Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj syn měl klíštovku v pěti letech měl tenkrát sedm klíštat a když jsem je vyndávala říkala jsem si to by bylo aby jedno nebylo infikovaný při takovým počtu no a bylo.Po třech týdnech začal být unavený ráno nemohl vstát z poslele lezl po čtyřech než se rozchodil ve dne usínal i na lavičce na hřišti.Pak měl týden tu přechodnou fázi kdy mu nic nebylo a po týdnu čtyřicítky horečky tenkrát jsem mu naměřila 41,5 a jeli jsme do nemocnice tam nás vyhodili s antibiotikama že má zánět nosohltanu.Druhý den se za dvanáct hodin ani jednou neprobudil tak jsme jeli znova a vydupali si hospitalizaci a přesto to neřešili přišlo se na to až po dvou měsících na odběru který jsem si vynutila.
ZUZAN
Prosím o radu. Dcera měla klíště v neděli. Jsem ve stresu aby ji nic nebylo
Žádný flek nemá, jen jak tady čtu příznaky (jakoby chřipka)tak co teď. Ona už totiž nachlazená je a kašel a rýma už před klíštětem. Jak ted poznám jestli to není i z klíštete?
Bojím se ať ji nic není a nechci to zanedbat. Dr mě odbyla s tím že krevní testy se nedělají kvůli každému klíštěti že jsou fin. nákladné
Jsem vzteklá, a když ny testech budu trvat? Musí je udělat na mou žádost? Ach jo…
Ahoj, testy ti doktorka může na požádání udelat, ale ne dřív jak sa 2 měsíce. Máme to stejne - rýme a kašel pred klistetem a ted nanovo. Od klistete by ale byli hlavně horečky nebo ten flek. Dr nam rekla at si napisu do kalendáre kdy mala kliste mela a hlidat ten flek či teploty..
Pokud ma jen rymu a pokaslava, nikam bych nesla, zvlast, kdyz to mela pred klistetem. Neboj
.Jak dlouho mela kliste prisate? Pry pokud je to mene nez 12 hodin, kliste do tela jeste nevylucuje nic spatneho.
I ta encefalitida myslíš že se projeví tím flekem? Bože to je zas stres ![]()
@jaaaaaaaa píše:
I ta encefalitida myslíš že se projeví tím flekem? Bože to je zas stres
Mohla ho mít přisáté max.2hod.
Dobry vecer, klištata to jsou potvory. Ja sama jsem v 6.mes teh mela infikovane kliste, nastesti na dite to neslo, presto jsem z toho byla dost spatna. rok mne hlidali, atd. dnes je v poradku, mam 3leteho chlapecka, oba dva jsme ockovany a mam klid na dusi.
@jaaaaaaaa píše:
I ta encefalitida myslíš že se projeví tím flekem? Bože to je zas stres
flekem se projevuje pouze borelióza ne encefalitida.
@romype píše:
flekem se projevuje pouze borelióza ne encefalitida.
to jsem si právě taky myslela..
Ja mela encefalitidu a ani jsem nevedela ze mne kouslo kliste
na mne totiz nelezou, pry to prenasi i jiny hmyz… tak bych zbytecne neplasila, ne kazdy kliste ji infikovany. a na pristi rok naockovat ![]()
@zelenaprisera zrovna včera jsem probírala očkování s alergologem/imunologem. očkování doporučuje, ale u dětí až tak od tří let. hlavně říkal, že je potřeba, aby se naočkovali přednostně dospělí. u dětí je průběh encefalitidy velmi mírný a občas ho člověk ani neodhalí. u dospělého je průběh velmi vážný. jinak horší je průběh a následky boreliozy a na tu se stejně neočkuje…
ale k dotazu, pokud bylo klíště přisáto 2 hodiny, je velmi malá pravděpodobnost, že dítě infikovalo ať jednou nebo druhou nemocí.
Máme chalupu u lesa, takže každý rok máme spoustu přisátých potvor (a to i přes stříkání se repelenty). Moje máma měla před lety boreliózu (dodnes má vysoké protilátky) a žádný flek se jí nikde neudělal
Prý se nemusí udělat v místě přisátí, ale kdekoli jinde na těle… Encefalitidu prodělala taky, ale tu chytla ze vzduchu… Chce to pořád se prohlížet, klíště co nejdřív vyndat a ránu vydezinfikovat. Já jsem jich letos měla zatím 5, tak doufám, že ani jedno nebylo nakažené…
@zelenaprisera píše:
Ja mela encefalitidu a ani jsem nevedela ze mne kouslo klistena mne totiz nelezou, pry to prenasi i jiny hmyz… tak bych zbytecne neplasila, ne kazdy kliste ji infikovany. a na pristi rok naockovat
Prosím a můžu se zeptat, je to úplně vyléčitelné nebo máš z toho nějaké trvalé problémy?:-(