Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj
nevím kde bych začala..Jsem v 17tt a v lednu se mi narodí drobeček. Nebylo to nijak plánované, ale s manželem jsme moc rádi a těšíme se ![]()
Jelikož nemám v okolí nikoho, kdo by mi poradil, s kým bych se mohla pobavit, tak zkouším psát tady. Jde o to, že se cítím celkem nejistě a nepřipraveně. Plno lidí mi říká, že až se narodí, tak to příjde samo a budu vědět co a jak. Já bych se však chtěla, alespoň trochu připravit předem a některé věci je třeba mít nachystané dřív, nevím však kde začít.
Kdy, jaké, kolik a jak moc dopředu mám nakoupit oblečení. Podle čeho třeba vybírat kočárek, postýlku, vaničku a zase kdy to tak koupit. Co vše si načíst a na co se připravit, než se mimi narodí?
Nevím zatím si připadám jako hrozná budoucí mamča, si nevím rady a ještě ho nemám na světě ![]()
Neboj budeš pro svý mimi skvělá mamka
Tak celkem není nic proti ničemu si něco přečíst, knížek jsou mraky - ja dostala od kamarádky Velkou knihu o matce a dítěti (jestli chceš klidně zdarma prenecham) a byla jsem spokojená. Je tam i jaký oblečení nachystat a tak. Plus si najdi nějaký predporodni kurz, tam najdeš i další maminky z okolí. A zkus i tady na emiminu najít někoho z okolí☺ a gratuluju
Ále. Jaká hrozná budoucí mamča. Už to že máš obavy a přemýšlíš, co kdy pořídit… Moc víc teď dělat nejde, že jo ![]()
Sice nejsem zkušená mamča, ale třeba ti to taky k něčemu bude - my máme nakoupený nějaký oblečky, látkový plenky, v pondělí nám přijde postýlka, měla delší dodací dobu, ale objevila se na skladě o dva týdny dřív…
Na konci srpna budeme kupovat kočárek, aby byl v září už doma a mohli jsme být těch posledních pár týdnů v klidu… Vaničku chceme koupit nějakou ergonomickou, ale klidně si tady nechám poradit ![]()
@alilauter já si koupila celkem velkou knížku Moje dítě, ale zatím je v ní popisováno jak se mimčo vyvíjí a kdy jít na jakou prohlídku..To je sice fajn vědět, ale chtělo by to něco více
Pokud knihu už nevyužiješ, ráda bych si početla. Odkdy se třeba na ten předporodní kurz chodí? A nevíš jak je to s výběrem porodnice? Slyšela jsem něco, že je tam třeba se dopředu zaregistrovat
a děkujii
@Kamkam Takže rodiš někdy na přelomu září a října?
a kdy si tak začala nakupovat a řešit věci okolo?
Co vše budeš do výbavičky pro dítko potřebovat se dočteš na spoustě internetových stránkách, stačí zadat do vyhledávače. Případně bych se radila s nějakou kamarádkou, známou, co už dítě má. Určitě nějakou takovou znáš
Co se týče té přípravy a co si dopředu načíst. Připravit se stejně nemůžeš na všechno, to se bude odvíjet od konkrétních situací, až se prtě narodí. Já osobně k načtení doporučuju knížky od Evy Kiedroňové, „Rozvíjej se děťátko“ a „Něžná náruč rodičů“. A potom taky „AHA! RODIČOVSTVÍ“ od Laury Markham. Všechny tři mi moc pomohly
To, že jsi nejistá a nepřipravená je úplně normální, to je asi každá budoucí máma. Držím palce ![]()
@Bety88 Ahoj, já jsem v 16.tt, tak to budeme mít podobný termín
Máme tady uzavřenou skupinku TP zima 2018, tak se můžeš přidat mezi nás. Řešíme tam všechno od problémů v těhotenství až po nakupování a milion dalších věcí
Rády ti poradíme.
Knížku mám Návod na přežití pro bejby od Bukovského a je perfektní ![]()
V Praze se do porodnice registruje v 14+0 tt, jak jinde v cr netusim.
Zacal jsem nakupovat az po velkem utz a to stylem, 5 body vel. 50/56 a k tomu troje teolacky/dupacky a Jednu mikinku. K tomu fusak az do 3let veku ditete, maly je 28.1., zavinovacku, jednu osusku a zinku, odsavcku na vysavac, dva baliky plen vel. 1, molitanovou podlozku do vany na koupani. Krem na zadek, krem na telo, jeden dudlik, dva pary mini rukavicek a cepicku.
Nejsem ta nakupovaci matka a vse jsem vyuzila a nic mi nezustalo. Nedelam zadne extra zasoby dopredu ani nyni, a to ma syn uz pul roku. Jak zjistim, ze mi z neceho vyrusta, jdu a koupim dalsi obleceni.
Hracky jsem nekupovala zadne a dostal jich mraky, taky dostal hodne obleceni ve vetsich velikostech.
@Manhattan super, děkuji
přidám se a doufám, že se v některých dotazech tam najdu
Klid
Ja nevěděla vůbec nic, v porodnici se mi malá v noci poprvé pokadila a já jsem netušila jak ji přebalit
Kojeni mi nešlo, nakoupila jsem látkové plíny, že budu látkovat a nakonec jsem latkovala chvíli. Ono se to dopředu naplánovat nedá, hlavně u prvního dítěte. Nakup postýlku, matraci, kočárek, autosedačku, nosítko nebo šátek. Taky láhev a krabici mlíka, kdybys dopadla jako já. Oblečení kup tak 5-6 ks body, 5-6ks overálky, nějaké dupky, kalhoty. Miminko bude lednové, takže teplý fusak do kočárku, případně velkou zimní bundu na nošení miminka. Rukavičky, čepičku 2×. Ještě třeba 2 deky do kočárku a na doma. Jinak klasika hygiena - vaničku, dva balíky plenek do začátku, ubrousky, hřebínek. Pro sebe porodní vložky, síťkované kalhotky. Plno věcí stejně dokoupíš až za pochodu, až zjistíš, že to potřebuješ. Já většinu nakoupila tady na bazaru, dají se tu najít krásné věci
V Ikei taky mají super věci. Kdybys chtěla poradit nebo poklabosit, tak napiš
A hlavně se netrap, zvládneš to
Já byla úplný jelito a zvládla jsem to ![]()
@Jogrr děkuji moc za vyčerpávající odpověď
už si tedy začnu zjišťovat jak je to s registrací do porodnice, ať něco nepropásnu
a věcičky, které si mi napsala, si zapíšu a kouknu už po něčem. Taky nejsem žádná nákupní maniačka, ale chci mít vše připravené
@Kočičí duše Děkuji moc
napíšu ti zprávu, celkem se v tobě vidím a navíc taky vidím, že máš přezdívku kočičí duše, takže bys mohla být kočičky jako já. To je další věc, které se obávám..jak se bude mimčo snášet s kočkama ![]()
Klid, nestresuj se a tes se ma to co prijde. Dite ke krasny dar, ale zavatky jsou krusny, nez se nauci nejakemu rytmu ( spani atd) pak prdiky atd. Takze si uzivej ted spanek, hodne spi a vsehno hod za hlavu ![]()
Ja jsem mela postylku cca 100let starou repasovanou je jsem koupila novou matraci ( nepotrebujesz zadne hogo fogo, dite oceni dobre spani a ne to ze stalo a spoustu penez), chuvicku (mame to do patra, jinak bych je nepotrebovala hned), lahvicku ( ale staci jedna, treba ti pujde kojit, ja v ni davala fenykovy caj), 1× pleny cislo 1 a tak 2× plenky cislo 2 (nebo kestli budea latkovat tak zasobu latkovych ale do nemocnice si vem jednorazove), ale zase pozor na opruzeniny, nemuseji miminku sedet vsechny znacky, ja mela mix, kocarek ( na ten si dej dost casu na vyber a cti recenze, nektere jsou krasne ale vydrzi jen pul roku), nekdo satkuje, atd nekdo ne, to se da koupit do druheho dne. Autosedacku, par latkovych plen, cca 10 bodycek, nejakou mikcu, overalky na spani taky cca 10ks, ponozticky, cepicku dle pocasi, pak mozna bundicku nebo overalek na ven ( klidne vetsi nez pro nejmensi, dobre se ti tam bude davat) fusak a nejaky overal do autosedacky nemusis mit dalsi fusak primo do autosedacky, ja davala deku a stacilo to. Odsavacku hlenu, teplomer. Vic me nenapada…obleceni budes stejne dostavat od pribuznich a kamaradu. Ja zatim koupila obleceni tak za 2000 zbytek jsem dostala. A s lekarnou je dost casu a to ti poradu mudr. A ted me napadlo podle mista bydlis tyka se to hlavne prahy si sezen porodnici uz ted a detskou mudr. Taky jinak staci az okolo 7-8 mesice. Snad jsem ti poradila ale fakt na vse prijdes sama
@Bety88 Tak zaprve nestresuj
vsechno bude v pohode
. zkus si najit predporodni kurz (nektera pojistovna prispiva) nekde ve tvem okoli, seznamis se tam i s dalsima maminkama a nebudes v tom sama
ohledne kocarku, tak zalezi kam s nim budes chtit jezdit jestli po meste nebo na hory a podle toho vybrat. Vanicka ti staci obycejna, dobre je zvazit kvalitni matraci. Oblecky bych kupovala az kdyz budes vedet co to bude a nijak bych to nehrotila, ja jsem mela vagony obleceni a plno z toho jsem mimcu ani nestihla dat, rostou strasne rychle. V Praze se musis do porodnice registrovat, v ostrave treba nemusis, jinde netusim. Dobre je si shanet pediatra drive a ne na posledni chvili. ![]()
@Bety88 doporučuji shlédnout pár videi na youtube, spoustu maminek točí těhotenské deníky, videa o výbavičce atd. Samozřejmě, si to můžeš i přečíst, ale podle mě je lepší některé věci, postupy, přípravy vidět naživo ![]()