Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
AŽ tady rozhodně není spojka. A na příslovce se sice můžem ptát kdy, ale KOLIK není odpověď. Imho je to jako příslovce v tomhle případě neobhajitelné (ten příslovečný význam mi připadá dost na hraně a v příručkách jsem to objevila pouze jako příslovce míry, ovšem ne v otázce). Pokud je to úkol na základní škole, tipovala bych jako požadovanou odpověď „číslovku neurčitou“ nebo jak se tomu dnes říká.
Ano je to úkol na zš ve 4 třídě. Jsem z toho jelen
. Opravdu tedy nevím, mamka říkala, že kolik je číslovka. A to AŽ je tedy co prosím?
AŽ je v té větě nepochybně příslovce (slovník říká: „naznačuje místní nebo časovou hranici, […] mez, k níž se došlo“).
KOLIK je na ZŠ obvykle číslovka, to až později se to zkomplikuje a na VŠ člověk pochopí, že mu celý život lhali:)
Jestli mají nějakou učebnici, nejspíš to tam v oddíle „číslovky“ bude uvedeno.
Není zač, pevně doufám, že to bude za jedna
(Pak poreferuj!)
Ok. Jdu spát, dnes jsem měla migrénu, malá zlobila jak čert a dotoho tyto úkoly. ![]()
Hm, už se na tohle období těším, doufám, že to učitelky přežijou…
(Jen pro jistotu opakuju, že „platný“ slovník tvrdí KOLIK = „číselné zájm. 1. táz. uvozuje otázku (přímou i nepřímou) po počtu n. množství: k. je hodin?“
I když nepředpokládám, že by se dnes učilo takhle, osobně bych to do úkolu napsala aspoň do závorky
)
no tak ja se necham poučit,to samozrejme nemuselo byt přislovce to KOLIK-ale ja bych to tak urcila:-) ono je oprave blbe,jestli jim p. učitelka dava jakožýe chytaky nebo jen tak urcit normos veci…tak pak zakl. napis co bylo spravne…
bože to me za chvili ceka taky a budu vypadat jak vul,ze to nevim…
Holky napíšu, ale ještě není doma ze školy. Dnes mají první hodinu ČJ, potom jedou na plavání, jak se vrátí mají ještě výtvarku. Končí až ve čtvrt na 3. Pak honem úkoly a ještě má kroužek. Čtvrtek má náročnej
Byla tu diskuze na co se těšíte? Já na prázdniny ![]()
Jsem tu, ale úkol bude opravený až zítra, tak jestli vás to bude zajímat, tak sem hodím odpověď. Paní učitelka prý nestíhá
to slyším pořád ![]()