, kde mu dělají kompletní výplach a když mi líčí, kolik sajrajtu je z toho, tak je mi špatně. Teď napolsed to vydržel doma asi tři měsíce, kapal si do ucha peroxid, olej a kdoví co ještě a pak to málem na ušním nevyčistili, jak to bylo přitvrdlé. Když přišel domů, všechno pořád ztlumoval, že to strašně řve ![]()
Ono je to asi i individuální, většinou se maz vytlačuje ven, ale třeba manželovi doktor řekl, že se mu ukládá šroubovitě ve vrstvách (což teda ne úplně chápu
) a nic vlastně ven nejde a pak je najednou stopstav. Ale zánět taky nikdy neměl.
Šema píše:
Tejchi a taky tě to pobolívalo a svědělo? Já nevim jestli mám vnímat bolest nebo svědění. A že v těhu jsou ty uší ještě citlivější.
Jj pobolívalo i svědilo, dost nepříjemné. Ale přejde to ![]()
Dle naší ORL dr nemáme čistit ničím, jen u dětí, ptž mají sklon k ucpávání zátkou z ušního mazu, čas od času vykapávat paraf. olejem a přijít vyčistit a příp. vypláchnout k ní. Což musím, ptž tři z mých 4 dětí mají uši během pár měsíců naprosto ucpaný.
Já se teda přiznám, že uši taky čistím tyčinkou, což se nemá
ale jsem na to natolik zvyklá a nikdy jsem neměla ani nejmenší problém, že už asi neodvyknu.
Moje ORL doktorka říkala, že na nějakém semináři měli, že nejlepší je čistit si uši malíčkem - zaštrachat, udělat podtlak a vytáhnout „špunt“
Ale vatičky používám i tak furt, Samíkovi vytírám jenom kraje, co už „leze ven“ a je to vidět ![]()
Můj taťka používá ze staré manikůzy to na odhrnování kůžičky nehtů, tím z uca vybere maz, ale to mi příjde stejné jako tyčinka ![]()
Mě tedy třeba vadí jak si někdo nečistí uči a na kraji vidíte už ten žlutý maz ![]()
Mary svagrová tohle měla se synem. Vůbec neslyšel tak s nim šla na orl a tam mu to dr začala vyplachovat a taky říkala kolik bordelu tam měl, až se styděla. Ono asi jak u koho no. Jenž já blb to nemám ráda když by mě to mělao koukat ven, tak sem čistla a asi moc no..
![]()
Tejchi no to přesně mám já. Už třetí den. No snad to přejde. Protože nevím co řešit dřív ![]()
Eliško no právě přesně já taky jsem na ty tyčinky zvyklá. A neumím si představit to vytírat jak mě řekla měkkym ručníkem, a ještě jen na krajíčku. ![]()
Užila jsem si kdysi oboustranný zánět zvkuvodu. Dr. mi řekla, že vavtové tyčky vůbec nepatří do ucha. Jestli si prej chci něco strkat do ucha, mám použít loket
Doporučila čistit si uši po koupání jen ručníkem, kam dosáhnu tam dosáhnu. Maz má v uších prej být a postupně posouvat nečistoty směrem ven z ucha. Tím že si člověk vytře tyčinkou ucho do sucha, vytvoří snadný přístup bakteriím. Takže čistím jen ručníkem, než zažít znovu peklo se zánětem zvukovodu.
mně naše dr říkala ať čistím ouška až když je vidět maz a že nemám zajíždět až dovnitř…že stačí jen napovrchu…dělám to tedy vatovou tyčkou.....ale jen u dětí
sobě šťourám uši až dovnitř a snad obden a občas koupíme ušní svíčky.....Je teda fakt že už jsem měla 3× zánět středního ucha ![]()
Příspěvek upraven 25.10.10 v 15:14