Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem dohledala na webu: http://prirucka.ujc.cas.cz/?…
je tam tato věta jako příklad Jako děti jsme běhali blátem a skákali přes kaluže.
Měkké tam je, protože podmět je nevyjádřený „my“ a ty „děti“ jsou doplněk.)
je to úplně dole na těch stránkách
EDIT: a ano, pokud je z toho textu patrné, že mluvíš jen o ženách, tak je tam ypsilon.)
Příspěvek upraven 03.04.17 v 19:16
@Nymphetamine píše:
Deti- podmet, behavalY- prisudek. TY deti, takze tvrdy! Mekke by bylo, kdyby bylo. Behavali jsme bosé. Alespon myslim teda
ale děti přece nejsou podmět ![]()
@Nymphetamine píše:
@Paola21 @Amalthea tak tvrdy by teda bylo, kdyby bylo: Deti chodily bosé? Jezis ja jsem ostuda
Děti chodily bosé je ypsilon.). Nejsi ostuda, podobné věty se moc nepoužívají, taky jsem si to musela dohledat, abych věděla, jak to s tím je
Holky díky. Já vím, že děti běhávaly bosé je tvrdé. Ale právě jsem nevěděla přesnost ve větě: Jako děti jsme běhávali bosé. Ale jak píše Paola21, tak je ten podmět asi nevyjádřený (běhali jsme my všichni), tak by mělo být měkké? To z toho asi plyne?
@VeruBorůvka píše:
Holky díky. Já vím, že děti běhávaly bosé je tvrdé. Ale právě jsem nevěděla přesnost ve větě: Jako děti jsme běhávali bosé. Ale jak píše Paola21, tak je ten podmět asi nevyjádřený (běhali jsme my všichni), tak by mělo být měkké? To z toho asi plyne?
Mně to z toho plyne..podmět je nevyjádřený „my“ a proto měkké i, „děti“ jsou jen doplněk
Řekla bych, že pokud je tam jasně napsané bosé ( ne bosi/bosí), mělo by tam být určitě Y…
Příspěvek upraven 03.04.17 v 19:50
@VeruBorůvka.. ještě jak píše @jakákoliv, proč je tam bosé a né bosi? To tvoříš ty ten text nebo je to třeba úloha pro děti a mají jen doplnit i/y?..to bosé mi tam přijde taky zvláštní s tím „i“
@VeruBorůvka píše:
A ty nemáš žádný kontext, aby bylo jasné, kdo běhával? Protože takto, jak ta věta je, tam prostě musí být tvrdé - ženy běhávaly jako děti bosé. Jinak by tam bylo bosi.
@Russet píše:
Napsala bych tvrdé. Je tam „bosé“. Odkazuje to na děti.
Jakože děti jako děti běhávaly bosé?
to asi ne, to nedává smysl
Pokud se nemýlím (což je klidně možné) tak existuje něco jako „rozvětvený“ podnět, tudíž podnět by měl být - my děti
@VeruBorůvka píše:
bosé jsou ženský rod. Kdyby tam byli i chlapi, bylo by to bosí. Takže y
@matkabagristy píše:
bosé jsou ženský rod. Kdyby tam byli i chlapi, bylo by to bosí. Takže y
Nebo střední rod.
@Russet píše:
Nebo střední rod.
to by bylo bosá jako mladá lvíčata