Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kralikcek píše:
jako koren slova neni jednoduchy…a ja treba ani nevedela,ze se ruč a ruk změkčují..to by mě zajímalo,co dalšího se změkčuje?Koukám ,že budu mít základku ještě jednou s svými dětmi![]()
k-č
ch-š ž-š
Snad nebude vadit, ze obnovim diskusi s podobnym nazvem. Mam takovy nemily postreh - ucitelky i druzinarky, pripadne i reditelka skoly obcas pisi e-maily rodicum a malokdy se to obejde bez pravopisnych chyb. Vsichni jsou to pedagogove, hodnoti deti, maji VS a napisi hruzy typu „do 5ti hodin“, „deti se dnes ucili“, „mohli by jste poslat“ „naschledanou“… Opravdu des a hruza. Nikdo neni neomylny, ale prijde mi to jako velka ostuda, kdyz ucitelky nezvladaji zaklady cestiny. Nechci byt za prudicku a nevdecnici, asi by pani ucitelky koukaly, kdybych jim poslala vynatek z ceskeho pravopisu
Mam s tim problem i v praci, kolegove i nadrizeni sekaji hrubky do e-mailu… Jak to mate? Jste v pohode a tim, ze o cestinu nejde a kdo na to upozornuje, tak je blba krava
nebo aspon v te skole vam to taky prijde jako zacatek konce?
Taky mi vadí, co lidi dovedou napsat, ale neopravuji je, to mi nepřísluší. I když u učitelského sboru je to obzvlášť zarážející…
Zrovna dneska mi u jedné diskuse cukala ruka, co tam zakladatelka sekala (hned v názvu - holky jak jste se připravovali na porod, a pokračovalo to… ) ![]()
@Lotrinka Jo ja taky otacim oci vsloup a myslim si svoje, kdyz vidim v pracovnim emailu velkou hrubku… Nejlepsi je, kdyz se pod to podepise jeste nejaky Ing ![]()
@xstrasilka Prave… Internet snese vsechno. Respektuju, ze ja neumim narysovat dum nebo ridit vlak
, tak oni zas neumi cesky. Nebo nekdo proste jen nema zajem se ucit, nepovazuje to za dulezite a pak pise hrubky nekam do diskusi, to vse beru, ale ucitelky??? Jedna dokonce s doktoratem. ![]()
Take hrubky nesnáším. Tady na emiminu mě kolikrát přímo bolí oči. Bohužel se často objevují i v různých článcích, když se někdo živí psaním, pak by měl znát alespoň pravidla pravopisu…
Taky mi to vadí. Podobné chyby občas měli i vyučující na VŠ - v mailech i v prezentacích. Od té doby se nedivím, když podobnou chybu udělají „obyčejní“ učitelé na ZŠ.
@Lotrinka píše:
Snad nebude vadit, ze obnovim diskusi s podobnym nazvem. Mam takovy nemily postreh - ucitelky i druzinarky, pripadne i reditelka skoly obcas pisi e-maily rodicum a malokdy se to obejde bez pravopisnych chyb. Vsichni jsou to pedagogove, hodnoti deti, maji VS a napisi hruzy typu „do 5ti hodin“, „deti se dnes ucili“, „mohli by jste poslat“ „naschledanou“… Opravdu des a hruza. Nikdo neni neomylny, ale prijde mi to jako velka ostuda, kdyz ucitelky nezvladaji zaklady cestiny. Nechci byt za prudicku a nevdecnici, asi by pani ucitelky koukaly, kdybych jim poslala vynatek z ceskeho pravopisuMam s tim problem i v praci, kolegove i nadrizeni sekaji hrubky do e-mailu… Jak to mate? Jste v pohode a tim, ze o cestinu nejde a kdo na to upozornuje, tak je blba krava
JJ, přesně tak mi to přijde. U učitelů je to smutný, u redaktorů taky. Kdo už by měl umět psát, když ne oni.
Jenže i ten učitel může být dobrý na přírodovědné předměty a čeština mu 100% nejde. To je i můj případ. Neříkám, že je mi to jedno, ale i když se snažím, tak mi občas hrubka uteče. Vše si po sobě čtu, někdy i odvozuji, ale nejsem stroj a vím, že někdy se tam chyba objeví a není to z lenosti nechtít se učit.
Přijde mi to ostudné v jakékoliv oficiální komunikaci. Mám pochopení pro chyby v rychlosti (např. v té e-mailové pracovní komunikaci, i pokud učitelka rychle odpovídá, tak jí to může ulítnout), ale hodně mi vadí chyby tam, kde by se chvátat nemělo (např. články v novinách, oficiální pozvánky, déle připravované materiály pro rodiče apod.). A dost mi vadí chyby v knihách, naposledy chyba ve shodě podmětu s přísudkem v pohádkové knize českého autora z velkého vydavatelství.
@zrcadlo nedávno se někde objevilo, že měla učitelka chybu v zadání úkolu a když to dítě při přepisu opravilo, tak dostalo vynadáno, že to tam mělo být. To by se fakt stávat nemělo (ta výtka za opravu). A knihy jsou strašný poslední dobou, jak kdyby to nikdo nečetl před tiskem.
@Lotrinka píše:
@xstrasilka Prave… Internet snese vsechno. Respektuju, ze ja neumim narysovat dum nebo ridit vlak, tak oni zas neumi cesky. Nebo nekdo proste jen nema zajem se ucit, nepovazuje to za dulezite a pak pise hrubky nekam do diskusi, to vse beru, ale ucitelky??? Jedna dokonce s doktoratem.
Učitelka s doktorátem třeba z přírodních věd holt nemusí umět češtinu, klidně může být nějaká dys. Samozřejmě učitelka češtiny nebo prvného stupně, to je něco jiného.
Zrovna včera jsem si trochu aktualizovala články na webovkách a objevila v nadpisu (!) chybu typu děti pracovali. Myslela jsem, že mne omyje. Samozřejmě že umím shodu, ale holt jsem to neuhlídala. Mimochodem taky učitelka (bývalá) přírodních věd.
Nad chybama se max. pozastavím, žíly mi to netrhá. Vadilo by mi to jen u zmíněných aprobací. To že je někdo inženýr chemie, fakt neznamená, že musí umět češtinu ![]()
@Lotrinka píše:
Snad nebude vadit, ze obnovim diskusi s podobnym nazvem. Mam takovy nemily postreh - ucitelky i druzinarky, pripadne i reditelka skoly obcas pisi e-maily rodicum a malokdy se to obejde bez pravopisnych chyb. Vsichni jsou to pedagogove, hodnoti deti, maji VS a napisi hruzy typu „do 5ti hodin“, „deti se dnes ucili“, „mohli by jste poslat“ „naschledanou“… Opravdu des a hruza. Nikdo neni neomylny, ale prijde mi to jako velka ostuda, kdyz ucitelky nezvladaji zaklady cestiny. Nechci byt za prudicku a nevdecnici, asi by pani ucitelky koukaly, kdybych jim poslala vynatek z ceskeho pravopisuMam s tim problem i v praci, kolegove i nadrizeni sekaji hrubky do e-mailu… Jak to mate? Jste v pohode a tim, ze o cestinu nejde a kdo na to upozornuje, tak je blba krava
Nevím, jaké to máš učitelky, ale u nás v mateřské mi teda chyby do mailu nesekají. Nejvíc chyb mají ti, co se primárně neživí prací u PC a nečtou. Od šéfa nebo lidí, co s mailem denně pracují, jsem se s chybou nesetkala. Kolegyně se občas ptají, některé si nechají opravit čárky. Některé nezvládnou ani mezery za tečkou a čárkou ve větách. Číst jejich maily fyzicky bolí ![]()
Nesnáším i psaní bez háčků a čárek a vymlouvání se na čas.
@Russet píše:
Nevím, jaké to máš učitelky, ale u nás v mateřské mi teda chyby do mailu nesekají. Nejvíc chyb mají ti, co se primárně neživí prací u PC a nečtou. Od šéfa nebo lidí, co s mailem denně pracují, jsem se s chybou nesetkala. Kolegyně se občas ptají, některé si nechají opravit čárky. Některé nezvládnou ani mezery za tečkou a čárkou ve větách. Číst jejich maily fyzicky bolíNesnáším i psaní bez háčků a čárek a vymlouvání se na čas.
A protože se nečte, tak to bude jenom horší.