Určení slovních druhů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ivanesca
3.4.17 20:18
:kytka:

Příspěvek upraven 01.11.17 v 09:39

• Citovat
  • Upravit
2917
3.4.17 20:18
@VeruBorůvka píše:
Ahoj holky,
prosím o pomoc. Ve větě:… jako děti jsme běhávali bosé… (běhávali nebo běhávaly?). Myslím, že se to bere běhávali - my, takže měkké. Kdyby bylo pouze… děti běhávaly…, vím, že je to y. Vím, jsem matloň, ale potřebuji poradit, ať tam nenapíšu hrubku.
Díky

řekla bych mekké i, protože nevíme zda tam běhali ženy či muži? pouze děti, a to dítě jako to moře, podle mě měkké :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5897
3.4.17 20:22

Zakladatelko, buď bych napsala Jako děti jsme běhávali bosi nebo Jako děti jsme běhávaly bosé.
V prvním případě mluvíš povšechně o všech vč. mužů, v druhém případě mluvíš jen o ženách. Nevíme, jaký je ten text celý, tak těžko asi radit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
3.4.17 20:22

Takže ještě jednou- je tam přídavné jméno ve funkci doplňku bosé. Doplněk rozvíjí i přísudek.
m. r. živ. bosí chlapci, ž. r. bosé ženy (i děti jsou v množném čísle rodu ženského), stř. rod bosá děvčata. Z toho jasně vyplývá, že je nutné použít koncovku pro rod ženský, tedy y.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5487
3.4.17 20:36
@Paola21 píše:
Zakladatelko, buď bych napsala Jako děti jsme běhávali bosi nebo Jako děti jsme běhávaly bosé.
V prvním případě mluvíš povšechně o všech vč. mužů, v druhém případě mluvíš jen o ženách. Nevíme, jaký je ten text celý, tak těžko asi radit.

Přesně tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8825
3.4.17 20:39
@matkabagristy píše:
Takže ještě jednou- je tam přídavné jméno ve funkci doplňku bosé. Doplněk rozvíjí i přísudek.
m. r. živ. bosí chlapci, ž. r. bosé ženy (i děti jsou v množném čísle rodu ženského), stř. rod bosá děvčata. Z toho jasně vyplývá, že je nutné použít koncovku pro rod ženský, tedy y.
:palec: :potlesk: to tady celou dobu píšu :-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
28.4.17 17:49

Ahoj holky.
Oživuji toto téma a prosím češtinářky o radu.

Kterou příponou a z kterého slovního druhu je utvořeno slovo SKŘÍPOT???
Uveďte další podobně utvořená slova.
Fakt jsem se na tomto zasekla.
Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2059
28.4.17 17:56

@Uju Řekla bych kořen slova „skříp“ a podobná: hukot, štěkot, jekot,…
Edit.: četla jsem to nepozorně :roll:

Příspěvek upraven 28.04.17 v 18:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
28.4.17 18:00

Přípona -ot, odvozeno od slovesa skřípat ;) a příklady: jásot, hukot, brekot… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2059
28.4.17 18:05
@jakákoliv píše:
Přípona -ot, odvozeno od slovesa skřípat ;) a příklady: jásot, hukot, brekot… ;)

Teď koukám, že jsem to přečetla napůl :mrgreen: Není tam nic o tom, z jakého kořenu je tvořeno dané slovo, jak jsem si domyslela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
28.4.17 19:27

Kořen skříp a přípona -ot… další slova: skřípnout, skřípat, skřípání, skříplý, skřípnutý… skřípot je pod. jméno, ale vytvořeno asi ze slova skřípat tedy ze slovesa… další podobně vytvořená slova: jásat-jásot, hučet-hukot, blikat-blikot,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
29.4.17 09:44

Holky moc děkuji :kytka:

A mám ještě 4 dotazy, tak kdyby se Vám chtělo, taky si s tím nevím rady, ve škole jsem premiant z čj nebyla a navíc je to hodně moc dávno.

1. Určete druhy souvětí z věty. Vlak zpomalil, v oddělení se zatmělo, jak cestující se zavazadly postupovali uličkou, koleje se větvily a křižovaly, lokomotiva táhle zahoukala, pak už průvodčí otevřel dveře a pomalu sestupoval po schůdcích, konečně vlak drcnul a se skřípotem zastavil.

2.Kterým jiným slovním druhem může být slovo cestující?

3.Od následůjících přídavných jmen utvoř příslovce:táhlý, pěkný, hrubý, nízký, drahý, zelený, prudký.

4.Následůjící spojovací výrazy rozděl na souřadící a podřadící: ani, když, a tudíž, protože, neboť, poněvadž, jak, jestliže, anebo, i, ačkoliv, a tak.

Teda vůbec netuším jak to bylo za mne, ale snad takováto masáž ve škole jsem neměla-nebo jsem asi chyběla, tohle je domácí úkol jak stehno :-(
Holky moc děkuju za pomoc jsme z toho doma dost vyhoukaný :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
29.4.17 11:03
  1. VH1, VH2, jak VV časová, VH3, VH4, VH5, VH6 a VH7. si myslím já
  2. přídavným jménem - člověk cestující vlakem (jaký člověk?)
  3. táhle, pěkně, hrubě, nízko, draze, zeleně, prudce
  4. souřadící a podřadící by se mělo dát najít i na netu ostatně jako většina z toho na co ze ptáš… https://cs.wikipedia.org/wiki/Spojka_(slovn%C3%AD_druh)

snad to pomůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3255
23.11.17 10:50

Prosim o radu…

Slabiky se pocitaji v vete

A ted, deti, pozor dejte,
rikadla si prerikejte.

A kdo se je nauci,
ten se hodne nauci.

Dotaz:Jak ci do ceho se pocitaji slova a, si, se, je…

Jako taky slabiky?

Dekuju, nejak nemuzu najit v googlu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
23.11.17 11:07

@Kralikcek pokud slabikuješ tak toto říkáš samostatně jako slabiku takže za mě ano :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí