Češtinářky prosím o radu ;o)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1584
14.9.09 22:19

Stydet se nemusis. Me jednou napsal kluk v sms hezky vykend :lol: A moji kamaradky se jednou pri psani mailu zeptal manzel, jake i/y se pise ve slove zivot :! Myslela si, ze si snad dela srandu, tak mu rekla, ze tvrde a on to napsal a odeslal :! :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
14.9.09 22:22

Ahoj,
narozeniny nejsou živé, takže Ondráškovy narozeniny. Psi jsou živí, takže Ondráškovi psi. Ovšem nevím, jak by byli Ondráškovi plyšoví psi, ale asi také takhle.
Tedy doufám.
Když se dostanu do situace, kdy si nejsem jistá, napíšu to tak, abych se nemohla splést, tedy: narozeniny Ondráška :D

• Citovat
  • Upravit
3790
14.9.09 23:22
JaSe píše:
Ahoj,
narozeniny nejsou živé, takže Ondráškovy narozeniny. Psi jsou živí, takže Ondráškovi psi. Ovšem nevím, jak by byli Ondráškovi plyšoví psi, ale asi také takhle.

no .. neni to tak jednoznacne .. zalezi na tom, jaky je to pad. takze muze byt jak ondraskovi psi, tak i ondraskovy psy ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
14.9.09 23:28

Jé, už jdu s křížkem po funuse :lol:

Jo jo, „To jsou Ondráškovi psi.“ a „Viděl jsem Ondráškovy psy.“

Nejjistější pomůcka je TY a TI :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5093
14.9.09 23:44

Myslím, že už nemusím radit. (Každopádně Ondráškovy narozeniny - pomůcek už tady padlo hodně).

Ale chtěla jsem písnout, že třeba u Plzně by řekli ONDRÁŠKOVO narozeniny. Je to sice strašný, ale používají to úplně na všechno. A je to nesklonné. Takže „To jsou Ondráškovo psi.“ a „Viděl jsem Ondráškovo psy.“ Sice mě to vždycky tahá za uši, ale zase nikdy nemají problém s Y/I :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
15.9.09 07:45

Odpověď

Ondráškovy narozeniny

Kdybys psala třeba větu: Dám dárek Ondráškovi k narozeninám, tak tam musí být měkké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
15.9.09 10:14

Adys,
to je jasný, že záleží na pádu. Ale já jsem měla na mysli stejný pád, jako byl dotaz autorky, takže v mém příkladu je to správně.

• Citovat
  • Upravit
5527
16.9.09 22:41
JaSe píše:
Ahoj,
Tedy doufám.
Když se dostanu do situace, kdy si nejsem jistá, napíšu to tak, abych se nemohla splést, tedy: narozeniny Ondráška :D

Nechci se hádat, ale tohle s životností moc nesouvisí ;) A pak - mluvíme-li o životnosti, tak pouze v souvislosti s mužským rodem. A jakého rodu jsou narozeniny??? ;) ;) ;) JaSe, JaSe…
Ale to je OT. Na téma životnost bychom pak mohly založit novou zvláštní diskuzi (sněhulák taky není živý a přesto je „životný“, neboť se skloňuje podle vzoru PÁN) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5657
16.1.19 11:49

Ahoj holky,

je tady nějaký češtinář, co by mi poradil, popřípadě dal nějaký tip, jak zaručeně poznat rozdíly mezi METONYMIÍ, METAFOROU A SYNEKDOCHOU? :lol: (Definice mi psát nemusíte, ty vím; metonymie - vnitřní podobnost, metafora - vnější podobnost.)

Mám větu: Spal pod Velkým vozem.

Prý se jedná o METAFORU, což beru, protože se jedná o obrazné pojmenování toho, že někdo spal pod širákem, nicméně, pokud mohu větu říct, že někdo spal pod širákem, může se tak jednat i o SYNEKDOCHU a to PARS PRO TOTO, ne?

A teď věta: Hrad na něj apeloval.

Tady jde o METONYMII, ale mohu to vzít i jako synekdochu TOTUM PRO PARTE? Věta se dá totiž rozvést jako: Představitel státu se na něj odvolal.

Jsem z toho úplně zmatená a byla bych ráda, kdyby se zde objevil někdo, kdo by mi poradil. Můj mozek už je trošku zoufalý. :nevim:

Moc děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
16.1.19 11:58
@Cullenova píše:
Ahoj holky,

je tady nějaký češtinář, co by mi poradil, popřípadě dal nějaký tip, jak zaručeně poznat rozdíly mezi METONYMIÍ, METAFOROU A SYNEKDOCHOU? :lol: (Definice mi psát nemusíte, ty vím; metonymie - vnitřní podobnost, metafora - vnější podobnost.)

Mám větu: Spal pod Velkým vozem.

Prý se jedná o METAFORU, což beru, protože se jedná o obrazné pojmenování toho, že někdo spal pod širákem, nicméně, pokud mohu větu říct, že někdo spal pod širákem, může se tak jednat i o SYNEKDOCHU a to PARS PRO TOTO, ne?

A teď věta: Hrad na něj apeloval.

Tady jde o METONYMII, ale mohu to vzít i jako synekdochu TOTUM PRO PARTE? Věta se dá totiž rozvést jako: Představitel státu se na něj odvolal.

Jsem z toho úplně zmatená a byla bych ráda, kdyby se zde objevil někdo, kdo by mi poradil. Můj mozek už je trošku zoufalý. :nevim:

Moc děkuji!

Spát pod Velkým vozem bych jako metaforu označila taky. U toho hradu bych váhala, protože bych to brala jako totum pro parte. To máš k maturitě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2695
16.1.19 12:26

@Cullenova označila bych to stejně :palec: synekdocha je druhem metonymie..takže ten Hrad je v podstatě i metonymií, konkrétně pak synekdochou totum pro parte..s tím spanim pod Velkym vozem - pokud to vysvětlis, uznají ti určitě i synekdochu pars pro toto..A třeba já to cítím tak, že bych metonymii uvedla u tohoto prikladu jako 1. a pak až metaforu.. :)
Co vlastně potřebuješ vysvětlit?? :lol:

Příspěvek upraven 16.01.19 v 14:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5657
16.1.19 14:46

Děkuji všem, takže tam teoreticky mohu napsat jakoukoliv možnost, stačí, když si to obhájím. :) A nene, mám to ke zkoušce na VŠ. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová