Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Elis56 píše:
Dobrý den, máme dceru ve věku pěti let s každý den jí musím přemlouvat, aby si vlásky nechala učesat. Vždy je scéna, ve svém okolí nikoho nemám v podobné situaci a sama se česat nechce. Měl nebo má někdo podobný problém?
Tohle dělávala moje autistická dcera, Aspergerka s vyšším IQ. Už je mnohem starší, než ta tvoje. Tím samozřejmě netvrdím, že máš doma dítě s autismem. Kup kvalitní rozčesávací sprej, ne žádný drogerkový šmejd a uvidíš, že bude rychle po problému. U nás se to usadilo věkem.
Ano, řešila jsem s dcerou když byla asi o půl roku mladší než teď tvoje. Prostě jsem oznámila, že nebude do školky chodit jak rorejs a že jí teda vezmu tatínkovým strojkem na ježka a česat se nebude muset. Zabralo to, od té doby se češe sama každé ráno (je jí 6,5, rozčeše se, copy dělám já).
Ptala ses jí, proč se čekat nechce? Tahá ji to? Kup kondicionér. Škrábe ji to? Buď opatrnější. Nebaví ji to? Dělejte to třeba u ranní pohádky, zpivejte si u toho apod. Chce nosit rozpuštěné? Musí mít adekvátní střih. Když znáš důvod, můžeš to vyřešit. Pokud by důvod byl „protože prostě nechci“, tak ostříhat. Malý holčičky nemusí nutně mít dlouhý vlasy. Nějaký kratší mikádo nebo bob jsou taky slušivé a práce s tím moc není. Pokud chce být dlouhovlasa princezna, musí se holt česat.
Pětiletá dcera dělá mnohem menší scénky, ale pokaždé na to reaguji slovy: „Dobře, tak to chceš ostříhat?“ to nechce, takže je vyřešeno. Neznám dítě, které by se česalo rádo.
Cesani asi nebavi zadne dite. Cuchaji se ji vlasy? Co pouzivas za sampon, kondicionar a hreben? Pokud se nechce cesat, tak ji muzes rict, ze ji ostrihas nakratko. ![]()
Dcera nesnasi cesani vlasu, jsou ji tri, od narozeni ma spoustu vlasu…nesnasi cesani, myti, foukani a pri prvnim strihani jsem ji musela objimat celou dobu…pomaha udrzovat delku max k lopatkam a v dm maji sprej pro rozcesavani a s tim je to mnohem snazsi..nevim, jestli je to „drogerkovy smejd“, mozna jo, ale funguje dobre..
Já si myslím že jí to tahá.
Jako dítě jsem to taky nesnášela. Nejvíc mi vadil takový ten klasický hřeben, kartáč docela šel nebo jako nevadilo mi tolik. Zkus koupit Tangle Teezer. Tím to netahá nebo alespoň ne tolik. Jinak já si myslím že to prostě přejde s věkem. A pokud ne tak prostě ostříhat.
Však to není povinnost že holčička musí mít prostě dlouhé vlasy
Nebo mě ještě napadlo když se nechce nechat česat od tebe co kdyby to tedy zkusila sama? Rozčesat se kartáčem plus nějaký jednoduchý culík si myslím že by už tak nějak zvládla ale každé dítě je samozřejmě jiné ![]()
Příspěvek upraven 18.04.22 v 09:26
@Wani píše:
Cesani asi nebavi zadne dite. Cuchaji se ji vlasy? Co pouzivas za sampon, kondicionar a hreben? Pokud se nechce cesat, tak ji muzes rict, ze ji ostrihas nakratko.
Používáme značku Weleda, hřebenů máme víc. ![]()
@Elis56 píše:
Používáme značku Weleda, hřebenů máme víc.
Weleda je v pohode, zkus jeste koupit sprej na rozcesavani vlasu. Nejlepsi hreben je Tangle Teezer, pouzivame jabi dcera. Ale kup original, ne napodobeninu.
Dcera taky špačkovala. Jednou jsem ji nechala jít do školky rozcuchanou a poprosila její milovanou paní učitelku, ať se jí zeptá co se jí to stalo s těma krásnýma vláskama co měla včera.
To na dost dlouho pomohlo.
Teď se jí místo dohadování, když s tím občas vyrukuje oznámím, že to chápu, že se česat nemusí, ale ty vlasy teda ostříháme.
Většinou se pak učeše sama ![]()
@Melodie91 píše:
Dcera nesnasi cesani vlasu, jsou ji tri, od narozeni ma spoustu vlasu…nesnasi cesani, myti, foukani a pri prvnim strihani jsem ji musela objimat celou dobu…pomaha udrzovat delku max k lopatkam a v dm maji sprej pro rozcesavani a s tim je to mnohem snazsi..nevim, jestli je to „drogerkovy smejd“, mozna jo, ale funguje dobre..
Z DMka jsem zkoušela spreje dva, oba letěly. Nám se osvědčil kondicionér ve spreji Urtekram Calendula a kdysi rozčesávací sprej pro děti Klorane. Starší řada, která se už nevyrábí. Pak kartáč z kančích štětin. Dcera má vlasy pod zadek.
@Wani píše:
Weleda je v pohode, zkus jeste koupit sprej na rozcesavani vlasu. Nejlepsi hreben je Tangle Teezer, pouzivame jabi dcera. Ale kup original, ne napodobeninu.
Tangle Teezer mám originální a žádná sláva. Vlasy mám extrémně dlouhé.
@LindenSkyHope píše:
Tangle Teezer mám originální a žádná sláva. Vlasy mám extrémně dlouhé.
No vidis, pro me a moje vlasy je to nejlepsi hreben.
@Wani píše:
No vidis, pro me a moje vlasy je to nejlepsi hreben.
Vždyť jo a je to tak naprosto v pořádku. Každý si musí sám najít produkty, které mu budou vyhovovat.
Dobrý den, máme dceru ve věku pěti let s každý den jí musím přemlouvat, aby si vlásky nechala učesat. Vždy je scéna, ve svém okolí nikoho nemám v podobné situaci a sama se česat nechce. Měl nebo má někdo podobný problém?