Určení slovních druhů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4341
11.6.14 11:25

@Angua :mrgreen: To je játro… :mrgreen: Až na to, že tohle je ta ledvina. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.6.14 12:13

@ZItu na Ostravsku se to říká normálně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
11.6.14 14:36

@Angua No vidíš a já bych spojení ten brambor z pusy nevypustila ani za nic, prostě ta brambora. :lol: Jde sice oboje, ale za sebe jedině ta brambora. ;)
 http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
11.6.14 22:26
@Angua píše:
Tak se ještě dívám do jazykové příručky a fakt se dá napsat i Stránských 8o Dokonce je to prý běžnější. Tak to čumím, taková prasárna a je to dobře :roll: :zed: :mrgreen:

Příjmení, které se skloňuje podle vzoru přídavných jmen, přijímá i jeho koncovky: přijeli k nám manželé Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manželé Novotní, Čepičtí, Rathauští, Skotničtí; potkali jsme manžele Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manžele Novotné, Čepické, Rathauské, Skotnické. Tvar druhého pádu, tj. podoby Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických, jsou běžnější.

http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

Hlavně, že to i česky dává logiku, že jo.. Přijeli manželé Stránských.. Obou sester.. :mrgreen: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
11.6.14 22:28
@Angua píše:
@Viking přesně proto, že je to prostě divné :mrgreen: Já se řídím hodně citem a tohle mi neladí. Navíc nejsem schopná říct, v čem to má původ, proč by se to tak mělo říkat. Jako manželé „koho čeho“? To je přece pitomost. To jsou oba manželé nějakých dalších lidí nebo co? :lol: Chápu rodina Stránských, to jo, to je jasné, i když nemůžu stoprocentně říct, že bych to vyslovila jako první volbu, ale je to jasné, proč ano. Nebo dejme tomu i děti Stránských (jsou to děti těch manželů). Ale manželé Stránských? :nevim:Doplňující dotaz - že ty jsi z Čech? :mrgreen: Vzpomínám, jak jsem se spravedlivě rozhořčila jednou v Praze, jak můžou napsat takovou zhovadilost jako „s bramborami“ a bylo mi vysvětleno, že je možné říct oboje (akorát že na Moravě by toto v životě nikdo nevypustil z úst, ani z cedule :lol: ). Chápu, že v Čechách může být i tohle bráno i citem úplně jinak, ale Moravákovi to rve uši :lol:

No jo, když vy na tom dálném východě si češtinu strašně upravujete.. Jasně, že brambora je TA, stejně jako okurka :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.6.14 22:32
@Sluka píše:
No jo, když vy na tom dálném východě si češtinu strašně upravujete.. Jasně, že brambora je TA, stejně jako okurka :P

Zas to je jednodušší. U nás je i ten Olomouc a jednou dokonce hlásili na nádraží, že na čtvrtou kojel přijel vlak z Horního Lidča :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
11.6.14 23:04
@Angua píše:
Zas to je jednodušší. U nás je i ten Olomouc a jednou dokonce hlásili na nádraží, že na čtvrtou kojel přijel vlak z Horního Lidča :mrgreen:

Už jsem na to přišla - vy jste sexisti 8o :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.6.14 23:10
@Sluka píše:
Už jsem na to přišla - vy jste sexisti 8o :mrgreen:

No jistě - akorát ta hadra je ženského rodu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
11.6.14 23:15
@Angua píše:
No jistě - akorát ta hadra je ženského rodu :mrgreen:

:zed: Tak něco na zlepšení nálady: http://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3703
3.4.17 19:01

Ahoj holky,
prosím o pomoc. Ve větě:… jako děti jsme běhávali bosé… (běhávali nebo běhávaly?). Myslím, že se to bere běhávali - my, takže měkké. Kdyby bylo pouze… děti běhávaly…, vím, že je to y. Vím, jsem matloň, ale potřebuji poradit, ať tam nenapíšu hrubku.
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5909
3.4.17 19:03
@VeruBorůvka píše:
Ahoj holky,
prosím o pomoc. Ve větě:… jako děti jsme běhávali bosé… (běhávali nebo běhávaly?). Myslím, že se to bere běhávali - my, takže měkké. Kdyby bylo pouze… děti běhávaly…, vím, že je to y. Vím, jsem matloň, ale potřebuji poradit, ať tam nenapíšu hrubku.
Díky

měkké..podmět je „my“..aspoň myslim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5909
3.4.17 19:04

Ale nedala bych tam „bosé“ ale „bosi“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
645
3.4.17 19:07

Bosé běhaly ženy, bosí běhali chlapci, a všichni běhali bosi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
3.4.17 19:09

Deti- podmet, behavalY- prisudek. TY deti, takze tvrdy! Mekke by bylo, kdyby bylo. Behavali jsme bosé. Alespon myslim teda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8865
3.4.17 19:12
@VeruBorůvka píše:
Ahoj holky,
Díky

A kdo běhával? Od toho se to všechno odvíjí, ale předpokládám podle toho bosé, že jde o ženy, v tom případě Y.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí