Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
… asi na té mateřské krním
a nelíbí se mi to.
Holky, jak by jste napsaly: ONDRÁŠKOVI / ONDRÁŠKOVY NAROZENINY???
Já jsem napsala Ondráškovi - ani nevím proč, sedí mi tam to měkké i a možná pomůcka jako PÁNOVI?
Nebo to má být tvrdé y? - jako matčiny narozeniny?
Mám z toho dnes hlavu jako pátrací balón, tak mi to někdo osvětlete, pls.
Se švagrovou jsme zapojily i drahé polovičky a přátele a každý je jiného názoru, tak aspoň to mě utěšuje, že na tom nejsem špatně jen já.
díky moc ![]()
Ahoj
nejsem češtinářka,ale podle mě teda Ondráškovy narozeniny. A pokud se chceš vyhnout i/y,tak Narozeniny Ondráška a máš klid.
Ondráškovy narozeniny - jako matčiny, pokud ti to takto pomůže, také TY narozeniny může být pomůcka
(pánovi je sice také správný tvar, ale úplně něčeho jiného, zde je to 3. nebo 6. pád j. č., dal to pánovi, mluvil o pánovi, nikoli přivlastňovací přídavné jméno = čí narozeniny, to by totiž taky bylo pánovy narozeniny ![]()
Nepřihlášená Marťanka (češtinu jsem studovala na PedF, dělám externě korektorku)
Na analýzu se úplně nevzmůžu, ale taky používám pomůcku TY narozeniny, takže jednoznačně Ondráškovy narozeniny…
Urcite Ondraskovy narozeniny - jako pomucka Ti mue poslouzit, ze si reknes TY narozeniny - takze tvrde „y“
Ondráškovy narozeniny - přídavné jméno přivlastňovací (takže opravdu jako matčiny narozeniny). A ještě si dejte pozor na podmiňovací způsob - nepíše se by jste, ale byste (kdybyste, abyste atd.) Přeji dobrou noc. V.
Ondráškovy narozeniny. Ondráškovi by to bylo k narozeninám - jako tomu pánovi.
zcela se zárukou Ondráškovy narozeniny.
stejně jako pánovy narozeniny, matčiny narozeniny, Petruščiny narozeniny, prostě v tomto případě at má narozeniny kdokoli, tak vždy s tvrdým ![]()
har.
se nestyď, kdybys viděla, co já občas napíšu za koniny - například co jsme měli k objedu, tu obědnávku jsem už odeslala… To je jen jedn z mnoha příkladů. Holt vykojený mozek je vykojený mozek…