Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky,
mám skoro 11 měsíční dceru. Diskusí o tom, jak uspávat dítě jsem přečetla spoustu, ale s tím my problém naštěstí nemáme. Moje malá je velmi a le opravdu velmi aktivní dítě, takže stačí pár minut posedět u postýlky, podrřet za ručky a je půlnoc. Problém nastává o něco později, protože se často budí. Někdy stačí dát vypadený dudlíček, jindy musím posedět. V noci jsem bohužel líná, nebo spíš pekelně unavená z celodenní honičky, že putuje ke mě do postele. Kolem 4. se začíná příšerně vrtět a jakoby vzbouzet, takže s ní bojuju, aby spala apsoň do 6. A taky často v noci dost prdí. Nevím, jak to vyřešit. Jestli ji dát do svého pokoje, nebo čekat, že třeba někdy bude spinkat… Za 4 měsíce budeme mít další mimčo a ty noci mě docela děsí… Máte některá zkušenost? Plakat bych ji v postýlce nenechala, na to nemám srdce.
Díky za každou odpověď
Hanka
Ahoj Hani,
to jak kdybys popisovala našeho Jáju. Chodí spát kolem půl 8. Někdy spí docela pěkně ale více méňě je do půlnoci aspoň 3 krát vzhůru, a po půlnoci putuje ke mě do postele, protože na to nemám abych seděla jakou dobu u postýlky a čekala až usne
. i když teď dva dny spal až do rána v postýlce a stěhoval se ke mě už za světla (kolik bylo nevím) ale vysondovala jsem, že když spí odpol dýl, třeba že jde v 13 hod a spí aspoň do půl 3 - 3 hod., tak pak spí líp i v noci. Prostě čím víc je unavenej odpol a na večer než jde spát, tím víc se budí. Včera usnul odpol až ve 4 a spal do 6, večer šel před 10 do postýlky a spal do rána bez buzení
a až ráno se ke mě stěhoval. Taky mu místo čaje dávám jen vodu, a vypadá že se i míň budí kvůli flašce. No víc ti neporadím …
Mě ani nevadí že se vzbudí, dám dudla a zas spí, ale strašně mě drtilo, když jsem tam musela zůstat a čekat že zas usne, bo jak zaslechl že jdu pryč tak spustil … trvalo to asi měsíc a doufám že už se to nevrátí … a večerní usínání .. jé je, jak jsem hrdě hlásila že zaspívám popřeju dobrou noc a jdu pryč a on sám usne .. teď mu tam musím zůstat dokud neusne ![]()
holky taky to znám,akorát že malému vypadává cumlík a já lítát muho dávat do pusiny a tak jako ty Hani kolem jedné beru k so bě do postele bo se chci taky trošku prospat myslela jsem si že je to jenom u nás,ale jak vidím je nás víc a tak včera jsem mu dudlík vzala nesl to statečně a ani neplakal
,ale dudlem to není bo ho nemá a stzejně se budí a tak i dneska skončil u nás v posteli.
ale taky se mi zdá ,že líp spí když si před spaním schrupne
,ale řeší to jenom dobu kdy ho beru stejně je u nás podnájemník v naší posteli a manža už šílí ![]()
no nic radu nemám
ale snad nám někdo poradí
Jo jo, je to úplně stejné… Taky nevím, jestli nemá v ty 4 už hlad. Párkrát jsem zkusila jí dát flašku a do těch 6 spala bez vrtění, ale nevím, jestli ji na to zase zvykat, když ji nevyžaduje…
Jája od té doby co se odstavil (asi 6 - 7m) ji naposled vecer kasi,tj kolem 7 hod. a az ráno po 6 hod má mliko. Z pocatku mi teda vyslopal klidne 3 flasky caje, coz jsem mu vodou zredukovala na pul flasky
, ale nemyslim ze by meli hlad.
Ja bych mliko v ty 4 hodiny nedelala … si zvykne a zas pak budes mit problem navic. ![]()
Me ani tak to ze spi se mnou v posteli nevadi, jako spis to, ze tam treba vecer musim nekolikrat behat … jakmile se pak totiz ocitnu v posteli, tak ten sycak o tom moooc dobre vi, a nenecha se ukecat aby spinkal v postylce.
A v kolik ti mala chodi vecer spat? Nebo jestli ji ted uz nebudi rano svetlo …