Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní já právě měla do teď cipek přes 4 tak bylo všechno ok - ale je fakt ze předchozí kontrola byla před měsícem tak kdo ví proč a kdy se začal zkracovat. Nevím no, na kontrolu jdu za tyden tak snad bude nález stejný
musím říct že co mám to magnesko a ležím tak břicho skoro netvrdne takže doufám že to bude dobré. Jen teda nevím, jestli fakt musím tak prisne ležet nebo se jen šetřit nebo kde je ta hranice co ještě můžu
ty jsi dostala nějaké léky? A mohla jsi s tim nalezem fungovat normálně jako předtím bez nějakých omezení? A už se dál nezkracuje?
Mně tehdy v tom 27.tt právě začalo hodně často tvrdnout břicho. Všude píšou, že tvrdnutí třeba 30× za den je normální, ale mě tvrdlo tak každých 10 minut. Takže jsem šla večer na pohotovost do porodnice, udělali utz, dali mi kapačku s magnesiem, nechali si mě tam přes noc a druhý den ráno opět změřili čípek. Byl stejný. Na pohmat prý taky ok. Žádné další léky jsem nedostala. Na můj dotaz ohledně klidového režimu mi doktor řekl, že ten stejně můžu mít jen těžko, když mám doma tříleté dítě
Říkal, že to tvrdnutí břicha jsou tzv. Braxton-Hicxovy kontrakce.
Od té doby mi to břicho tvrdne většinou méně často, ale jsou dny, kdy to cítím každou čtvrt hodinu nebo půl hodinu (teď jsem v 36.tt). Většinou dopoledne docela dost chodím, protože jdeme ven se synem. Pak stojím u vaření. Ale odpoledne se už pak snažím mít aspoň trochu klidovější režim, že jsme jen doma nebo jdeme na hřiště za rohem nebo s ním jde ven partner.
Tak uvidíš na té kontrole, snad to bude v pořádku.
Ještě mi porodní asistentka poradila, ať se přes to břicho neohýbám, že to stlačení břicha právě provokuje svaly dělohy ke stahům. Takže ať si zásadně jen dřepám nebo klekám. Tím jsem se řídila a měla jsem pocit, že je to lepší.
@Anonymní děkuji moc za info a gratuluji ke 36 tt! To už jsi ohledně predcasneho porodu prakticky za vodou ![]()
Ja si prave rikala ze to tvrdnuti je normalni a ze nebylo tak caste jak jsi psala ty ale do těch 10-20× denne jsem se v pohodě vešla tak mě to překvapilo ten nález a jsem z toho samozřejmě nervózní co bude dál a jestli vydržím dostatečně dlouho aby bylo mimi z nejhoršího venku.. dneska mi třeba břicho ztvrdlo jen 2× za celý den takže magnesko zabírá… spíš občas cítím dole takové trochu tlaky tak pevně doufám že to, ze už břicho skoro netvrdne znamená, že se cipek dál nezkracuje.. že ho nezkracuje ten tlak nebo něco jiného a bude to dobré. ![]()
No, sama si cipek bohuzel nezmerim
tak musím prostě vydržet do té kontroly a uvidime jestli se to nejak pohlo. A taky se na kontrole případně zeptám jak moc přísný ten klidovy režim musím držet… je to mazec to ležení, hrozně se to táhne ten den a už mě všechno bolí
ale jestli to pomůže tak budu holt ležet až do porodu no
![]()
@JanaZ1 Mně přijde zajímavé, že v podobném týdnu mi naměřili v podstatě stejně dlouhý čípek a bylo to podle nich v pořádku. A tobě doktorka dala magnesium a klidový režim. Ale jestli tě vyšetřovala i rukou, tak je možné, že se jí něco nezdálo. U mě na pohmat bylo prý vše v pořádku. Ty tlaky dole cítím taky, ale to je teď - jestli jsem je cítila i v 27.tt, to už si napamatuju ![]()
Taky jsem někde četla, že s tím klidovým režimem se to přehání. Navíc mi můj doktor říkal, že magnesium předčasnému porodu nezabrání. Že to zklidní tu dělohu, ale jestli má přijít předčasný porod, tak přijde s magnesiem i bez magnesia. Že dřív bylo magnesium zařazeno na seznamu léků, které brání předčasnému porodu, ale před asi 5 lety už ho z tohoto seznamu vyškrtli. Při riziku předčasného porodu se pak prý nasazují jiné léky.
Když jsem se ho ptala, proč se to magnesium teda předepisuje, tak říkal, že hlavně kvůli klidu matky, že to je často nejdůležitější, aby nebyla ve stresu a byla v pohodě. Protože to tvrdnutí je dost nepříjemné a hodně žen to rozhodí (mě taky).
Ale být tebou, tak raději ležím, řídím se radou doktorky a vydržím do kontroly. Držím palce a budu ráda, když sem pak dáš info ![]()
@Anonymní ano, vyšetřovala mě i rukou tak je možné že nebylo všechno úplně jak má být, myslím že i rikala ze je cipek na spicku prstu takze asi proto
Každopádně jsem ráda že mě hlídá a vím že to magnesko je jen na to tvrdnuti břicha to mi říkala, proti tomu zkracování čípku mám utrogestan tak snad to pomůže… leženim tomu možná nepomuzu ale určitě nic nezkazim tak radši ležím
když už nic, tak pro klidné svědomí, že dělám
všechno co můžu… po kontrole dám vedet, zatím prosím drž palce/cipek ![]()
@JanaZ1 ahoj, ja to mela stejne. I utrogestan. Ten mas urcite kvuli tomu, ze kdyz jsi na spicku prstu, tak to znamena zmenu na cipku i v tom, ze se meni tuhost a postupne se muze pootevirat. A to je pak jiny problem, nejde jenom o tvrdnuti bricha a pripadne zkraceni. Utrogestan pomaha udrzet ten cipek co dele nejtuhsi a zavreny.
V zahranici uz je studie hotova, ktera potvrzuje, ze utrogestan na to fakt pomaha.
A za dalsi, jedna silna kontrakce dokaze cipek zmenit behem par hodin. Takze toto neni taky nejaky uplne indikator na stopro. Jenom orientacni v tom danem tt.
Klidovy rezim jsem mela velice brzo kvuli tomu. Jsou tu i diskuze a skupiny primo k tomu lezeni. Nekdy je to totiz bohuzel potreba. Pri tvrdnuti bricha je klidovy rezim zadouci dle zateze matky. Ale u problemech s cipkem s hrozicim predcasnakem jde o neco uplne jineho. Vim o cem mluvim, zastavovali mi porod v 24tt' a zvladli jsme to. Druhe dite spatne kolem 26tt. Oba jsem zvladla. Je to o nervy, ale holek je tu se stejnym. problemem nepreberne. Poslouchej dr, vi co dela. Nepretezuj se. A lezeni muzes byt preci i na gaucu atd, jde o to nedelat delsi prochazky a nijak nezatezovat spodek, aby prave nedoslo k otevreni. Delka je este dobra, takze to urcite zvladnes!!!
A 28tt se lame vsechno, ja sla dle hranic, 28tt, pak 30tt, 32tt a porodila jsem 34+.
Je to narocny, ale navaz se na miminko, najdi si oblibene aktivity, a uvidis, zdali se to treba i nezlepsi tim klidem a budes moct zas fungovat plne, ze to bude docasne, pak dorazis urcity tt, kde ty zmeny jsou uz normalni a vsechno bude fajn. Dulezite je zustat nad veci a v klidu, pozitivne myslet, treba na netu uz vyhlizet vecicky, co se pak nakoupi atd. Proste ruzne se zamestnat s pozitivnim pozadim. A verit sobe a miminku. Vsechno dobre dopadne a pak si budes krsdne uzivat svuj maly. uzlicek!!!
![]()
@Lalitaluky moc děkuji za uklidnění! Jinak dnes jsem byla na kontrole a délka čípku byla stejná jako minule takže super (stav nevím, dnes nevysetrovala) a říkala že je vidět že mi to prospělo že jsem ležela. Utrogestan mám stále brát, pokud bude tvrdnout břicho tak i magnesko ale už nemusím ležet tak přísně tak jsem ráda
jako jasně, klidovy režim stále platí ale pokud mi nebude tvrdnout břicho tak můžu např i na krátkou prochazku
a na další kontrolu jsem objednana až druhý týden v lednu tak to beru taky pozitivně že kdyby si nebyla doktorka jistá že je to na dobré cestě tak by si mě pozvala dříve, vánoce nevánoce… Tak snad se zvládnu dostatečně šetřit aby se to zase nezhorsilo a vydržíme to co nejdéle ![]()