Určení slovních druhů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5897
3.4.17 19:12

Tak jsem dohledala na webu: http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

je tam tato věta jako příklad Jako děti jsme běhali blátem a skákali přes kaluže.
Měkké tam je, protože podmět je nevyjádřený „my“ a ty „děti“ jsou doplněk.)

je to úplně dole na těch stránkách

EDIT: a ano, pokud je z toho textu patrné, že mluvíš jen o ženách, tak je tam ypsilon.)

Příspěvek upraven 03.04.17 v 19:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8825
3.4.17 19:13
@Nymphetamine píše:
Deti- podmet, behavalY- prisudek. TY deti, takze tvrdy! Mekke by bylo, kdyby bylo. Behavali jsme bosé. Alespon myslim teda

ale děti přece nejsou podmět :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
3.4.17 19:19

@Paola21 @Amalthea tak tvrdy by teda bylo, kdyby bylo: Deti chodily bosé? Jezis ja jsem ostuda :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5897
3.4.17 19:25
@Nymphetamine píše:
@Paola21 @Amalthea tak tvrdy by teda bylo, kdyby bylo: Deti chodily bosé? Jezis ja jsem ostuda :roll:

Děti chodily bosé je ypsilon.). Nejsi ostuda, podobné věty se moc nepoužívají, taky jsem si to musela dohledat, abych věděla, jak to s tím je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3703
3.4.17 19:38

Holky díky. Já vím, že děti běhávaly bosé je tvrdé. Ale právě jsem nevěděla přesnost ve větě: Jako děti jsme běhávali bosé. Ale jak píše Paola21, tak je ten podmět asi nevyjádřený (běhali jsme my všichni), tak by mělo být měkké? To z toho asi plyne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5897
3.4.17 19:40
@VeruBorůvka píše:
Holky díky. Já vím, že děti běhávaly bosé je tvrdé. Ale právě jsem nevěděla přesnost ve větě: Jako děti jsme běhávali bosé. Ale jak píše Paola21, tak je ten podmět asi nevyjádřený (běhali jsme my všichni), tak by mělo být měkké? To z toho asi plyne?

Mně to z toho plyne..podmět je nevyjádřený „my“ a proto měkké i, „děti“ jsou jen doplněk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
3.4.17 19:45

Řekla bych, že pokud je tam jasně napsané bosé ( ne bosi/bosí), mělo by tam být určitě Y…

Příspěvek upraven 03.04.17 v 19:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5897
3.4.17 19:47

@VeruBorůvka.. ještě jak píše @jakákoliv, proč je tam bosé a né bosi? To tvoříš ty ten text nebo je to třeba úloha pro děti a mají jen doplnit i/y?..to bosé mi tam přijde taky zvláštní s tím „i“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8825
3.4.17 19:50
@VeruBorůvka píše:
Holky díky. Já vím, že děti běhávaly bosé je tvrdé. Ale právě jsem nevěděla přesnost ve větě: Jako děti jsme běhávali bosé. Ale jak píše Paola21, tak je ten podmět asi nevyjádřený (běhali jsme my všichni), tak by mělo být měkké? To z toho asi plyne?

A ty nemáš žádný kontext, aby bylo jasné, kdo běhával? Protože takto, jak ta věta je, tam prostě musí být tvrdé - ženy běhávaly jako děti bosé. Jinak by tam bylo bosi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
3.4.17 19:55

Napsala bych tvrdé. Je tam „bosé“. Odkazuje to na děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8825
3.4.17 19:57
@Russet píše:
Napsala bych tvrdé. Je tam „bosé“. Odkazuje to na děti.

Jakože děti jako děti běhávaly bosé? :think: to asi ne, to nedává smysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
3.4.17 20:03

Pokud se nemýlím (což je klidně možné) tak existuje něco jako „rozvětvený“ podnět, tudíž podnět by měl být - my děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
3.4.17 20:07
@VeruBorůvka píše:

bosé jsou ženský rod. Kdyby tam byli i chlapi, bylo by to bosí. Takže y

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
3.4.17 20:13
@matkabagristy píše:
bosé jsou ženský rod. Kdyby tam byli i chlapi, bylo by to bosí. Takže y

Nebo střední rod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit