Často nespokojené dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
kocourGarfield
9.10.23 10:47

@Oriseka tak pokud se jim ta myšlenka líbí, proč ne.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
9.10.23 10:49
@Anonymní píše:
@prejeta_zaba ráda bych mu pomohla, ale někdy to nefunguje.
Dneska byla špatná svačina. To jsem mu řekla, že si tedy může udělat podle sebe a scéna 20 minut, že to nestihne.
No a když ho vyzvedával kamarád, tak mu říkal, že kvůli mně to dneska malém nestihl.

A jak na to reaguješ?

Tohle bych asi s klidem nedala.

• Citovat
  • Upravit
12214
9.10.23 10:52

Mám takovou „ježčí“ slečnu, co občas dupe a funí a porůzně se vzteká… většinou to je když je mimo svou komfortní zónu. Postupně se to mírní, jak se ten mozek dokáže s mnoha věcmi vypořádat líp.
Bude jí 16.
Snažím se to moc neřešit, protože to není určené konkrétně mě, ale obecně vesmíru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
9.10.23 10:55

@evi3 chápu to naštvaní na vesmír, ale cíleně tvrdit, že máma za něco může druhým, když problém s tou situaci mám já mi přijde hodně náročný :kytka:

• Citovat
  • Upravit
pet p
9.10.23 12:49
@Oriseka píše:
Paklize ta rodina by k takove dovolene tihla, tak by ji vyhledavala sama. Snazim se zde psat rady takove, aby to bylo realne proveditelne a nejlepe neco s cim mam osobni zkusenost. Jinak to dost odpovida taboru, ale tam je rezim. V Americe jsou jine moznosti. Tady by za chvilku stejne dosli k civilizaci. Tady nejsou takove prostory, aby nekde 2 tydny chodili divocinou.

Proto píšu, že jestli to není jejich styl, tak to asi nebude cesta pro ně.
A reálně proveditelné to je. Na trek se dá vyrazit i za hranice, nemusí to být nutně v ČR. Sama jsem šla relativně dost různých treků a např. v některých částech Pyrenejí jsme potkali během tří dnů jednoho turistu. A nejde ani o to, aby to bylo naprosto mimo civilizaci, stačí trochu :-)
A každou radu, která tady zazní, si zakladatelka snad přebere po svém. Tu mou zavrhla, ok, to je v pořádku. Ale nemuselo to tak nutně být, třeba to mohlo „zapadnout“ a řekla by si, že o tom pouvažuje. To předem nevíš, jak člověk tu radu vezme. A čím víc různých pohledů a rad zazní, tím snad líp, ne?

• Citovat
  • Upravit
pet p
9.10.23 12:55

@Oriseka Každopádně občasné bytí mimo svou komfortní zónu je pro děti podle mého názoru dost důležité a z dlouhodobého pohledu jim to prospívá. Ať už je vlastně tím „mimo komfortní zónu“ cokoli. Určitě by to neměl být extrém. Pokud má např. problém v přírodě s jednou nocí, tak stačí začít jezdit jen na víkend. Pokud má problém spát jinde než ve své posteli, tak můžou vyrazit na výlet někam do jiného města a přespat v hotelu.
Takhle nějak to myslím.

• Citovat
  • Upravit
pet p
9.10.23 13:09

@Oriseka A opravdu tady neradím nerealizovatelné a nesmyslné věci. Tady přidávám pár odkazů k tomu, že příroda a vnitřní pohoda spolu úzce souvisí:
 https://forbes.cz/…y-se-pocita/

Lesní terapie:
https://lesniterapie.cz/…sni-terapie/

Terapie divočinou (v ČR):
https://terapiedivocinou.cz/nase-programy/

• Citovat
  • Upravit
22894
9.10.23 13:10
@pet p píše:
@Oriseka Každopádně občasné bytí mimo svou komfortní zónu je pro děti podle mého názoru dost důležité a z dlouhodobého pohledu jim to prospívá. Ať už je vlastně tím „mimo komfortní zónu“ cokoli. Určitě by to neměl být extrém. Pokud má např. problém v přírodě s jednou nocí, tak stačí začít jezdit jen na víkend. Pokud má problém spát jinde než ve své posteli, tak můžou vyrazit na výlet někam do jiného města a přespat v hotelu.
Takhle nějak to myslím.

Jo, ja to chapu. Ja strasne rada chodila na takove tury, ale u nas v CR a nejdele jsme nepotkali zivacka na Sumave asi pul den. Jezdila na tabory, kde se koupalo ve studenem potoku a chodilo na sousky, bez elektriny, varili jsme si sami a tak. Clovek si pak vazil tekouci teple vody a postele. Ale, ze by se ze me kvuli tomu stalo dite, ktere je optimisticke a nerozciluje se, nevzteka se? To ne. To ma clovek v sobe nejake vnitrni nastaveni. Optimismus/pesimismus. To se za me moc ovlivnit neda. U nas se tomu rikalo samonasiraci dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
9.10.23 14:02
@Oriseka píše:
Jo, ja to chapu. Ja strasne rada chodila na takove tury, ale u nas v CR a nejdele jsme nepotkali zivacka na Sumave asi pul den. Jezdila na tabory, kde se koupalo ve studenem potoku a chodilo na sousky, bez elektriny, varili jsme si sami a tak. Clovek si pak vazil tekouci teple vody a postele. Ale, ze by se ze me kvuli tomu stalo dite, ktere je optimisticke a nerozciluje se, nevzteka se? To ne. To ma clovek v sobe nejake vnitrni nastaveni. Optimismus/pesimismus. To se za me moc ovlivnit neda. U nas se tomu rikalo samonasiraci dite.

Temperament dítěte to nezmění, ale zvýší to frustrační toleranci a pocit vděku. Takže může to tu věčnou nespokojenost dítěte ovlivnit (udělat ho spokojenějším). Podle mě by to za pokus stálo. Ale pokud rodiče do přírody takto nechodí, tak to asi není to pravé řešení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.10.23 16:00

@pet p vydržel v kuse brečet víc jak týden. Rekord je 3 týdny na chalupě. Museli jsme tam být, protože doma se předělávalo topení. Na chalupě je suchý záchod, vaříme na kamnech na dřevo, voda teče jen venku, nádobí myjeme v lavoru, vodu ohříváme v brutaru a oblečení musel mít i 3 dny, což pro něj bylo hrozné.
Má za sebou i klasický skautský tabor. Byl 4×. Prvně jsem si pro něj jela hned druhý den. To se totiž rozhodl, že tam nebude a utekl domů. Naštěstí ho odchytili a zavolali, ať si ho odvezu.
Pak jsem jim tam začala dělat kuchařku a už tam vydrží. Opět ale nespokojený a brečící.

My ho vedeme k tomu, že vše musí zvládnout sám.
Nikdy neříkáme, že by něco nezvládl. Naopak používáme věty, ať jde do toho, že to zvládne. Poradíme, pomůžeme. Spíš se jede v systému „já to za tebe dělat nebudu“, ale naučím tě to udělat.
To, že neumí sám povlect deku, neznamená, že to každé dva týdny nezkousime. Musím krokovat, radit a pomáhat (třeba držím jednu stranu), ale zatím to beze mě nedá.
Větu, že vím, že je pro něj něco dobré, jsem v daném kontextu nepoužila snad nikdy.

Každý večer v posteli hledáme na daném dni to hezké. Často není hezké nic, protože sluníčko moc hřálo, až ho bolela hlava. Oběd snědl, ale nechutnal mu…

• Citovat
  • Upravit
pet p
9.10.23 16:15
@Anonymní píše:
@pet p vydržel v kuse brečet víc jak týden. Rekord je 3 týdny na chalupě. Museli jsme tam být, protože doma se předělávalo topení. Na chalupě je suchý záchod, vaříme na kamnech na dřevo, voda teče jen venku, nádobí myjeme v lavoru, vodu ohříváme v brutaru a oblečení musel mít i 3 dny, což pro něj bylo hrozné.
Má za sebou i klasický skautský tabor. Byl 4×. Prvně jsem si pro něj jela hned druhý den. To se totiž rozhodl, že tam nebude a utekl domů. Naštěstí ho odchytili a zavolali, ať si ho odvezu.
Pak jsem jim tam začala dělat kuchařku a už tam vydrží. Opět ale nespokojený a brečící.

My ho vedeme k tomu, že vše musí zvládnout sám.
Nikdy neříkáme, že by něco nezvládl. Naopak používáme věty, ať jde do toho, že to zvládne. Poradíme, pomůžeme. Spíš se jede v systému „já to za tebe dělat nebudu“, ale naučím tě to udělat.
To, že neumí sám povlect deku, neznamená, že to každé dva týdny nezkousime. Musím krokovat, radit a pomáhat (třeba držím jednu stranu), ale zatím to beze mě nedá.
Větu, že vím, že je pro něj něco dobré, jsem v daném kontextu nepoužila snad nikdy.

Každý večer v posteli hledáme na daném dni to hezké. Často není hezké nic, protože sluníčko moc hřálo, až ho bolela hlava. Oběd snědl, ale nechutnal mu…

Tak ale to je zase opačný extrém, že vše musí zvládnout sám, ať jde do toho, že to zvládne… To na dítě vyvíjí celkem dost velký tlak.
Takže hezké věci každý den hledáte, to je podle mě moc dobře.
Musí to být fakt náročné :-(
Ještě mě napadá konzultace s psychologem. Taky jsem si jednou platila konzultaci (potřebovala jsem se tehdy ujistit, že to, jak určitou situaci s dítětem vnímám je ok a že můj přístup je ok).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.10.23 17:39
@pet p píše:
Tak ale to je zase opačný extrém, že vše musí zvládnout sám, ať jde do toho, že to zvládne… To na dítě vyvíjí celkem dost velký tlak.
Takže hezké věci každý den hledáte, to je podle mě moc dobře.
Musí to být fakt náročné :-(
Ještě mě napadá konzultace s psychologem. Taky jsem si jednou platila konzultaci (potřebovala jsem se tehdy ujistit, že to, jak určitou situaci s dítětem vnímám je ok a že můj přístup je ok).

My ho v tom vymachat necháme, se vším pomůžeme, ale aby to bylo jako u sousedů, kde dvanáctiletý kluk vyleze ven a řve „mámo, pití“, to nechci.
Na druhou stranu je i „rozmazlený“, protože svačinu mu dělám, pití taky…

• Citovat
  • Upravit
23966
9.10.23 17:49
@Anonymní píše:
My ho v tom vymachat necháme, se vším pomůžeme, ale aby to bylo jako u sousedů, kde dvanáctiletý kluk vyleze ven a řve „mámo, pití“, to nechci.
Na druhou stranu je i „rozmazlený“, protože svačinu mu dělám, pití taky…

Tak dělat svačiny rozmazlovaní není. Já kolikrát dělám i 14 leté a kolegyně dokonce dospělým dětem.
Mi přijde, že je pesimista. Prostě všechno je špatně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.10.23 22:56

Od Jarky

Tak tady čtu, jak je většina maminek evidentně v obraze a snaží se pomoci hodnocením, jak jsi špatná matka a máš nevychované děcko nebo dalšími za mě dost blbými radami.
Kdo to nemá podobné, nemůže tě pochopit.
Otázka nespokojenosti ditěte je hlubší věc a potřebuje důkladnější analýzu. Ale to není věcí takovéhoto diskuzního fóra.
Můžeš se zkusit obrátit na pedagožku Katku Královou z Nevýchovy, pokud jsi ve fázi, že s tím chceš od někoho pomoci?
Případně i na mě, ale nevím, jak se to tady dá řešit, abychom zde nekomunikovali osobní údaje jako kontakt na mail nebo telefon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.10.23 23:15

Od Jarky

I dobře myšlené rady se tu objevují, i pochopení a podobnost, ale je to opravdu potřeba řešit individuálně! Mnohdy se tu řeší věci, které jsou nějaké obecné řešení. Ale ono to bude mít konkrétní příčinu či příčiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí