Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já tě chápu, moje dítě má taky takové sklony. Naučila jsem se to ignorovat. V prvé řadě se na něčem zkusíme dohodnout a nastavit nějaká oboustranná pravidla. A pokud je nerespektuje, jedu stylem fajn, tak si budeme všichni dělat jen to, co se nám zrovna chce. A mně se zrovna nechce… Když na otázku výběru z několika možností všechny zavrhne, tak už se příště na výběr neptám, docvakne to obvykle velmi snadno. Kroužky nechám vybírat dítě samo a pak trvám na jejich odchození celé zaplacené období. Svačiny ať si dítě udělá samo a pak je i sní. Oblečení a boty si dítě vybírá samo a pak ať je nosí. A taky neustále opakuji, že pokud doma žijeme čtyři, občas musíme hledat kompromisy a dělat ústupky, abychom spolu mohli fungovat. A že to nefunguje tak, že se bude pořád všecko točit kolem jednoho a ostatní se budou přizpůsobovat. Ano, kolikrát je dítě hodně naštvané, že zrovna není po jeho. No není, no, vždycky to nejde, po mém taky není pořád a taky se přizpůsobuju.
@Alušáček píše:
Blba povaha, tak mu to oplat, až se ti nebude něco líbit, chovej se jako on. Třeba mu dojde jak hloupě to vypada.
Nedojde a ještě se bude vztekat, že si z něj dělám legraci a budeme cyklit.
@Atisia píše:
Nebo natočit. Vidíš jak se chováš? Jestli chceš tak to můžu poslat kámošum. Určitě se jim bude líbit.
To je hodně špatný nápad. Buď bych vyhrožovala a nesplnila, nebo bych ho tímto ponížila, což mi přijde hrozný trest.
A stejně… kámoši to znají. ![]()
@Atisia píše:
Nemá ruce nebo co? Jestli se mu to nelíbí dostal by prostor ukázat mi jak se to dělá. No a každá zničena věc jeho rukou… 10 korun z kasičky. Nechceš, nemáš. Hotovo.
On opravdu ještě peřinu neprevlekne, ale to mě celkem nezajímá. Už jsem převlékla. Možnost vybrat si měl.
Věci úmyslně neničí.
Ja mam taky dite, ktere je vecne nespokojene. Taky nechce na krouzek. Ale u nas je to o tom, ze tam strasne nechce, ale pak kdyz uz tam je, tak je tam spokojene. Odchazi z krouzku a ze to bylo super a.pak tam zas nechce. Na vylet nechce, na kolo nechce, milion kecu a.pak kdyz tam je, tak je spokojeny. Nejhorsi snad bylo plavani ve skolce. To 14 dni furt se stresoval, ze tam nechce. 14 dni jsme to porad poslouchali a pak byl z toho nadseny a proc neni plavani kazdy den? Co dostal tablet, tak se to o dost zlepsilo. Ted jsme si poridili kocku a to taky pomohlo. Je konecne takovy spokojenejsi.
@Oriseka na kroužku se mu taky nakonec líbí, ale nechce tam, pak je nespokojený, ale třeba po 3 dnech už otočí.
S tabletem se to u nás zhoršilo. Zvířat máme plno. Máme kočku, psa, morčata, králíka… K Vánocům chce chameleona.
Tak jestli to tak měl vždy, tak je to v něm. Jedině mu předvést hák se chová nebo lépe ho natočit. Ale jestli to pomůže, to si nejsem jistá ![]()
@Anonymní píše:
@Oriseka na kroužku se mu taky nakonec líbí, ale nechce tam, pak je nespokojený, ale třeba po 3 dnech už otočí.
S tabletem se to u nás zhoršilo. Zvířat máme plno. Máme kočku, psa, morčata, králíka… K Vánocům chce chameleona.
Tak u nas to byly veci po kterych dlouho touzil, takze kdyz je dostal, tak je o neco spokojenejsi.
@Netopirek píše:
Tak jestli to tak měl vždy, tak je to v něm. Jedině mu předvést hák se chová nebo lépe ho natočit. Ale jestli to pomůže, to si nejsem jistá
Kdyby me nekdo natocil, jak se rozciluju, tak by me to rozcililo jeste vic.
A jak reaguješ ty na to, že je zase kvůli něčemu nespokojený?
Podle mě by mohlo hodně pomoct vzít ho tak na dva tři týdny na nějaký trek (pochod s báglem, večer sbírání dřeva, chystat na oheň, spát ve stanu). Ale samozřejmě jen jestli je to váš styl a sami byste s tím byli v pohodě.
@pet p to by nedal. Potřebuje na spaní svoji postel. Byli jsme na víkend v lese a od sobotního rána až do chvíle, než jsme jeli domů, jen brečel. Ze soboty na neděli už moc nespal a brečel. Často už nereaguju nijak.
Zkoušeli jsme hledat hezké a pozitivní věci. Dávala jsem na výběr. Omezila jsem TV na naprosté minimum. Udělala jsem denní plán, aby to viděl.
@pet p píše:
A jak reaguješ ty na to, že je zase kvůli něčemu nespokojený?
Podle mě by mohlo hodně pomoct vzít ho tak na dva tři týdny na nějaký trek (pochod s báglem, večer sbírání dřeva, chystat na oheň, spát ve stanu). Ale samozřejmě jen jestli je to váš styl a sami byste s tím byli v pohodě.
Nemyslela jsi spis 2-3 dny?
To mě připomnělo když jsem přivezla 12 l syna později na začátek soustředění.
V chatce totální bordel co 6 kluků stihlo vyrobit po příjezdu a 4 seděli na nepovlečené posteli, protože to nikdy nedělali, tak to přeci neumí.
Kdyby jim to trenér nepovlékl, tak tam bez povlečení možná spí celý pobyt.
Jako nastrkat peřinu do cejchy snad dítě s pomocí v 10letech by zvládnout mohl.
@kocourGarfield on je dost drobný. Má asi 135 cm. Takže 200 cm dlouhou deku nedá. Sám si svléká. Polštář zvládá, prostěradlo zvládá.