Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti s častým utz vyšetřením v prvním trimestru. Nyni jsem 8+5tt a muj dr. me zve kazdy tyden na utz, jelikoz jsem po zt, tak si to chce ohlídat. Myslíte,že to není škodlivé? Zitra pujdu uz poctvrte…
Taky sem na začátku chodila každý týden na UZ a pak po dvou týdnech.Jsem na rizikovým,moje doktorka mi vždy dělá ultrazvuk,když přijdu jestli je vše o.k.
Ale moje kolegyně měla za těhu jen 3 UZ jeden na začátku,pak ve 20 tt a ve 30tt protože,myslím,že i pojišťovna hradí jen 2 UZ za těhu
záleží na pečlivosti každýho doktora
co jsem si přečetla a pozjišťovala, tak by to škodlivé být nemělo, ultrazvuk není rentgen…a já bych byla ráda, že si tě dr. takhle hlídá, to je supr, je spousta doktorů, který na to prdí, i když by neměli… ![]()
já jsem 31+5 samozřejmě,že ty dva velký UZ byly delší a podrobný,jinak na každé kontrole rychle mrkne jestli rosteme a na srdíčko
Samozřejmě,že jsem ráda, že prcka vždy vidím, ale samozřejmě červíček strachu ve mě hlodá. Ted´ mám ještě zánět moč. cest, měla jsem jedno zt, žádné mimi a zadařilo se nám docela za dlouho,tak jsem ze všeho vyplašená
.
@smiley1 píše:
Ahojky, chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti s častým utz vyšetřením v prvním trimestru. Nyni jsem 8+5tt a muj dr. me zve kazdy tyden na utz, jelikoz jsem po zt, tak si to chce ohlídat. Myslíte,že to není škodlivé? Zitra pujdu uz poctvrte…
Nejake vyzkumy o skodlivosti UTZ probehly (viz treba http://www.osel.cz/index.php?… ), cetla jsem, ze to muze zpusobovat autismus apod., ale nikdy to prokazany nebylo.
Myslim, ze tohle se zjisti treba za dvacet let. Ale to je fakt si ve vetsi mire nez jednou za tyden. ![]()
Ahoj buď ráda,můj dr i když jsem po ZT mi teď udělal ultrazvuk jen proto,že jsem mu řekla,že mě bolí břicho,na kontrolu jsem šla po měsíci a to mi dělal UTZ jen jednou,jsem ve 13tt,prý jestli je vše ok se dozvím na NT screeningu
![]()
Ahoj, synovi se ve dvou letech začala odlupovat sklovina, nikdo z rodiny problémy se zubama nikdy velký neměl,šestiletá dcera nemá žádný kaz,tak to taky zubařka svedla na utz v těhotenství,ale nevím,nemocnej nebyl,jen měl ve dvou měsících antibiotika,tak možná z nich,jinak je totál zdravý dítě........
JInak mně ho vyloženě úplně často nedělali,ale předtím jsem měla ZT,se synem jsem měla hematom,takže jsem i ležela v nemocnici,nějaký utz navíc jsem tedy samozřejmě měla,ale jen na začátku
Ja chodila na UTZ kazdy tyden, skodlive to neni, byla jsem po potratu rada, ze jsem mela peci a ze jsem vedela, ze je mala v poradku.
To jestli je to škodlivé nebo ne, těžko říct, moc studií zatím neprověhlo a kdo ví, co se ukáže časem. Na druhou stranu, malý se třeba vždy sondě snažil schovat, takže něco to asi dělat bude.
Nicméně mě osobně přijde UTZ takhle často naprosto zbytečný v takhle ranném těhotenství… ne že bych to chtěla přivolávat, ale pokud bude s mimčem něco v nepořádku, tak ke ZT dojde, i kdyby na něj koukal furt. Maximálně se člověk dozví o něco dříve, že se to stalo, ale jinak je to k ničemu.
Smiley neboj
Já taky chodila v prvním trimestru každých 14dní na utz a i později mi ho dr. dělal při každé návštěvě (co 3 týdny, pak 2 a na konci v poradně v Motole každý týden) - a prcek je naprosto v pořádku
Škodlivé to určitě není
A já byla zezačátku fakt ráda, když ještě nebyly pohyby, že jsem viděla srdíčko a můžu jít zase domů v klidu ![]()
Co som pocula rozhovor s neonatologom, tak sa preukazalo to, ze ultrazvuk posobi na miminko ako keby stalo pri reproduktore na diskoteke. A kedze babetko pocuje az od 22tt, tak by som si z toho az taku tazku hlavu nerobila. Samozrejme, skodit moze hocico, aj vela zeleneho caju … vsetko neustrazime, ale neboj - na 99% to neublizi ![]()
Mne prijde tak casty UZ naprosto zbytecny. V prvnim trimestru rozhodne. Predchozi ZT podle me neni duvod. Pokud nejaky problem je, ani casty UZ nepomuze. Je hezke miminko casto videt, ale k tomu UZ neslouzi a nic se nema prehanet… Mam uplne stejny nazor jako J.a.n.i1
Holky,děkuji vám, že jste mě uklidnily. Zítra se dr. na to ještě zeptám.