Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Angua No vidíš a já bych spojení ten brambor z pusy nevypustila ani za nic, prostě ta brambora.
Jde sice oboje, ale za sebe jedině ta brambora. ![]()
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…
@Angua píše:
Tak se ještě dívám do jazykové příručky a fakt se dá napsat i StránskýchDokonce je to prý běžnější. Tak to čumím, taková prasárna a je to dobře
![]()
![]()
![]()
Příjmení, které se skloňuje podle vzoru přídavných jmen, přijímá i jeho koncovky: přijeli k nám manželé Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manželé Novotní, Čepičtí, Rathauští, Skotničtí; potkali jsme manžele Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manžele Novotné, Čepické, Rathauské, Skotnické. Tvar druhého pádu, tj. podoby Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických, jsou běžnější.
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…
Hlavně, že to i česky dává logiku, že jo.. Přijeli manželé Stránských.. Obou sester..
![]()
@Angua píše:
@Viking přesně proto, že je to prostě divnéJá se řídím hodně citem a tohle mi neladí. Navíc nejsem schopná říct, v čem to má původ, proč by se to tak mělo říkat. Jako manželé „koho čeho“? To je přece pitomost. To jsou oba manželé nějakých dalších lidí nebo co?
Chápu rodina Stránských, to jo, to je jasné, i když nemůžu stoprocentně říct, že bych to vyslovila jako první volbu, ale je to jasné, proč ano. Nebo dejme tomu i děti Stránských (jsou to děti těch manželů). Ale manželé Stránských?
Doplňující dotaz - že ty jsi z Čech?
Vzpomínám, jak jsem se spravedlivě rozhořčila jednou v Praze, jak můžou napsat takovou zhovadilost jako „s bramborami“ a bylo mi vysvětleno, že je možné říct oboje (akorát že na Moravě by toto v životě nikdo nevypustil z úst, ani z cedule
). Chápu, že v Čechách může být i tohle bráno i citem úplně jinak, ale Moravákovi to rve uši
No jo, když vy na tom dálném východě si češtinu strašně upravujete.. Jasně, že brambora je TA, stejně jako okurka ![]()
@Sluka píše:
No jo, když vy na tom dálném východě si češtinu strašně upravujete.. Jasně, že brambora je TA, stejně jako okurka
Zas to je jednodušší. U nás je i ten Olomouc a jednou dokonce hlásili na nádraží, že na čtvrtou kojel přijel vlak z Horního Lidča ![]()
@Angua píše:
Zas to je jednodušší. U nás je i ten Olomouc a jednou dokonce hlásili na nádraží, že na čtvrtou kojel přijel vlak z Horního Lidča
Už jsem na to přišla - vy jste sexisti
![]()
@Sluka píše:
Už jsem na to přišla - vy jste sexisti![]()
No jistě - akorát ta hadra je ženského rodu ![]()
@Angua píše:
No jistě - akorát ta hadra je ženského rodu
Tak něco na zlepšení nálady: http://www.youtube.com/watch?…
Ahoj holky,
prosím o pomoc. Ve větě:… jako děti jsme běhávali bosé… (běhávali nebo běhávaly?). Myslím, že se to bere běhávali - my, takže měkké. Kdyby bylo pouze… děti běhávaly…, vím, že je to y. Vím, jsem matloň, ale potřebuji poradit, ať tam nenapíšu hrubku.
Díky
@VeruBorůvka píše:
Ahoj holky,
prosím o pomoc. Ve větě:… jako děti jsme běhávali bosé… (běhávali nebo běhávaly?). Myslím, že se to bere běhávali - my, takže měkké. Kdyby bylo pouze… děti běhávaly…, vím, že je to y. Vím, jsem matloň, ale potřebuji poradit, ať tam nenapíšu hrubku.
Díky
měkké..podmět je „my“..aspoň myslim
Bosé běhaly ženy, bosí běhali chlapci, a všichni běhali bosi.
Deti- podmet, behavalY- prisudek. TY deti, takze tvrdy! Mekke by bylo, kdyby bylo. Behavali jsme bosé. Alespon myslim teda
@VeruBorůvka píše:
Ahoj holky,
Díky
A kdo běhával? Od toho se to všechno odvíjí, ale předpokládám podle toho bosé, že jde o ženy, v tom případě Y.