Celiakie a kojení

13335
2.4.11 10:51

Celiakie a kojení

Ahoj holky,
včera jsem byla u mudry a ta mi řekla, že z největší pravděpodobností trpím celiakii - měla jsem ji kdysi jako dítě diagnostikovanou, ale pak mi řekli, že jsem zdravá, což mi mudra včera vyvrátila, že kdysi si lékaři mysleli, že toto onemocnění lze vyléčit, jenže dneska se ví, že ne.
V pondělí mám jít na testy.
Pře 3měsícema se mi narodil krásný syn, ale co nás trápí, že když je jen na mém MM tak není schopen s ničím jiným bojovat - žloutenka, nachlazení, průjem. Když se toto dostaví - tak musím z jenoho UM denně nastartovat na 2-3 dávky UM. Lékaři to přisuzují krevní skupině a protilátkám - já mám 0- a Sebča 0+ po otci.
Má otázka je:

• Škodí mu moje mlíčko? Je to nejspíš celiakii nebo krevní skupinou?
  • Mám se pokoušet dál kojit? - Už jsem slyšela hodně názoru, že jdyž mu je po UM „líp“ že mám dávat jen UM. Jenže řeším finanční stránku. I když pro zdraví bobánka bych to udělala.
  • Jak velká je pravěpodobnost, že to zdědil?
  • Je možné, že se jim stane, protože si vesele jim „moučné“ výrobky?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
cher
2.4.11 10:59
nikita066 píše:
Ahoj holky,
včera jsem byla u mudry a ta mi řekla, že z největší pravděpodobností trpím celiakii - měla jsem ji kdysi jako dítě diagnostikovanou, ale pak mi řekli, že jsem zdravá, což mi mudra včera vyvrátila, že kdysi si lékaři mysleli, že toto onemocnění lze vyléčit, jenže dneska se ví, že ne.
V pondělí mám jít na testy.
Pře 3měsícema se mi narodil krásný syn, ale co nás trápí, že když je jen na mém MM tak není schopen s ničím jiným bojovat - žloutenka, nachlazení, průjem. Když se toto dostaví - tak musím z jenoho UM denně nastartovat na 2-3 dávky UM. Lékaři to přisuzují krevní skupině a protilátkám - já mám 0- a Sebča 0+ po otci.
Má otázka je:
  • Škodí mu moje mlíčko? Je to nejspíš celiakii nebo krevní skupinou?
  • Mám se pokoušet dál kojit? - Už jsem slyšela hodně názoru, že jdyž mu je po UM „líp“ že mám dávat jen UM. Jenže řeším finanční stránku. I když pro zdraví bobánka bych to udělala.
  • Jak velká je pravěpodobnost, že to zdědil?
  • Je možné, že se jim stane, protože si vesele jim „moučné“ výrobky?

To jsou ale otázky pro lékaře nebo aspoň tady do poradny, né pro laiky.

• Citovat
  • Upravit
13335
2.4.11 11:03

Samozdřejmně mám v plánu postoupit všechny testy a nechat otestovat i Sebastiana. Zajímalo mě, jestli nějaká maminka má s tímto zkušenost, přece jen do pondělka je moc hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
2.4.11 11:15

Ahoj, já mám celiakii taky. Od 1 do 5roků jsem dodržovala bezlepkovou dietu pak mi řekli, že nemusím, že už jeto dobré. Pak jsem měla angíny, záněty, no pořád nemocná, a od 15ti do 18ti let jsem lítala po vyšetřeních a byla jsem párkrát na gastroskopii a celiakie je opravdu celoživotní. Takže jsem už nějakých pár let opět na bezlepkové dietě, mám pryč krční mandle, moje tělo ty streptokokové infekce už neustálo. Dceři brala dětská v roce krev a protilátky neměla, ale není jisté, že ji nemá, každopádně lepku moc nesní, protože vařímebezlepkově, takže jí jen rohlíky atd. občas, ale problémy zatím nějaké nemá. Tak doufám, že to po mě nezdědila. Ted to diagnostikovali i mojí sestře v 18ti poprvé.Mě bylo řečeno, že se to dědí snad jen v 10% případů z matky na plod. Víc neporadím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
2.4.11 11:27

Tak já mám celiakii také, zjistili mi jí v mých 18ti letech, začala jsem mít problémy s imunitou, žádné zažívací. Mýmu taťkovi to zjistili pár let přede mnou v jeho skoro 40ti letech, kdy skoro umřel a léčili ho na slinivku :roll:
Moje malá byla testovaná i nic se neprokázalo, ale rovnou mi mudra řekla, že to neznamená že by to neměla, že se to může projevit až později, a že musí být průběžně během života testovaná, tak jednou za 2 roky.
Taky u nás vaříme převážně vše bezlepkově, takže normální jídlo jí ve školce + občas rohlík, koblížek..ale sní toho malé množství.
Tak jsem zvědavá jestli i malej (co se narodí) bude aspoň pro první roky také vpořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
2.4.11 11:30

Určitě bude důležité, abys začala držet tu bezlepkovou dietu a pak by i mlíčko mělo být upravené. Vzhledem k tomu, že to je minimálně na 3 měsíce než se změna projeví, tak je otázka, pokud by ten lepek vadil i malýmu, tak by bylo určitě lepší MM vysadit za UM, nebo minimálně malýho otestovat, ale myslím že tam fakt nemusí ještě být nic poznat, ono v tý krvi se to objeví třeba až z odstupem :nevim:
Teď to musí nějak rozseknout lékař. Držím palečky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
2.4.11 12:30

Hany a Ilko děkuju. A můžu se zeptat jak to zvládáte? Kde berete inspiraci k vaření? A jak finanční stránka, asi je to honě náročné že. Jsem samoživitelka a už teď se toho děsím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
2.4.11 13:37

ahoj tiez mam celiakii presne ako tebe mi v detstve povedali ze je vyliecena :-D pozeram ze tie nase pribehy s celiakii su tu ako cez kopirak :-))
pokial viem je mensia sanca ze to zdedi chlapec , dedi sa to viac v zenskej linii ;-)
nam brali protilatky a zatial nicolka protilatky nema ale je fakt ze tiez ma malo lepku asi , varim doma bezlepkovo aj pre manzela :wink:
u nas bol s kojenim problem , prisli mi na to ze som sa nevyliecila tiez nejak v troch mesiacoch nicolky , najlepsie asi ked sa poradis s nejakym lekraom ako postupovat u dietata, tych nazorov je viac, ak si z prahy odporucam doktora fuchsa, ten je podla mna velmi dobry detsky alergolog a imunolog, poradi asi najlepsie a aj moze maleho sledovat ;-)
kojenie je podla mna lepsie ako um ale ja som o mlieko prisla asi v styroch mesiacoch uplne, mala by si byt ale na bezlepkovej diete koli mlieku, co je ale zas nemozne ked ta cakaju testy na gastre.. patova situacia :nevim: :nevim:
a varim hodne podla receptov zo stranok ivako.cz alebo z receptov na mmb ;-)
postupne sa asi do toho dostanes a vsetky bezne jedla sa daju upravit na bezlepkove pomerne lahko a chutne ;-)))
ak chces pridaj sa k nam sem https://www.emimino.cz/…ankovani/46/
su tam skusene holky, a rozobera sa tam vsetko co k celiakii patri od potravin , receptov, po akcie s potravinami ;-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5842
1.5.14 06:03

Ahoj holky, moc vás prosím o radu, neboť začínám být značně zoufalá. Nevyspala jsem se, tím spíš ani dcera, snad od zavedení prikrmu. Malá ji lepek, ale mám pocit, že by mohla být alergická, či trpěla nesnášenlivosti na lepek. Prospívá ale pěkně, tak nevím, jestli me doktorka tímto neodbyde. V noci se malá budí klidně co půl hodiny pláčem, trápí ji prdiky, ráno se vykaka a přes den je celkem v pohodě…obtíže má hlavně v noci. Prujem nemá, spíše naopak, je to takové tužší(omlouvam se za popis). Má ekzém :( Když se narodila, nesměla jsem mléčný cukr, protože měla neskutečně bolesti bříška, ve čtyřech měsících se to ale upravilo, teď už piju mléko a kojim a dobré( píšu kvůli možné souvislostí). Ode dneska ji zkusím nedávat lepek a uvidíme, zda se to zlepší a obě se konečně vyspime…Otázka zní, pokud ji budu dávat bezlepkovou stravu a k tomu kojim, mužu já jíst lepek normálně? Nebo to přechází do mléka a měla bych se tomu tedy také vyhnout? Další otázka zní, pokud by to byla celiakie, za jak dlouho po vysazení lepku bude líp(tzn. vyspíme se?) Děkuji za názory a rady. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
1.5.14 07:59

@March7 ahoj já sama mám celiakii a ted budeme muset čekat jestli ji po mě nezdědila i dcera…ještě chci říct že každý člověk má příznaky úplně jiné… jak ty to tady popisuješ tak někdo to má naopak a někdo zase úplně něco jiného…mě zjistily celiakii až minulé léto… než se to úplně srovná u dospělých a dětích(starších) tak to může trvat až 2,5 roku mě to trvá zatím rok a už se to skoro úplně srovnalo, jak říkám každý je jiný ;) radši nekoj, něco jiného by bylo kdyby jsi měla celiakii ty… já kojím normálně :kytka: dcera má 3měsíce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
1.5.14 08:01

Jo a ještě je mi 24… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
1.5.14 08:33

@March7 Já moc nerozumím, píšeš že už piješ mléko a dobrý a na druhou stranu, že nespíte :nevim: Já bych zkusila na týden vysadit to mléko (u obou) a pak až lepek. Ten myslím stačí u dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5842
1.5.14 08:43

@Ainy mlíko už dobré, byla to jen intolerance na mléčný cukr (údajně nedozrálá střeva dcery). Od té doby je to v pořádku (Tehdy měla i hlen ve stolici, zelenou a totální prdíky, na které nic nezabíralo.) Psala jsem to tu jen pro jistotu, kdyby to náhodou mohlo souviset s tím, že jsme asi dva měsíce zpátky nasadili stravu s lepkem a od té doby se v noci malá neskutečně trápí s prdíky a vyrážkou. Ona mléko kravské zatím vůbec nemá, nedávno jsem jí začala dávat k snídani trochu jogurtu, ale ten jsem taky pro jistotu vysadila, už včera. K tomu kojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5842
1.5.14 08:46

@babymommy děkuji. Jak tedy zjišťují celiakii u takto malých dětí? Berou celou zkumavku krve, nebo jen píchnou do prstu? Ráda bych přeskočila obvoďačku a šla rovnou na alergologii, zítra tam zavolám, uvidím, zda potřebuji doporučení. Moje obvoďačka bere vše jako banalitu :nevim: Manžel je silný alergik snad na vše :zed: (vit. C atd), k tomu má atop. ekzém. Takže dispozice by tu byly :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
1.5.14 08:52
@March7 píše:
@Ainy mlíko už dobré, byla to jen intolerance na mléčný cukr (údajně nedozrálá střeva dcery). Od té doby je to v pořádku (Tehdy měla i hlen ve stolici, zelenou a totální prdíky, na které nic nezabíralo.) Psala jsem to tu jen pro jistotu, kdyby to náhodou mohlo souviset s tím, že jsme asi dva měsíce zpátky nasadili stravu s lepkem a od té doby se v noci malá neskutečně trápí s prdíky a vyrážkou. Ona mléko kravské zatím vůbec nemá, nedávno jsem jí začala dávat k snídani trochu jogurtu, ale ten jsem taky pro jistotu vysadila, už včera. K tomu kojím.

Ale to přece neznamená, že jí teď nevadí bílkovina kravského mléka :nevim: Ty projevy jsou různé a můžou se i měnit, hlavně to teda přechází i z MM. Krevní testy nejsou v tomto věku moc spolehlivé a dokonce i střeva mohou vypadat podobně při alergii na mléko a celiakií. Mám s tím nějakou zkušenost a každý gastroenterolog ti řekne jako první vysadit mléko. To snad není takový problém týden nejíst jogurty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová