Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé češtinářky, ve větě „Nevím z jakých zdrojů od inzerentů berete fotografie…“ nepíši za nevím čárku. Kamarádka ve stejné větě ano.Co je správně? Dík ![]()
Pokud je ta věta celá, tak bych nenapsala. Pokud pokračuje, tak ano.
Nevim z jakych zdrojů berete fotografie.
Nevim, z jakých zdrojů berete fotografie, my z vnitřních.
Ale jestli je to dobře nevím. Ráda se poucim ![]()
Příspěvek upraven 10.09.17 v 12:45
Nejsem češtinářka, ale čárka tam bez debat je. Musíš oddělit 2 věty.
Nevím, z jakých zdrojů od inzerentů berete fotografie…
@Tichopredbouri píše:
Pokud je ta věta celá, tak bych nenapsala. Pokud pokračuje, tak ano.
Nevim z jakych zdrojů berete fotografie.
Nevim, z jakých zdrojů berete fotografie, my z vnitřních.
Ono už tam jsou 2 věty. Ty se od sebe musí oddělit čárkou. Ať je to ukončeno tečkou nebo třemi tečkami.
@Tichopredbouri Já si totiž mysím také, že je to bez čárky. Že tam je spojení nevím koho co, že toto je případ, kde se nedělí čárkou (stejně jako např. věta Nevím co se stalo - též se píše bez čárky). Děkuji všem za názory
,zavolám si v pondělí do ústavu českého jazyka, zajímá mě to.Ahoj ![]()
Určitě čárka za nevím. Máš tam dvě různá slovesa (nevím, berete), která se musí oddělit.
@sabrinafromprague Kde jsi vyčetla, že se „Nevím co se stalo“ píše bez čárky?
@sabrinafromprague @Elenloth počet „čárek“ souvisí s počtem přísudků. 1. věta Nevím je hlavní. V 2. věte je přísudek berete, je veldlejší předmětná. Mezi HV a VV se píše čárka vždy
@sabrinafromprague píše:
@Tichopredbouri Já si totiž mysím také, že je to bez čárky. Že tam je spojení nevím koho co, že toto je případ, kde se nedělí čárkou (stejně jako např. věta Nevím co se stalo - též se píše bez čárky). Děkuji všem za názory,zavolám si v pondělí do ústavu českého jazyka, zajímá mě to.Ahoj
A to se velice pleteš.
@Elenloth v učebnici pro jazyk český katedra české literatury Karlova univerzita v Praze, rok vydání 89 (mluvnice 2.kapitola).Všem děkuji za názory, myslím, že nejlepší bude zavolat do ústavu. Hezkou neděli!