Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, vsimla jsem si, ze mi moje lekarka pri kontrole v 24.tt zapsala do prukazky CS 1. Vzhledem k tomu, ze nic nerekla, predpokladam, ze je to normalni, ale presto by me zajimalo, kdy a jak se ma CS (zejmena) v druhe pulce tehotenstvi zvysovat, kdy je duvod k obavam a jake jsou Vase zkusenosti. Chapu, ze je to asi dost individualni, ale zajimaly by me i ty „tabulkove“ hodnoty. Dekuju! Hanka
CS 1 je ve 24tt moc dobrý skóre
Znamená to, že se neotvíráš a mimčo se správně drží tam, kde má. No a já při prvním porodu měla CS 1 i v porodnici p 12 hodinách porodních bolestí a stahů po 3 minutách. To už tak primový fakt nebylo… No a při CS 10, to už mimčo leze ven ![]()
Makýš
Ahoj Hani ![]()
Zatím buď v klidu. CS 1 je v pohodě.
Jsem teď 27t+4 a mám 3cm. Moje kamarádka , která je v tom samém týdnu jako já má 5cm. Bylo nám vysvětleno,že pokud nedochází ke zkracování čípku,ale JEN k otevírání-i když to není úplné otevírání,protože ten čípek se nezkracuje,ale má tvar nálevky,která je vespod 3cm a nakoře je uzavřená-tak je toještě dobrý. Jen nesmíš nic nosit,nebo zdvihat a dělat namáhavé věci. Nevím jestli ti tvrdne břicho,ale u mě to s tím souvisí. Od 20t mám problémy s tvrdnutím břicha a u toho se může otvírat i ten čípek. Mám polehávat a nic nedělat,aby se k tomu nezačal zkracovat čípek. Tak asi tak. Zítra jdu na kontrolu, doufám že to nebude horší. ![]()
CS znamená obodování stavu čípku, ne cm na kolik jsi otevřená… Značí, že se čípek vyhlazuje, ne otvírá…
Takže není to tak, že při CS10 se rodí, to je mylný…
Já měla CS7 v den porodu a otevřená jsem byla na dva prsty. Kontrakcemi jsem se dostala až na těch 10cm a šla tlačit ![]()
Stav CS1 je dobrý. Značí, že se začíná mimi tlačit dolů, tím jak těžkne, ale ještě se vůbec nic neděje…
Krásný zbytek těhotenství.
Mirka
Ahoj,
cervix skóre naznačuje stav zralosti (nezralosti) děložního hrdla. Můžeš být úplně v klidu, já měla CS 1 asi ve stejné době jako Ty, pomalinku mi měkl děložní čípek. Pak mi to pomalinku vylezlo na 4 (myslím že na konci 7. měsíce, ale nejsem si už jistá, průkazku mi po porodu samozřejmě sebrali). Je fakt, že miminko občas trochu víc tlačilo na spodek, ale udržovala jsem se fyzicky spíš v klidu (myslím tím, že jsem nějak přehnaně necvičila a nelezla po oknech, a taky jsem musela dávat pozor na drncavé silnice při cestování autem). Týden před porodem, tedy v 39. týdnu, jsem měla CS na 5. Ve 40. týdnu mi praskla plodová voda, přesto mi na příjmu v porodnici řekli, že mám hrdlo úplně nezralé, že ho mám až někde vzadu (má být vepředu) a museli mi vyvolat kontrakce tabletou prostin. Nakonec mi to hrdlo dozrálo
dokonce jen za 8 hodin, otevřela jsem se krásně, porodila jsem v pohodě a vše bylo O.K.
Přeji pohodový zbytek těhotenství a nádherné miminko
Jo, ještě dodatek - co to vlastně je, to CS - je to souhrnná hodnota - stav děložního hrdla: zkrácení čípku, tuhost čípku (konzistence - tzn. že buď třeba měkne nebo ne), pak poloha hrdla- jestli je vepředu nebo vzadu (čím víc dopředu, tím zralejší, laicky řečeno - gynekolog při jeho vyšetřování nemusí šátrat tak daleko), a to otvírání - to je teda jen to, co si pamatuju, možná tam bylo ještě něco. Já měla ještě starou průkazku (ač jsem rodila před půl rokem, ale doktorce snad ty staré průkazky zbyly nebo co), a tam bylo všechno rozepsané, byly tam naznačené i ty kritické hodnoty. Jak to je v nových, to nevím. Já byla vždy malinko pozadu za kritickou hodnotou, ale dávala jsem si pozor na námahu, už jsem se jenom válela před televizí a četla nebo pletla mimi-svetříky. Je fakt, že jsem jeden týden musela doma ležet se zadnicí podloženou polštářem, prý aby miminko neslézalo dolů do pánve a zbytečně na to hrdlo netlačilo a nenamáhalo ho.
Kdyby to bylo hodně kritické, pošlou vás do nemocnice na cerkláž (stáhnou hrdlo takovým kroužkem) a nebo na udržování.
papa a ať jsou vaše těhu pohodová
Ahoj,
já jsem ve 31.tt. a mám celou dobu CS 0. To je normální, ne? Jak vás čtu, že jste měli různé hodnoty a bylo to v pohodě… Kdy by mělo být něco jiného než 0?
Díky Alenka
Ahojky holky,
nevíte někdo, jak to s hodnotami CS bude, když mám plastiku čípku? Probíhá i po konizaci vše „normálně“? Nějak jsem se Dr. zapoměla zeptat
. Díky za odpověď, pokud o tom něco víte
Pajda 15tt
Jsem ve 33.týdnu a mám CS4. Doktor mi nařídil ležet a nic nedělat. Prý by bylo dobré udržet mimčo do 36.týdne. Znamená to,že můžu porodit dříve? Nemáte s tím někdo zkušenost? Termín mám 2.9.2005
Ahojky,
na těhotenským kurzu nám řekli že čím je ta hodnota větší, tím je větší riziko předčasného porodu. Takže kdo má CS 0. Tak je to úplně skvělé protože může dělat co chce ( ne skákat), a nemusí dávat tolik pozor.
Toď vše do dalšího kurzu jdu až 12.9. a budeme diskutovat o první době porodní a porodu. TP mám až 6.11.
Achesa a Ferdík 24tt
P.S. já mám CS 0 tak je to v poho ![]()
Pro Anonymní: porodit dřív vůbec nemusíš, mně se to CS taky zvedalo, a takhle jsem ležela doma jeden týden, pak jsem chvíli běhala po světě, za nějakou dobu jsem zase musela pár dní ležet… CS 4 ve 33. týdnu není žádná tragedie, pokud se budeš udržovat v klidu (fyzicky - nemyj okna, nedělej těhotenské cvičení, nepodnikej nějaké dlouhé túry, nedrncej v autě atd.), tak to neznamená, že bys musela porodit dřív. Já jsem rodila normálně ve 40. týdnu, v pohodě. čauky
Holky,
já mám v 30+4tt CS 4. Mám doporučený klidový režim. Myslíte, že je to hodně špatné?
díky Gaabina
Zdravím všechny maminy- já měla CS 4 ve 29 týdnu těhotenství. Ve 37 týdnu už CS 8. Říkali mi že mám ležet odpočívat a nic nedělat. Což jsem dodržovala až do 37 ukončeného týdne. Teď už jsem 39+4, dělám úplně všechno celou dobu a pořád se nic neděje. Já myslela že když se začnu pohybovat mimčo vyletí ven rychlostí blesku, ale neděje se nic. 14.11. mám termín tak si říkám, že už by se to mohlo rozběhnout!!!!!
Ale určitěkomu se děložní krček zkracuje měl by dbát rady lékaře a být fakt v klídku aby bylo miminko hezky pěkně dopečené. Držím pěsti!!! ![]()
ahojte,
ked sme pri tom, ja som 24tt+2 a uz dlhsiu dobu mi je zvlastne, ze ma moj gynekolog od zaciatku mojho tehotenstva ani raz klasicky nevysetroval. robil mi 4×UTZ (na zaciatku 2 x vnutorne, potom 2× vonkajsie cez brusko) a to je vsetko.
myslite, ze to je normalne ? teda, nie ze by mi to vysetrenie nejak chybalo
, ale predsa len snad je z casu na cas potrebne, nie ?
Jsem dneska po kontrole, čekám dvojčátka. Mám CS1, neotvírám se, jen se mi malinko zkrátil čípek. Dostala jsem Utrogestan vaginálně 2 tob. a zákaz sexu, žádná přehnaná fizická námaha. Máte s tím zkušenosti?
Děkuju ![]()