Čerpání dovolené?

11530
29.8.12 14:59

Čerpání dovolené??

Zdravím vás všechny maminy, i přes to, že už je zde toto téma z kraje probrané bych se vás potřebovala selským rozumem zeptat, jak je to s čerpáním dovolené v práci před nástupem na MD. Jsem totiž na neschopence a vycházky a omezení už mě nebaví, nemluvě o tom, že bych chtěla mít i více času právě na zařizování věcí kolem miminka, které čekáme v prosince. A tak když mám 21 dní dovolené jsem dostala nápad, že bych se nechala v říjnu oschopnit a nastoupila právě na tuto dovolenou, která by mi skončila v listopadu a to bych potom plynule nastoupila na MD, což by vycházelo přesně 6 týdnů před porodem. Má otázka zní, zda.li to jde takto udělat, někde jsem slyšela, že to snad nejde, nebo že se vám tím krátí pak samotná mateřská, když si čerpáte dovolenou před MD :nevim: Nechci si ji od zaměstnavatele proplatit, on by mi ji neproplatil teď, ale nechám si až tu příští rok proplatit a to po MD až budu přecházet na RD.
Děkuji vám za odpovědi a vaše zkušenosti :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1902
29.8.12 15:11

@mamka snažilka Tak technicky to určitě jde, ale otázka je, jestli tě doktor uschopní, když budeš chtít. Počítám, že na neschopence jsi z nějakého důvodu… A druhá věc je, že zaměstnavatel ti dovolenou nemusí dát, když zrovna ty chceš. Ale to je samozřejmě individuální a na domluvě s tvým zaměstnavatelem. Já mám taky neschopenku a vycházky mi na zařizování věcí kolem mimča bohatě stačí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Švadlenka Madlenka
29.8.12 15:11

Nejsem znalec, ale myslím, že by to mělo jít. Leda by chtěl zaměstnavatel prudit, a dovolenou ti nedat, protože je to on, kdo rozhoduje o udělení dovolené. Co se týče vlivu dovolené na výšku mateřské, sazba za dovolenou je/bývá vyšší než běžná denní sazba, proto by ti měla čerpaná dovolená základ zvyšovat. Ale myslím, že vliv 21 čerpaných dnů na výšku mateřské bude marginální, jelikož se započítáva příjem posledních 12 měsíců ze kterých se odvádělo nemocenské pojištění.

• Citovat
  • Upravit
916
29.8.12 15:12

Já myslím že by to mělo jít. Pokud ti tedy zaměstnavatel umožní takové čerpání v kuse. Také si tím navýšíš denní vyměřovací základ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
29.8.12 15:29

Děkuji vám holky, já se ted zeptám doktora až tam půjdu. Nechal mě doma hlavně kvůli vztahům v práci, jsou tam lidi zlí a zlomyslní a nechtěli jsme to kvůli stresu pokoušet. Tak se zeptám doktora, zda mě uschopní a zároveň šéfa, zda mi to podepíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
29.8.12 15:32

Ještě k tomu vyměřovacímu základu, tam se doufám nezprůměruje výše nemocenské, ale roční příjem, který jsem v práci jako zaměstnaná dostávala. To znamená, že když marodím od března tak to vezmou od toho února a rok zpětně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2390
29.8.12 16:17

@mamka snažilka ahoj, řeším to samé a je to jak píšou holky. Pokud ti na to přištoupí zaměstnavatel a doktor, tak to jde. My jsme se teda nakonec rozhodli, že si tu dovolenou necháme raději proplatit ať je pak víc penízků. Sice mi to taky proplatí až s poslední mateřskou, ale ono se to pak bude určitě hodit :) Jinak co tak nějak vím k tomu výpočtu, tak berou poslední kalendářní rok a zprůměrují jen to, co jsi v něm odpracovala - tzn. pokud na MD nastoupíš v listopadu, tak od listopadu rok zpětně. Ale jistá si tím nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
29.8.12 16:36

@mamka snažilka byla jsem vera na mzdovce a mám stejný problém jen já na MD až v prosinci. Mám být na PN až do konce a na MD nastoupit normálně, v dubnu vybrat dovolenoua přijde mi plat zároveň za RD a za dovču cca 35 dní :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
29.8.12 16:45
@feésM píše:
@mamka snažilka ahoj, řeším to samé a je to jak píšou holky. Pokud ti na to přištoupí zaměstnavatel a doktor, tak to jde. My jsme se teda nakonec rozhodli, že si tu dovolenou necháme raději proplatit ať je pak víc penízků. Sice mi to taky proplatí až s poslední mateřskou, ale ono se to pak bude určitě hodit :) Jinak co tak nějak vím k tomu výpočtu, tak berou poslední kalendářní rok a zprůměrují jen to, co jsi v něm odpracovala - tzn. pokud na MD nastoupíš v listopadu, tak od listopadu rok zpětně. Ale jistá si tím nejsem.

A netušíš jak to dělají, když nastoupím na mateřskou v listopadu, ale od března jsem na neschopence? Mám strach jestli mi budou vypočítávat mateřskou z podpory a nebo jestli to vezmou od toho března zpětně, aby my to vypočetli z výplat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
29.8.12 16:46
@LN13 píše:
@mamka snažilka byla jsem vera na mzdovce a mám stejný problém jen já na MD až v prosinci. Mám být na PN až do konce a na MD nastoupit normálně, v dubnu vybrat dovolenoua přijde mi plat zároveň za RD a za dovču cca 35 dní :potlesk:

Já ted přemýšlím právě, že to udělám stejně jak tady píšete :think: nemůže mě zaměstnavatel o dovolenou okrást že ne, jako že by mi řekl, že mi propadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
29.8.12 17:23

@mamka snažilka mateřská se nevypočítává z neschopenky, budou brát rok zpětně od nástupu na mateřskou a dobu neschopenky z toho „odečtou“..dovolená ti nepropadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2390
29.8.12 17:27

@mamka snažilka přesně jak píše nela2. Pokud jsi od března na neschopence a na MD jdeš v listopadu, tak ti to vypočítají z listopadu a prosince 2011, a dál leden, únor 2012. Budeš mít ten průměr jakoby ze 4 měsíců co jsi v tom roce odpracovala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
29.8.12 17:29
@feésM píše:
@mamka snažilka přesně jak píše nela2. Pokud jsi od března na neschopence a na MD jdeš v listopadu, tak ti to vypočítají z listopadu a prosince 2011, a dál leden, únor 2012. Budeš mít ten průměr jakoby ze 4 měsíců co jsi v tom roce odpracovala :)

Aha, tak to moc děkuji, já myslela, že se to počítá za celých 12 odpracovaných měsíců.

Moc díky holky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2390
29.8.12 19:18

@mamka snažilka nemáš za co. Nejsem si tedy na 100% jistá, že to tak je ale už mi to tak vysvětlovalo víc lidí, tak snad je :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
30.8.12 12:15

Ahoj,

holky prosím vás, v roce 2010 jsem nastupovala na mateřskou, po ní jsem čerpala řádnou dovolenou, pak nástup na RD, kde jsem doposud. V listopadu 2012 mi končí tato RD a jsem těhu. Proto jsme už domluvená, že po skončení této RD nastoupím na necelé dva měsíce na neschopenku (jsem stále zaměstnaná na dobu neurčitou) a někdy začátkem ledna 2013 mám nástup na novou MD. A moje otázka - mám pro rok 2013 nárok na čerpání dovolené? :D Jestliže v roce 2013 budu od ledna na MD, splním tak podmínku, že musím mít min. 60 dní odpracováno, do těchto dní mateřská spadá, mám pak nárok opět na nástup/proplacení dovolené a poté až nástup na novou RD? Nebo už to nejde? :D :mrgreen:
díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital