Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky mám na vás dotaz. Musíme s naším mimíškem 2měsíce na týden do Prahy, jelikož nám přijede návštěva ze zahraničí. Přátelé s 12 letým klukem.Já mám z toho trochu obavu co a jak a jestli se to dá s tak malým zvládnout. Budem v bytě ne v hotelu, cestovní postýlku máme…
Máte s cestováním s tak malýma dětma zkušenosti? Je to OK? A čeho se případně vyvarovat atd. Já se těším jen mám strach aby to na něho nebylo moc když je ještě tak malý.
Cesta autem bude asi 4 h a pak tam máme v plánu projí památky atd.
Moc moc díky za případné zkušenosti ![]()
My jsme byli poprvé pryč, když byl malé přesně měsíc. Odjeli jsme do penzionu na 5 dní na Silvestra. Malá byla napsrosto v pohodě. Neměli jsme sebou ani cestovní postýlku, spala v korbě od kočáru, kterou jsem brala do pokoje. Kojila jsem, takže s přípravou jídla jsem si nelámala hlavu. A dokonce prospala ve vaku i ohňostroj. Já bych se toho nebála, my cestujeme hodně s oběma dětma a vždy byly v pohodě. Jen se někdy stalo, že malá (ale až teď v 8 měsících někdy hůře spí v jiném prostředí, takže místo 3 nočních kojení máme třeba 4). Taky neřešíme moc ukládání, takže dětičky jsou s námi i po večerech (klidně na koncertě) a pokud je malá unavená, tak usne v kočáru nebo v šátku (do 3 měsíců jsme měli babyvak).
Já nejsem zastáncem nutného dodržování pevného denního řádu a myslím, že děti (alespoň ty mé) tím rozhodně netrpí.
Takže vzhůru do světa
Andrea
Ahoj.
My jsme taky hodně cestovací rodina. S malým hodně cestujeme od 1 měsíce. Teď sebou vozíme cestovní postýlku, ale dřív spinkal i v korbičce od kočárku. Malýmu cestování vůbec nevadí, rád jezdí autem. Tím,že kojím, tak krmíme za jízdy. Myslím se, že jak Vojtíška vozíme prakticky od narození všude, tak nemá problémy s adaptací na změnu prostředí. Musíte to vyzkoušet, každí miminko to může snášet jinak. Hodně zdaru při cestování. Lenka
Ahoj Betynka,
my byvame v Prahe a cestovali sme s nasou holcikou za rodinou do Popradu (8hodin cesty) ked mala 4 tyzdne. Cestu zvladla a tiez aj 5 dni v 1izbovom byte. Uplne v pohode. Takze by som sa na tvojom mieste nabala. Je leto, takze s cestou by nemal byt problem-urobite si prestavku kedy budete potrebovat.
A co nezabudnut. Ja som brala zbytocne vela veciciek na oblecenie, no to preto ze pod tymi Tatrami nikdy nevies ake bude pocasie a vie sa aj riadne ochladit. vela miesta nezobrali a pre istotu… No zobrala som ich bytocne vela
potom samozrejme kozmetiku, brali sme aj kybik-v nom kupeme a hraciu skrinku z kolotoca ktory ma nad postielkov (cely sa nam ho nechcelo tahat a ta hudba ju skoro vzdy ukludnila)
Zabudla som akurat noznicky na nechtiky, takze sme sa vracali s trosku doskrabanou tvarickou ![]()
Stastnu cestu a uzi si Prahy.
![]()
Ahojky take jsem s mimcem cestovala od narozeni nejvice po doktorech .-) ale pak i hotel atd, a uplne v pohode, myslim cim driv se zacne tim lepe pro nej…ted to ani moc nevnima a pokud kojis tak neni co resit odpadaji starosti s lahvemi, ohrivanim atd…tak hodne stesti…
pa m+m
Bud v klidu, až budeš cestovat s dvouletým vzteklounem, tak si ráda vzpomeneš na starosti s kojencem
Dvouměsíční kojenec má v podstatě tři základní požadavky - jídlo, nebolavé bříško a přítomnost maminky. To vše se při cestování dá splnit. Valná většina dětí v autě rychle usíná - svou dcerku jsem na cestách musela budit, aby se napila a nebyla dehydrovaná.Přítomnost vašich kamarádů bude mimískovi srdečně šumafuk, pokud bude mít aspon trošku klid na spaní. Tak příjemné cestování.
elda
Dobrý den. Máme 8denní miminko. Je hodný, vydrží spát 3h do dalšího krmení. Zajímalo by mě kdy jsme s miminkem začali cestovat? My zatím jeli hodinu přes Prahu z porodnice, k doktorce a oboje prospal. K rodičům to máme cca 80km po dálnici. Není to moc velký risk, co myslíte?
@Raddkka my jsme jezdili Praha - Ostrava k doktorovi, ale až od 3 měsíců. Taky bych tohle cestování doporučila až po šestinedělí, nejde o to, že to to dítě nezvládne, ale pro jeho záda to není úplně ideální být tak dlouho v autosedačce.
@Raddkka Ahoj,konce zari se nam narodila dcera a za rodicema jsme jeli koncem rijna 90km a od te doby jezdime pravidelne 1× za mesic a od sameho zacatku na cely vikend. A abych pravdu rekla, ani jsem nepremyslela, ze bychom nejeli, ty vajicka jsou na cestovani a kdyz se nekdo pohybuje po Praze, tak v kolonach stoji i dele a taky to neresi, takze pokud se nato s prckem citis, tak neni duvod proc nejet.
80km po dalnici mi prijde uplne v pohode, to neni ani hodina.
Jela bych. To je chvilka po dálnici. Ja teda mohla az tak v 5 týdnech. Dřív bych nevydržela sedet, měla jsem po porodu jeste operací konečníku. Dítěti to bylo jedno. Jeli jsme 150 km. Blbá cesta, takže asi 2 hod. Neprehanela jsem pobývání dítěte v autosedacce. Ale když to není denně.
Klidně bycj jela. S klukem jsem jezdila k našim ode dne propuštění z nemocnice - cca 50 km, přes Prahu, každý víkend. Takže víc jak hodinu cesty.