Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A co tvoje dovolená, dovolená manžela, soukromá školka- tu budu řešit já. Máme to podobné. Pokud máš možnost aspoň měsíc školky navíc+ vaše dovolená, tak byste to dohromady dali, ne?
Jo, to jo. Já právě jsem včera tak přemýšlela, když si pořídíme teď druhé, tak nějak nástupem první dcery do školy mi končí rodičovská a pak to nastane. Moji dovolenou, dovolenou manžela, s tím počítáme, budeme se doma jen střídat, ale jinak to nepůjde.
Tak v první třídě už můžeš malou poslat na příměstský tábor. To vám vyřeší nějaký týden.
jinak zavidim ti tu měsíční školku o prázdninách. Tu mi tu nemáme, hlídací babičky taky moc nefungují. A tolik dovolený, aby pokryla i jarní, podzimní, velikonoční a vánoční prázdniny nemáme. Už teď mě to celkem stresuje a to kluk půjde do školky až za rok.
@lucenka Mě to taky právě začalo už až stresovat, protože to teda bude mazec.Pro ty školkové děti právě se dá něco i v okolí sehnat, ale ty malé školáky to je teda o doooost horší.
Tak nám se malý narodil letos v lednu, když byla dcera v první třídě, takže teď si prázdniny užíváme v klidu doma a na tři roky mám pokoj a potom se uvidí. Pokud nemít děti hned po sobě, tak je lepší počkat na tu první třídu. Ale je to jen můj názor.
@Venda04 píše:
Tak nám se malý narodil letos v lednu, když byla dcera v první třídě, takže teď si prázdniny užíváme v klidu doma a na tři roky mám pokoj a potom se uvidí. Pokud nemít děti hned po sobě, tak je lepší počkat na tu první třídu. Ale je to jen můj názor.
Díky za reakci, já jsem děti brzy po sobě nechtěla. Vyhovuje mi to, že se můžu plně věnovat jen dceři a víc si to tak nějak užívat. Tak právě přemýšlím jak trochu předběžně naplánovat to druhé.
@Anonymní píše:
@lucenka Mě to taky právě začalo už až stresovat, protože to teda bude mazec.Pro ty školkové děti právě se dá něco i v okolí sehnat, ale ty malé školáky to je teda o doooost horší.
tak u nás právě pro školkový v okolí na prázdniny nic není. Holt nevýhoda vesnice. A v okolních městech neumístí ani v létě všechny děti. Ale druhý dítě plánuju až půjde kluk do školy, abych si jí s ním mohla užívat ![]()
Já to mam podobně..ale i když jsme dva s mužem..tak máme jen dohromady 2měs dovolenou ale prázdiny ve školce a škole jsou taky na vánoce velikonoce podzim jaro..atd..hrůza..
taky přemejšlim, že si druhý pořídim tak abych byla doma a malej mohl nastoupit do školy..jinak si to nedokážu představit ![]()
No, případně může jet školák na tábor, to taky řeší cca 3 týdny… akorát tedy mě osobně přijde, že problém akorát oddálíš, jak to budeš řešit, až půjde do školy ten mladší?
@j.a.n.i1 píše:
No, případně může jet školák na tábor, to taky řeší cca 3 týdny… akorát tedy mě osobně přijde, že problém akorát oddálíš, jak to budeš řešit, až půjde do školy ten mladší?
To kdybych věděla! Nevím jak to budu řešit zatím ani teď, proto mě zajímají názory ostatních maminek, které se musí spolehnout s manželem jen sami na sebe. Ono je to hodně těžký, mám kamarádky s plně fungujícíma rodinama, ony prostě vůbec nemusí tolik přemýšlet, ví, že se můžou obrátit na někoho.
Podle me je to oddalovani problemu, nevim. splacnout to hold vasi dovolenou, taborama, kamaradkou, soukromou skolkou, pani na hlidani(nemas v rodine sourozence, netere atd kdo by za slusny peniz pomohl, pohlidal?).zalezi taky na vasich prijmech, ale pokud planujete druhy, snad zazemi je. vyuzila bych toho, pak si az vam to klapne poridila druhe a s tim budes doma, takze pro starsi prazdniny vyresene, co pak dal bych zatim neresila. treba se tvoje mamka umoudri a pochopi jak ma skvely vnoucata! treba napisou holky jak to uvladaji i bez chlapa, protoze sama fakt netusim jak je to narocne, u nas prarodice z obou stran finguji.(drzim palce at se reseni v budoucnu najde:-))
Tak pak už leda ty tábory
já na ně jako dítě jezdila hned od první třídy a musím říct, že ráda
Dokonce někdy na 2 za prázdniny, to tedy už jako o něco starší… takže u nás to bylo 3 týdny jeden tábor, pár dní doma, 14 dní dovolená s rodiči, pár dní doma, další 3 týdny tábor… a byl konec prázdnin.
Já se taky přimlouvám za tábory. NAvíc od první třídy už může chodit na nějaký kroužek, který má potom taky buď tábor, soustředění. Já chodila do skauta.Na prvním táboře jsem byla v pěti letech.NA jarní prázdniny jsem jezdívala na příměstký tábor na lyže nebo potom se skautem.Je plno příměstských táborů, kdy má dítě ráno sraz jdou na bazén, výlet…a večer se vrátí tak jak ze školní družiny.
Oddálením druhého prcka stejně nic nevyřeší, protože to samé budeš řešit u toho mladšího.
V největší krizi se dá najít chůva nebo slečna, která bude brát děti do zoo, na výlet…
Ahojte maminky,
taky toto už zvažuji, mám syny 19 a 3,5 roku, takže ten malý je teď ve školce, netuším, jak to bude mít školka, do které se SNAD dostaneme na další školní rok, teď je v soukromé a už to finančně zvládám z posledních sil. Ale i kdyby snad se do státní dostal, a i kdyby měla nějaký prázdninový provoz, stejně to není žádný med a celé prázdniny to neřeší, nebudu rozepisovat, proč s dlouhou dovolenou a manželem a babičkami atd. nemůžu počítat, o to tu nejde. A je nás takových víc, což se zamyslet nad tím, zda bychom se nemohli zkusit začít pro začátek potkávat, a pokud by to nějak zafungovalo, tak založily jakousi svépomocnou skupinku, *„já pohlídám týden dítě s tím svým prckem tobě a pak zase ty mně“*****
Jsme z Plzně, máme domek se zahradou, a tak si myslím, že by u nás podobně starému chlapečkovi nebo holčičce nebylo špatně, mám děti moc ráda, což by ostatně určitě bylo zřejmé při vzájemném navštěvování, mohly bychom strávit třeba i víkend někde v kempu, prostě abychom se mohly poznat a začít si do té míry důvěřovat. Zdá se to skoro nedosažitelné, ale možné to je, a navíc společně prožitý čas by mohl obohatit nás i naše děti. Spolu se toho dá i mnohem víc podniknout, výtvarné aktivity, poznávání,… co si myslíte, Plzeňandy? Mějte se fajn!
Chtěla bych se zeptat maminek v „praxi“ školáků a školkových dětí. Mám zatím jedno dítě, půjde do školky, já do práce. Začala jsem dost přemýšlet jak řešit prázdniny. Babičky na prázdniny nemáme, tchýně je už v letech a má velké zdravotní problémy a moje mamka nemá zájem. Je to pro ni starost, už teď si dceru nevezme ani na odpoledne. Zároveň trochu řeším, kdy si pořídit druhé dítě. Školka funguje aspoň měsíc o prázdninách u nás, ale pak se školou teda opravdu nevím. Myslíte si, že z praktického hlediska pomůže, když jde dítě do školy a jste zároveň ty první roky ve škole doma na rodičovské? Chtěla jsem dřív děti po sobě, ale z tohoto důvodu pořád přemýšlím, jestli to neoddálit. Neřeším to, jestli jsou děti věkově blízko nebo daleko od sebe, na to mám svůj názor, že jde spíš než o věk o povahu dětí jak si budou a nebudou rozumět. Jde mi o tu praktickou věc hlavně díky prazdninám.