Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
tak já tak opatrná,až si ze mě občas dělají legraci dopustila,že v rozmezí týdne obě děti měly klíště!A navíc nejsou očkovaní
Nejdřív dcera (7let) přijela z tábora(Beskydy),učitelky říkaly,že to neměla dlouho…sleduju to zatím nic.U boreliozy vím,že by byla skvrna.Ale kde, v míste kousnutí?A co encefalitida,jak dlouho se mám děsit?
Ale co je horší, včera jsem syna(4m) rozbalila na dece,protože mi ho bylo líto,že je zapařený,tak jsem ho na chvíli vytáhla z kočárku a nechala jen tak…večer při koupání jsem uviděla nějakou tečku v podbříšku.Nejdřív jsem to nehtem odělávala,pak vzala krém a ručník a pořád nic.Až manžel říkal,že to bude klíště.Začala jsem hysterčit,to mělo fakt tak milimetr!Já to viděla vždy jen napité.Máme spec.pinzetu na klíště,manžel říkal,že bylo celé,živé,není tam vůbec ani tečka na tělíčku.Prý se nestačilo přisát,ale já se přesto děsím, u tak malého mimi,nemůže se něco stát i tak?
Dcera se děsí očkování,injekcí,propadá hysterii(po kom to asi má
)a navíc se na jaře narodil syn,tak jsem neměla náladu jí přesvědčovat o nutnosti očkování ![]()
Ale v zimě určitě půjde!Jen aby nebylo pozdě.
Prosím o vaše zkušenosti.
Dík Hela
teď jsem četla níže o borelioze a díky Sylvě našla v deníčcích téma o klíšťatech.Je to tam dobře popsáno, jen mě to moc nepotěšilo, prý stačí i 2 hod aby bylo klíště přisáto.No ale to by bylo nacuclé a když ho malý měl jen jako tu milimetrovou tečku tak to mrcha nestihlo a nemělo by se nic stát
?
Ach jo, následujících 14 dní nebudu v klidu a to jedeme za týden na dovču.
zdraví Hela
Ahoj Helo,
nevim, nechci strasit, ale pokud to kliste bylo zakously, jiste riziko tu je, nebo ne? Pozorovat, pozorovat.
Co se tyce encefalitidy, mela jsem ji ale virovou, propuklo to 6tydnu od udajneho nakazeni. Zacina jako chripka - boleni hlavy, teplotka.
Ale nema cenu vysilovat, ta pravdepodobnost je moc mala!! Prece si kvuli tomu nebudes kazit dovcu. Vzdycky vecer deti prohlidni a uvidis, ze to bude v poho.....
Stazka
Ahoj Heli,
snad Tě potěším - riziko nákazy boreliosou je jenom 0,5-3% a co se týče klíšťové encefalitidy, vyskxtuje se spíše u dospělých než u dětí a pokud se vyskytne u dítěte, tak mívá lehčí průběh. A třeba v Beskydech jsem slyšela, že výskyt encefalitidy je nízký. U boreliosy vzniká to zarudnutí nejčastěji za 7-10 dní, ale může se objevit až do 32 dní. Určitě bych děti kontrolovala celé. Někdy se ještě může místo zarudnutí objevit takové fialové zduření na uchu nebo nosíku. A je fakt, že přenášet boreliosu může jakýkoli létající hmyz, takže moc ubránit se teď v létě nedá. Ale je několik antibiotik, která se dají použít, takže není třeba se tak bát.
Klíšťovka začíná taky asi do toho měsíce /někde píšou do 21 dní, někde do 28/ a projeví se jako chřipka.
U obou nemocí hodně záleží na tom, jak dlouho bylo klíště přisáté /dokonce někde píšou, že boreliosa se projeví až po 12-hod. přisátí/, takže si myslím, že vás se to moc netýká. Ale teď v létě člověk nikdy neví, co kde chytne, tak nějakým občasným zkontrolováním určitě nic nezkazíš.
Moc držím palce, abyste byli OK - uvidíš, že v zimě na to budeš vzpomínat s úsměvem..
Pa
Viťka + Pavlík 4m
ahojky,
nic si z toho nedělej Michal (5 měsíců) ho měl taky - včera jsme ho tahali - klíštěčí miminko, no co už naděláš…
Rozhodně nepanikařit, a kdyby v rozmezí tak do 2 měsíců bylo dítko nachlazené, s náznaky chřipky a zvedlé teploty tak hned informovat dr. že měl klíště…
No jinak nevím jak je to s těma 3 procentama u boreliozy, ale já už ji měla 2×…
tak zdravím
Markéta a Michal
Si normální, tak hysterčit kvůli pijákovi? Nemáš strach dýchat nebo nedejbože aby ti na děcko posvítilo slunko? Si je zavři do sklepa, pořádně se tam utěsněte a máš po starosti.Máme zahradu plnou mravenců,klíšťat a všeho ostatního fujtajblu, ale vživotě by mě nenapadlo panikařit kvůli pijákovi. Normálně děcka prohlídnu, klíšťata sundám (obyčejně nejsou ještě zakouslá) a je pohoda. Štípance natřeme fenistilem a co? Jsou zdraví a v pohodě.
Klara
Vazeni, nechci Vas nijak strasit, ale klistova encefalitida se bohuzel muze projevit i po roce!!!!! Snad jen v ojedinelych pripadech!!!
Ja necham na podzim sebe i malou ockovat.Ockovani proti encefalitide je pro deti od 1 roku. Bydlime v te nejzamorenejsi oblasti - jizni cechy, takze proto.Jako dobra prevence slouzi take obycejny vitamin B - 2× denne.
Hlavně klídek,
pokud se klíště odstraní do 24 hodin, nestačí nákazu přenést.
Ahoj Iwo,
tak tomu bych zase až tak nevěřila.Sliny klíštětě se Ti do krve dostanou hned jak se Ti zakousne.Manžel byl teď u doktorky-taky měl klíště(dokonce v oněch partiích…
)a ta mu řekla,že boreliosu pozná podle červenýho fleku…a encefalitida přesně začíná zvýš.teplotou a rýmou(jako na chřipku),pak 3 dny nic a pak velký horečky a to už okamžitě na infekční.Sledovat se má 3 měsíce.
Heli,Ty buď v pohodě-určitě to dobře dopadne a očkování doktoři doporučují až po 3 letech.
Pa L.
Ahoj
Asi vám na klidu nepřidám, ale otázka boriliozi a klíšťovky není jen problém po kousnutí klíštětem. Já jsme před desíti lety prodělala jak boriliozu tak klíšťovku, žádné klíště jsem neměla, bylo to od vosy.
Když jsme se na to ptala doktorky tak říkala že je to ojedinělé, ale nebyla jsme první, kdo tím přišel. K omylu dojít nemohlo, protože se mi na místě v pichu udělal ten klasický flek a tam nic jiného nekouslo.
Po zkušenostech ale doporučuji očkování, sice nepomůůže na vše, ale snižuje se pravděpodobnost problému. A pokud se něco objeví, OKAMŽITĚ k dokotrce, u mě to chytli včas, poležela jsme si v nemocnici, pomarodila, ale jsem v pohodě.A ještě k příznakům, po celou dobu jsme měla max. 37,2, vyšší teplotu ne. Ani běžně na ně netrpím, už tahle je pro mě „horečka“.
Ahoj Barčo,
tohle můžu potvrdit.Moje známá dostala boreliosu od komára.Nepodchytili to včas,protože ona sama byla přesvědčená,že to přece nemůže mít,když neměla klíště a teď má velký zdrav.problémy.Někdy se nemůže ani pohnout a opravdu zkouší jako pes. ![]()
Horší je,že na borelie ještě očkování neexistuje.Je ve vývoji.Tak alespoň tu encefalitidu.
Není nad to být v pohodě,co?
Pa L.
Někde jsem četla, že nákazu šíří jen dospělé plně vyvinuté klíště.
To miniklíšťátko bylo nějaké mimko od klíštěte, nevzpomenu si nyní rychle, jak se jim říká.
Takže by to mělo být v poho.
Nicméně také neuklidním. V rodině se už stalo, že se vyskytla borelióza, nebyl ale flek, přišlo se na ni až po roce, kdy už v těle začala dělat pěknou paseku a napadat různé funkční systémy a zdraví dotyčné osoby je fakt hodně pozměněné…
Takže od té doby, kdo má v rodině klíště, tak po 3 m od kousnutí, jde na odběr krve kvůli borelioze…
E.
To je dobrý nápad, jak psala Efina, kontrola krve po 3 měsících. Já mám taky známého, aktivního sportovce, který po borelioze(přišlo se na ni taky pozdě), má vážné problémy.
Jinak jsem manželovi říkala jak mě Klara „setřela“ a říkal,že mu mluví z duše , myslí si o mě,že jsem moc úzkostlivá,ale za těch 10 let si už zvykl..... ![]()
Tak díky všem
Hela
Heluso,
ještě jsem zapomněla napsat, ze deda měl klíště na hlavě (tuším v uchu) a nemoc nezvládli a zemřel. Bylo to před 20 lety.
Takže ať stírá kdo chce jak chce, s klíšťaty máme fakt blbé zkušenosti a určitě je na lehkou váhu nebereme. Sice nešílím, když nějaké najdem, ale prostě si to ohlídáme.
E.
Pimpa píše:
Přírodní prostředek je LEVANDULE . Doporučuju zakoupit kvalitní éterický olejíček a nosit ho pořád u sebe. Můžete ho kapičku přidat do krému, kterým budete dítě mazat, nebo ho kápnout na oblečení nebo botičky. Můžete ho smíchat s troškou lihu a vodou a udělat si sprej, to se bude líp aplikovat na oblečení. Pokud už se klíště zakousne, nejdřív ho zakápněte levandulí. Ta je pro klíště jedovatá a usmrtí ho. Až potom ho vykruťte nebo všemi směry vykynklejte (to je děsný slovo). Může to trvat několik minut, chce to trpělivost. Levandule zároveň místo kousnutí vydesinfikuje. Mám to vyzkoušený, naposled před pár dny jsem takhle klukovi tahala klíště, a že se pustit nechtělo.
Repelenty bych nepoužívala, taky si myslím, že je to příliš mnoho chemie na mrňata.
Ještě jeden olejíček je výborná přírodní desinfekce - a to TEA TREE oil, doporučuju zařadit do domácí lékárničky.
A pozor, nic není 100%, takže i po levanduli se může stát, že na vás klíště vleze. Ale nezapomeňte, že těch nakažených je jen pár, naštěstí.