Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
s největší pravděpodobností mám boreliozu. Chytla jsem jí od komára (pozor na to nepřenáší to jenom klíšťata). Zjistili jsme to včera, kdy se mi po 3t, kdy mi vpich od komára zmizel (předtím jsem ho měla asi 3t vidět), zase objevil, kolem něj červený kruh (tak 10*6cm) a to mezi bílé.
Hned dneska jsem běžela k doktorovi, který mi na:,–(il ATB (Penicilin 750 - bohužel nemohl nějaké silnější protože kojím) a vzal krev. Výsledky budou příští týden, tak jsem fakt zvědavá. Ale moc šancí na to, že by to borelka nebyla mi dr. nedává ![]()
Mám chlapečka 3m, kojím, tak se chci zeptat, jestli jste se některá nedostala do stejné situace. Případně, jak dlouho se to léčilo, co jste všechno mohly - nemohly a tak.
Volala jsem i kamarádce dětské dr. a malý by to přes mlíko určitě chytit neměl, ani jinak pro ostatní to nakažlivé prý není. Je to jen v krvi, takže počítám, že budeme dál normálně žít, jen já budu brát atb a nebudu chodit na sluníčko.
Díky moc za případné rady a holky kontrolujte si i bodnutí od komárů!
Zuzka
Ahoj Zuzko,
na téma borelióza psala Pavlína předposlední deníček Špuntíků, tak se můžeš mrknout.
A já jsem jí, na základě přednášky cca dva roky staré, tvrdila, že boreliózu přenáší JEN klíšťata…takže pokud je tohle nějaká novější informace, tak díky za ni…
A neboj, Alda od tebe nic nechytne a ty taky budeš díky včasnému záchytu OK!
Sylva
Taky se přidám, bacha na komáry. Chytla jsem to od něj před 5 lety a tehdy mě kožní tvrdila, že to MUSELO být klíště (kdyby klíště bzučelo, tak bych to i brala
). Měla jsem červenofialový flek bez bílého středu a hrozně svědil… Bylo to netypický, tak kožní uvažovala o nádoru a byla vůbec dost nepříjemná a sprostá…
Až lékař na onkologii připustil, že to mohlo být od komára…
Takže bacha na komáry i když to dost dobře nejde, co? Řeknu vám, že po týhle zkušenosti jsem byla na komáry první roky přímo alergická a vyšilovala jsem, jen jsem ho zaslechla…
Jestli to je problém při kojení nevím, ale v těhu rozhodně !!!
NiKi
ahojky
jen bych chtěla dodat - zas až tak závažná komplikace při těhu to není… jsou tam jistá rizika, ale ta jsou vždycky i když není těhulka ani jednou nemocná…
Jinak boreliozu jsem měla 2× - pokaždý od klíštěte. Nepříjemné dlouhé přeléčování a navždy už zůstane s váma - čili pokud mi ted berou krev, mám tam nějakej sajrajt kterej prokazuje borelii..
jo jinak o těhulky se stará mám pocit jen Motole - maj tam výzkumný prcovniště který se tímto jako jediný v ČR zabývá (tímto myslím těhulky x borelioza)
jo holt je to blbý.o(
včera jsem objevila pidi klište na Michalovi (5 měsíců) tak doufám že bylo zdravý…
je šílený, člověk aby musel mít pořád nějaký obavy..
Tak vás zdravím a mějte se pěkně a ať radostné zážitky převáží nad starostmi.o)
Markéta a Michal
Sylvo díky za odkaz na ten špuntíkovský deníček. Pavlína to pěkně napsala, ale je tam ten omyl, že se dá borelioza chytnout jen od klíšťat. Fakt znám min 1 další případ z mého okolí, kdy boreliozu přenesl nějaký komár nebo létající havěť ![]()
No tak snad to dobře dopadne, když se to chytlo včas..
Z.
Ahoj, já jsem sice boreliózu naštěstí neměla, ale v 5ti měsících mé dcery jsem dostala taky antibiotika penicilinového typu (Augmentin a Penclen) a to bohužel 2× brzy za sebou a kojila jsem v pohodě do 8 měsíců s tím , že jí ATB nikterak neuškodila, jelikož tyto se prý nedostávají do mléka a ten Augmentin je prý i pro novorozence. Takže si myslím, že můžeš být v klidu a dál kojit ![]()
Alusha+dcerka 21měsíců
ahojky
musim se pridat mezi ty,ktere chytly boreliozu po komarim stipnuti. NAstesti se to vcas podchytilo,dostala jsem ATB a dobry
magrat
Ahoj,nedávno jsem viděla dokument na (tuším) ČT1 o Gemnoterapii,která je prý výborná na doléčení boreliozy.Jedná se o doplněk stravy ve formě kapek,které se vyrábí z pupenů stromů (nevím už přesně kterých).Jde o to,že ATB sice boreliozu vyléčí,ale přeci jen něco v těle zůstane a to si většinou někam „sedne“-buď na orgány nebo klouby.Tento výtažek z pupenů by to měl úplně z těla „vymazat“.Kapky vyrábí firma Naděje,ale bohužel víc o ní nevím.Možná by se dala někde vyhledat,já zatím nebyla na internetu úspěšná.Ten dokument byl dost přesvědčivý.Bubo
Zdravím,
já se s boreliozou trápím 5 let. Taky to nebylo klíště, ani komár, jenom vosa nebo včela. Neměla jsem ani pořádný flek. Bohužel se na to přišlo až cca po 2 letech, takže se s tím budu trápit asi už napořád. Když jsem se začínala zajímat o těhotenství a věci okolo, tak mi doktor řekl, že borelióza dost často komplikuje otěhotnění a v řadě případů způsobuje také rané potraty. My jsme se snažili o miminko cca 1 rok a nakonec se to podařilo po opětovném (už ani nevím kolikátém) přeléčení antibiotiky. Protože to se mnou není dobré, tak jsme všechno konzultovali s odborníky v poradně (u nás je to Ostrava). Tam jsem se dověděla, že by to nemělo mít vliv na zdraví miminka a ani při kojení to nemůže dostat. Zároveň mi ale doktorka řekla, že dokud budu kojit, tak je lépe antibiotika nebrat. Pokud by se hodnoty borelií v krvi hodně zvýšily a bylo by nutné na:,–(it antibiotika, tak bych prý měla přestat kojit. Já totiž už musím dostávat ne běžné léky, ale nějaké dryjáky. Bohužel nás to potkalo, takže jsem brala léky 21 dnů a celou dobu mléko odstříkávala (pro jistotu 28 dnů), abych si mléko udržela. Dítě jsem mezitím krmila Sunarem z lahve. Měla jsem sice strach, že pak už nebude chtít mléko ode mně, ale naštěstí mě neodmítla. Takže jsme to obě nějak přežily.