Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny čtenářky a doufám i cestovatele.
Chtěli bychom cestovat do Izraele. Nemáme s touto zemí žádnou zkušenost a ani nikdo z našich známých. Prosím byl někdo s dětma na takovéto dovolené ? Prosím o Vaše rady, zážitky, zkušenosti. Moc to ocením. Díky Katka
No ja jsem tam nebyla, ale byl tam manzel se starsima klukama. Asi pred dvema lety, ja byla v te dobe tehotna, tak jsem nejela. Ale byli jenom v hotelu na pobytovce. Leteli do TelAvivu a pak k Mrtvymu mori a zpet. Vy chcete asi nejakou poznavacku? Na te byl kamarad, ale jenom s manzelkou a s detmi jeli taky jenom do hotelu.
Byla jsem a doporučuju. Země velká jako Morava a od ledovce po korálový útes je to autem za pět hodin. Jeruzalém, Haifu i Tel Aviv doporučuju všem. Na severu jsou Golany (zajímavá krajna, římské i křesťanské památky, lázně Hamat Gader), u moře křídové jeskyně na hranicích s Libanonem. Křesťanská Galilea pro mně nic moc, ale pro věřící zážitek. Haifa je překrásná a kousek je Akko (Akra) - arabské lázně a křižácká podzemní pevnost. Mrtvé moře úžasné, mimo hodně malých dětí doporučuju všem, ale ne v létě!
Kumran, Masada - unikátní historická místa (pod Masadou je přírodní rezervace a lázně An Gedi - super). Negev pro milovníky pouště (tyrkysové doly atd.). A samozřejmě Eilat na pobřeží Rudého moře. My v květnu míříme na egyptskou stranu hranice do Taby, ale do eilatského akvária, delfinária, podmořské restaurace a na plážovou kolonádu se určitě zajedem podívat. Na palestinských územích jsem nebyla (ani v Betlémě, ale prý je to v pohodě).
Problém je na letištích, z Prahy se lítá o půlnoci a na check-in musíš být 4 hod před odletem, v Tel Avivu prudí se vstupy (fronty, vyptávačka…). Jinak pohoda, domluvíš se anglicky a rusky, na dolar slyší žid i arab. Jídlo skvělé, jen vepřové nabízejí málo (ale ruské obchody a restaurace mají). Suma sumárum, ideální turistická země, kolébka civilizací a střed světa.
Dobrý večer,
chtěla jsem se prosím ještě zeptat jakou cestovku bychom měli oslovit v případě, že bychom se pro cestu do Izraele 100% rozhodli. Předem moccc díík. katka
![]()
Ahoj, manžel je čech, ale pracuje v Tel Avivu. V březnu se za ních chystám odcestovat natrvalo a budu tam i rodit, takže něco málo o Izraeli vím
Jestli pojedete s cestovkou, tak si myslím, že velké rozdíly v tom nebudou. Každá pořádá přibližně ty samé výlety, tzn. Jeruzalém (Zeť nářků), Betlém, Nazaret, Mrtvé moře, atd. Přesuny z místa na místo jsou opravdu skvělé, protože jak psala BaraF, tak cca za 5h jsi z jednoho konce Izraele na druhém, takže super v tom, že se nebudete při přesunes hrkat půl dne s dětmi v buse
Letiště v Izraeli se taky bát nemusíte. Jak jsem několikrát viděla, tak průvodci z cestovek pomáhají s odbavením kufrů i u kontrol, takže pokud byste neuměli AJ,tak Vám pomůžou (hlavně při odletu z Izraele jsou kontroly velice přísné,nechává se proto rezerva,tzn. být tam tak cca 3h předem). Co mě ještě napadá je, že nejlepší počasí tam je max. duben, květen. Pak už padnete vedrem (např. v březnu už je dost nad 20 stupňů, ale občas sprchne), tak abyste z toho taky něco měli, kdybyste jeli až v červnu
Není pravda, že lety lítají pouze o půlnoci! Lze letět i během dne, jen to většinou nebývají přímé lety, ale musí se přestupovat. Přímé lety jsou většinou ty ve 23:55 a platí klasika, 2h před odletem (u nás u těchto letů nějaké spešl kontroly nejsou), ale to vše Vám zařídí a řekne cestovka. Jinak Izrael je velice bezpečná a moderní země (Tel Aviv se řadí mezi světové metropole). Co se týká nákupů, je to stejné jako u nás. Na tržišti můžeš zkusit něco ukecat, ale nevšimla jsem si, že by to bylo jak píše BaraF, že za dolar ti líbají nohy, to není pravda. Pokud by si chtěla cokoli vědět, můžeš se na mě obrátit. Je toho hodně, co o Izraeli psát, ale nevím, co konkrétně by tě zajímalo, co už víte, atd. ![]()
Díky moc za tak obsáhlou odpověď.
Někde jsem se dočetla, že Bůh vybral pro svůj vyvolený národ nádhernou část země a Izrael je opravdu tak krásný, jak praví báje. Neznám nikoho, kdo by se ze Svaté země vrátil zklamaný.Tak to bude asi pravda Díky moc za příspěvěk a budu moc ráda, když napíšeš další tvé zážitky a poradíš. Já se někde občas dočtu něco zajímavého,ale vlastní zkušenost, zážitky
se nedájí porovnávat. Proto moc díky za rady a zkušenosti. Katka
Ahoj, cestování do Izraele je v pohodě, když si zajistíte dovolenou u nějaké spolehlivé cestovky.Dnes je to docela těžké na tu správnou narazit.Bratr byl s rodinou v Izraeli a říkal, že by na tak malou zemi bylo potřeba alespoň měsíc.Je to tam prý velice krásné a především spoustu úchvatných míst.Cestovku si vybrali podle zkušeností s touto destinací a fakt se jim to vyplatilo.S CK Avetour jsme byli v Chorvatsku a Egyptě a on zvolil i tentokrát Avetour a nemusíte se ničeho obávat.Mají prý vše zmáknuto.Tvrdil, že by alespoň ješte jednou chtěl teto stát navštívit.Když nám to vyprávěl, tak jsem mu fakt docela záviděla.Snad se nám to taky někdy podaří.Stačí mít penízky, větší děti a spolehlivou CK.lanelka
Loni jsem byl v Izraeli s cestovkou Vérité z Prahy (verite.cz). Během 11 dní jsme navštívili asi 55 míst. Výhodou je, že průvodce, ikdyž staršího věku, ty místa prozkoumává už hodně roků a tak sme se dostali na místa, na které se běžný smrtelník nikdy v Izraeli nedostane. Tak to bylo tedy super. Jinak organizace zájezdu byla perfektní. Ale až po návratu domů z cesty jsem si začal uvědomovat další věci a chtěl bych jet zas. dík, Franta
Dobrý den, ohledně více informací o Izraeli by pro Vás mohl být užitečný následující článek na portálu Czechtimes.
http://www.czechtimes.cz/…ot-v-izraeli
Snad Vám informace v něm budou prospěšné.
Peťa ![]()
Dobrý den, četla jsem, že se ptáte na Izrael
já jsem zrovna tady…kdyby vás cokoliv zajímalo, písněte
, písni ![]()
Jak se někde dočtu o Izraeli, tak musím reagovat. Země velice krásná, bohatá na historii. Zajímavá příroda. Je tam spoustu krásných a okouzlujících míst. Jeruzalém, Betlém, Nazaret, Galilea, Tel Aviv, nebo-li Jarní Pahorek, který má převzatý název z Bible. V Tel Avivu je zajímavá architektura. Do starých staveb jsou velice zajímavě a šetrně zasazeny moderní stavby. Dobrá volba je tuto zemi navštívit právě s CK Avetour. Mají letitou zkušeností s touto zemí. Návštěvu Izraeli doporučuju všem.
Fajna krajina izraeli velmi sa mi tam pacilo, teda az na to teplo v lete by som tam viac uz nesla. mali sme dobreho sprievodcu skuste najst na facebooku „daniel slovensky sprievodca po izraeli“
Izrael iste mozem doporucit. je to take velmi civilizovana exotika. bol som tam sam v izraeli aj na palestinskych uzemiach. letenky su teraz za facu a mal som tam v jeruzaleme na jeden sprievodcu po slovenska skuskte to ho najst cez facebook. este by som poborucil si tam prenajat auto je to relativne lacne a su tam dobre cesty.