Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky ![]()
Chtěla bych poprosit o radu. Mám 8-mi měsíční dceru a objevily se u ní z ničeho nic červené flíčky, které jsou na dotek hrubší, vysušená. Nejdříve to bylo v okolí pusinky, teď už to má i na nožičce na nártu, malý flíček na stehýnku, v záhybu nožičky a ručičce. Když jsem se na to ptala doktorky, tak mi řekla, že se jedná nejspíš o nějaký typ lišeje a že je to od toho, jak malá slintá a pak má na tom položenou hlavičku. Měla jsem to mazat jelením lujem, ale vidím, že to nepomáhá a spíše se nám to zvětšuje a rozšiřuje. Zkoušela jsem mazat olejíčkem, lenienskou mastí, sudocreamem, zkoušela jsem i mýdlo od Biodermy, ale nic z toho nepomohlo. Máme jít v pátek na běžnou kontrolu k doktorce, tak uvidíme, co nám na to poví. Do té doby bych ale chtěla ještě něco zkusit a pomoc, tak se na vás obracím s prosbou, jestli s tím některá z vás nemáte zkušenost.
Předem moc děkuji za jakoukoliv radu.
S pozdravem,
Klára
@Kleris123 ahoj, dle toho co popisujes me to pripada jak ekzemek
nam ted hodne pomaha masticka z lekarny CutisHelp mimi - promazavam rano a vecer a kuze je lepsi
Mě přijde, že je to atopák, projevuje se suchými místy s drsnou kuží, s ním je těžký boj, já malýho promazávám pořád a stejně se vždycky osype, zkus otírat černým čajem ty místa, vysušuje, nezkoušela jsi ted novou potravinu? něco to spustilo, doktorka Vás měla poslat na kožní
@Kleris123 kamaradcin syn mel taky takovy vysuseny ekzem, chraptil a byl casto hodne zahleneny, vyklubalo se z toho alergie na mleko. ![]()
Děkuji, přečetla jsem si o tom a zkusím se optat v lékárně, jestli to mají..
Jinak jsem ještě zapomněla napsat, že dcera se neškrábe, nesvědí to, a ani nemá teploty.. Když spinká na bříšku je to horší, mnohem červenější.. Akorát nevím, jak je možné, že se to objevuje po celém těle, pokud by to mělo být do slinění ![]()
@Kleris123 atopák svědí, ale nějaký ekzém to bude a ze slinění by to měla jen okolo pusinky, je to divný, šla bych na kožní, tam budou vědet co to je
@Kleris123 od slineni to fakt nebude. fajn ze si to neskrabe
hlavne ji to zacni necim promazat at se to nerozjede. jeste dobra masticka pro atopiky je Exomega, ale musis vyzkouset co ji vic sedne. u nas se vic osvedcil ten Cutis help mimi
jo a jeste by urcite mela mit vsechny materialy v obleceni a v postylce pouze z bavlny
Dcera to ma taky, asi od pul roku, na tvarickach a hrbetech rukou, nesvedi ji to, chvili je to horsi, chvili lepsi, pomaha mast Lipobase, kdyz mazu poctive 3-4× denne, tak to zmizi, ale jak pak prestanu, tak je to behem par dni zpatky
podle doktorky je velka sance, ze z toho vyroste, ted ji bude 11mesicu
Meli jsme obdobny problem. U nas dr. tvrdila pokazde neco jineho. Ekzem, plisen, alergie a nakonec kozar rekl, ze je to lisej.
dostali jsme ale nejakou namichanou mast a Excipal a zmizelo to ![]()
Naše malá má zřejmě něco podobného, také jí to nesvědí. Ale má to hlavně u pusinky a trochu pod krčkem, takže možná to má z toho jak slintá a občas si ublinkne. Nám pomáhá krém od sebamedu, mám ho ještě z porodnice.
Maminky, ještě jednou moc děkuji za rady.
Abych odpověděla na vše, tak do stravy jsem nic nového nepřidávala.. Malá baští příkrmy od Hami, a pije mlíčko Sunar Nutradefense, ten má od mala. Ovocné příkrmy mi jíst nechce, nechutnají jí.
Oblečení i vše v postýlce je z bavlny.. Ještě pro jistotu zkontroluji.
Do bazénu nechodíme. Sebamed jsem také zkoušela a nic.. ![]()
Zkusím koupit v lékárně nějakou Vámi uvedenou mast a uvidíme, co nám ještě v pátek poví doktorka..
@Kleris123 Ahoj, malej to měl taky. Koupila jsem v lékárně Dětskou konopnou mast Mimi Cutis Help ekzém a je to pryč.
Ahoj holky. chtěla bych se přidat a zeptat se kdo máte zkušenosti. Mám skoro šestiměsíčního prcka a na tvářičce se mu před dvěma dny z ničeho nic objevil malinkatý červený flíček asi centimetrový. Není nijak hrubý ani vysušený, (odřený taky není
) ale zdá se mi to jakoby že je to něco pod kůžičkou, nevíte co by to mohlo být, případně nějaké opatření?? Děkuji moc moc!! ![]()
Zdravím maminky, nám nakonec doktorka napsala mastičku Locoid, je to krém už s kortikoidy, z čehož jsem nebyla nadšená, ale namazala jsem to dcerce jednou a bylo to pryč. Od té doby používám při koupání mycí krém od Biodermy Atoderm Creme Lavante na citlivou pokožku a jsme bez problémů. Po koupání promažu ještě dětským klasickým olejíčkem.. ![]()