Češtinářky, problém s čárkou

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4193
10.9.17 12:57

@sabrinafromprague Doporučuji např.: http://prirucka.ujc.cas.cz/ - část Pravopis – interpunkce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4193
10.9.17 12:59
@sabrinafromprague píše:
@Elenloth v učebnici pro jazyk český katedra české literatury Karlova univerzita v Praze, rok vydání 89 (mluvnice 2.kapitola).Všem děkuji za názory, myslím, že nejlepší bude zavolat do ústavu. Hezkou neděli!

Když nám nevěříš. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
10.9.17 13:02

@sabrinafromprague Nemůžeš vyfotit tu stránku? Nechce se mi věřit, že by se pravidla pro psaní čárky v souvětích od r. 89 tak změnila. Tohle je docela jasný případ. Ale klidně si tam zavolej, třeba to budou umět vysvětlit lépe než my. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
66805
10.9.17 13:05

@Elenloth pravidla se v tomto případě fakt nezměnila ;) Nová PČP z roku 1993 žádné novoty v interpunkci nezavedla. To spíš bude „obrana“ ze strany zakladatelky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.9.17 13:14

Já myslím, že jde o výpustku, kde se čárka může vypustit, viz např. zde zmiňovaná věta Nevěděl, jak z toho ven, kde je možno viz níže, čárku vypustit, a není to považováno za chybné. Níže zdroj z ústavu, kde se píše, že výklad tu kolísá, obojí je možné. Mějte se všechny hezky, děkuji za snahu

Výrazy pociťované jako výpustka (Nevěděl, co s tím.)

V některých případech lze určitou část věty vypustit, aniž by sdělení ztratilo svůj smysl. Často dochází např. k vypuštění určitého slovesa. I při vypuštění slovesa však zbylý celek obvykle považujeme za větu, jestliže je zachován příslušný spojovací výraz, a oddělujeme ji čárkou. Čárku je vhodné psát, je-li celek po vypuštění slovesa více rozvit. Psaní čárky však v těchto případech kolísá a ani řešení bez čárky není chybné: Nevěděl(,) jak z toho ven (= nevěděl, jak se z toho má dostat). Však my víme(,) jak na to. Volič chce vědět(,) co a jak. V příručce najdete 15 rad(,) jak na elektřinu. Zaměstnanci jsou zvyklí neptat se(,) proč a nač (= neptat se na důvody).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15465
10.9.17 13:15

Já bych napsala čárku. Napsala bych ji i v druhé větě. Můžeš to nějak vysvětlit, proč tam čárka být nemá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.9.17 13:16

@Elenloth Píše se tam, že je to výpustka. Jdu vařit oběd. Původně jsem studovala češtinu, ale už jsem léty pozapomněla. Ahoj, děkuji všem za čas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5601
10.9.17 13:17

Čárka tam na 200% je. Jsou tam 2 slovesa v určitém tvaru, takže 2 věty, které se oddělí čárkou. Ty asi myslíš případ typu Nevím kam jít. Tam jsou sice taky 2 slovesa, ale jedno je v infinitivu, takže tam se čárka nepíše, nejedná se o souvětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.9.17 13:19

@nettie Najdi si pojem výpustka, jestli tím chceš trávit čas. Jestli se tu ale chce někdo hádat :-)…Líp asi, když si zájemce zavolá zítra jako já do jazykové poradny (komu to nedá spát :-) ).Ahoj, musím běžet, děkuji všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5601
10.9.17 13:22

Jo, tak podle těch příkladů, co uvadis, jsem si to myslela správně. Vypustka to v té tvé úvodní větě není, tak se jedná o vedlejší větu. Jak jsem psala výše, je tam sloveso v určitém tvaru. V tom je rozdíl. Např. Nevěděl, kam má jít. (S čárkou) ale: Nevěděl kam jít. (Bez čárky). A rozdíl je právě v tom slovesu v určitém tvaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66805
10.9.17 13:23
@sabrinafromprague píše:
Já myslím, že jde o výpustku, kde se čárka může vypustit, viz např. zde zmiňovaná věta Nevěděl, jak z toho ven, kde je možno viz níže, čárku vypustit, a není to považováno za chybné. Níže zdroj z ústavu, kde se píše, že výklad tu kolísá, obojí je možné. Mějte se všechny hezky, děkuji za snahu

Výrazy pociťované jako výpustka (Nevěděl, co s tím.)

V některých případech lze určitou část věty vypustit, aniž by sdělení ztratilo svůj smysl. Často dochází např. k vypuštění určitého slovesa. I při vypuštění slovesa však zbylý celek obvykle považujeme za větu, jestliže je zachován příslušný spojovací výraz, a oddělujeme ji čárkou. Čárku je vhodné psát, je-li celek po vypuštění slovesa více rozvit. Psaní čárky však v těchto případech kolísá a ani řešení bez čárky není chybné: Nevěděl(,) jak z toho ven (= nevěděl, jak se z toho má dostat). Však my víme(,) jak na to. Volič chce vědět(,) co a jak. V příručce najdete 15 rad(,) jak na elektřinu. Zaměstnanci jsou zvyklí neptat se(,) proč a nač (= neptat se na důvody).

no dyť, v těhle případech je přísudek vypuštěn, proto se tam čárka psát nemusí ;) To není případ, na který se ptáš.

Nevím (,) kde brát… s čárkou i bez

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4193
10.9.17 13:24

@sabrinafromprague Jenomže v tebou uváděných příkladech výpustky se ve druhé větě nejedná o sloveso v určitém tvaru. Ve větě Nevím, z jakých zdrojů od inzerentů berete fotografie. se o žádnou výpustku nejedná. Tam sloveso vypuštěno není, naopak je obsaženo v určitém tvaru (berete).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.9.17 13:25
@sabrinafromprague píše:
@Tichopredbouri Já si totiž mysím také, že je to bez čárky. Že tam je spojení nevím koho co, že toto je případ, kde se nedělí čárkou (stejně jako např. věta Nevím co se stalo - též se píše bez čárky). Děkuji všem za názory :*,zavolám si v pondělí do ústavu českého jazyka, zajímá mě to.Ahoj :mavam:

Obecně - souvětí se pozná podle počtu určitých sloves. V tomto případě „nevím“ (pomět je já)je věta první, druhé je berete(podmět je vy) - věta druhá. Čárka tam mezi ně patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5601
10.9.17 13:26

@sabrinafromprague Pojem vypustka si hledat nemusím. Já ho znám. A s tím hadanim to bylo na mě? Já pouze odpovídám na úvodní dotaz, hádat se nemám zapotřebí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.9.17 13:27

Další příklady výpustky z Ústavu pro jazyk český, příručka: Nevěděl(,) jak na to. Ptám se(,) co vy na to. Hovořila s ním? Řekni(,) kdy a o čem. Čárka se může i nemusí psát. Stejně tak Nevím(,)z jakých zdrojů…,tj.na co se ptám. Zájemci si mohou přečíst někde více o pojmu výpustka (a hádat se tu už mezi sebou samy beze mne :-))Ahoj :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová